George Maior explica de ce a plecat din functia de sef al SRI. Ce spune despre o functie de ambasador in SUA

21-03-2015 21:10


George Maior

Fostul sef al Serviciului Roman de Informatii (SRI), George Maior a declarat, sambata, ca unul dintre motivele pentru care a demisionat din functie a fost legat de "esecul adoptarii legislatiei de securitate nationala si informatii".

George Maior a amintit faptul ca, inca inainte de finalizarea alegerilor prezidentiale, a anuntat ca isi va depune mandatul noului sef al statului, si a adaugat ca decizia de a pleca din functie a avut in vedere si o anumita practica din statele europene.

"Pe de alta parte, intervine si o anumita rutina si lucrurile trebuie schimbate, este o filosofie de viata", a adaugat el, la un post TV, precizand ca se simte foarte bine ca a facut acest lucru. De asemenea, Maior a tinut sa precizeze ca au existat si numite cauze particulare, legate de esecul legislatiei de securitate nationala si informatii, in ceea ce priveste cele trei legi Big Brother: protectia datelor, cartelele prepay si legea securitatii cibernetice, care au foste respinse de Curtea Constitutionala. Fostul sef al SRI a mentionat ca, desi nu au fost legi promovate de Serviciu, au fost sustinute la nivel conceptual.

"Daca nu se actioneaza la nivel politic, parlamentar si nu exista vointa pentru a se pune in acord aceste legi cu Constitutia, vom avea de pierdut din perspectiva dinamicii evolutiei internationale.(..) Am fost dezamagit ca aceste legi nu au fost adoptate, si a reprezentat o materializare a deciziei mele de a pleca", a mai precizat Maior.

George Maior, posibil ambasador in SUA?

S-a vehiculat de multe ori, orice se poate lua in calcul, si pe plan institutional, dar nu exista o decizie sau o discutie in acest moment”, a spus Maior, care este, in prezent, presedintele Academiei Nationale de Securitate.

George Maior a tinut sa precizeze ca ”exclude politica in acest moment”. Intrebat daca ar lua in calcul optiunea de premier, in cazul in care i se va oferi aceasta functie, George Maior a precizat ca exclude politica in acest moment. El a mentionat ca functia de premier ”este rodul unui proces politic, intotdeauna”. ”Nu cred in tehnocratii pe aceasta functie, ca sa fiu explicit in privinta acestei ipoteze. Am fost de ”n” ori prim-ministru, nu am fost niciodata de fapt propus. Au discutat altii, nu am discutat eu, si de aici iarasi o ambiguitate si perceptie, ca ne-am fi implicat politic, la nivel de Serviciu”, a mai comentat Maior. El a continuat:

Si daca ar fi iesit Victor Ponta presedinte, nu s-ar fi pus aceasta probema. Asa, in mod retroactiv”.

Despre relatia SRI - DNA

Nu exista niciun binom SRI-DNA, exista cooperarea dintre SRI si DNA, dupa cum exista cooperarea dintre SRI si Parchetul General, Ministerul de Interne, SRI si Serviciul de Informatii Externe. Nu e vorba de un binom, pentru ca, in ceea ce priveste cele doua institutii, sunt institutii distincte”, a afirmat George Maior.

El a explicat faptul ca SRI se ocupa de partea de transmitere de informatie pentru combatarea coruptiei, care este definita ca amenintare la securitate nationala, aceasta fiind doar o parte mica din activitatea SRI, alte zone cuprinzand contraspionajul, contraterorismul, apararea Constitutiei, problema securitatii cibernetice.

SRI nu este o institutie cu puteri executive, nu este o institutie de aplicare a legii, DNA este si in orice stat democrat, exista acest flux de informatii dintre servicii si organisme de aplicare a legii. FBI are partea de contrainformatii, in anumite domenii si partea de aplicare a legii. La noi, sunt institutii separate. A vorbi despre un ”binom” nu este vorba doar de ceva peiorativ, ci poate este o ingrijorare a unora ca lucrurile se desfasoara prea intens pe partea de combatere a coruptiei, domeniu vital pentru Romania”, a mai precizat George Maior.

 

 

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO