Gerul a făcut deja primele victime, în România. Patru persoane au murit


Ultimul update: Miercuri 05 Decembrie 2018 10:22
Data publicarii: Miercuri 05 Decembrie 2018 08:24
Categorie: Stiri actuale

Frigul care a lovit țara noastră la sfârșitul lunii noiembrie și începutul lui decembrie a făcut deja victime. Numai la Galați, patru persoane și-au pierdut viața din cauza hipotermiei, conform rapoartelor medicilor legiști.

A fost vorba despre oameni fără adăpost sau aflați sub influența alcoolului. Iar centrele de îngrijire pentru oamenii străzii sunt aproape pline.

La Galaţi, patru persoane cu vârste între 48 şi 71 de ani au decedat săptămâna trecută din cauza frigului cumplit.

Dr. Mihai Polinschi, Serviciul de Ambulanţă Galaţi: "Două au fost în stop cardio-respirator şi au fost transportate la Spitalul Judeţean Sfântul Apostol Andrei, celelalte două cazuri erau deja decedate la sosirea echipajului".

Un om al străzii în vârstă de 67 de ani a fost adus de medici chiar pe 1 decembrie la Spitalul de Urgenţă din Galaţi. Degerase, era în şoc hipotermic şi nimeni nu a mai putut face nimic pentru a-l salva. Centrele pentru persoane fără adopost funcţionează în toate marile oraşe, iar cei care nu au unde să stea pot merge de bunăvoie să ceară ajutor.

În centrul de la Galaţi sunt deja 80 de persoane, din care jumătate au cerut adăpost în ultimele două săptămâni. La nevoie, numărul paturilor poate fi suplimentat la peste o sută.

Bărbat: "N-am unde să stau şi asta este. Am stat jumătate de an pe drumuri, ba în parcuri, ba… S-a lăsat frigul ăsta…"

Reporter: "Rămâneţi aici măcar de Sărbători?"
Bătrân: "Rămân pană la capăt."

Viorica Colac, dir. Centrul pentru Persoane fără Adăpost Galaţi: "Noi monitorizăm cazarea persoanelor în centrul nostru începând cu 16 noiembrie, atunci când au scăzut temperaturile, până astăzi au fost cazate un număr de 40 de persoane."

Medicii atrag atenţia că persoanele bolnave se supun unor riscuri vitale, dacă se expun la frig.

Dr. Mihai Polinschi, Serviciul de Ambulanţă Galaţi: "Pentru pacienţii cu risc - şi aici mă refer în special la pacienţii cardiaci, care au angina pectorală, cardiopatie ischemică sau infarct în antecedente - să fie extrem de atenţi, fiindcă un val de frig îi poate omorî la prima ieşire în frig, mai ales dacă este şi vânt."

În timpul nopţii temperaturile vor rămâne scăzute în perioada următoare, pe tot teritoriul ţării.

Cine este bărbatul care a jefuit un taximetrist, l-a bătut și l-a abandonat pe stradă, în Tulcea
Cum va fi vremea de Crăciun şi Revelion. Prognoza meteo de Sărbători
VIDEO PROTVPLUS.RO