Gabriela Firea explică de ce vrea să organizeze târg fix în locul unde sunt anunțate proteste

×
Codul embed a fost copiat

Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a explicat, miercuri, decizia de a organiza un târg de sărbători în Piaţa Victoriei, locul tradiţional de întâlnire a celor care protestează faţă de legile justiţiei şi cer demisia Guvernului.

Gabriela Firea afirmă că ”accentul trebuie pus pe lucrurile care ne unesc, şi nu pe cele care ne dezbină”. Firea a respins acuzaţiile potrivit cărora ar încerca să blocheze manifestaţiile şi, făcând appel la spiritul Crăciunului, îndeamnă la bucurie în ”luna darurilor, prieteniei, bunăvoinţei, solidarităţii şi altruismului”.

Gabriela Firea a explicat, miercuri, într-un comunicat de presă, decizia de a organiza un târg de sărbători în Piaţa Victoriei.

”Cred cu tărie că accentul trebuie pus pe lucrurile care ne unesc, şi nu pe cele care ne dezbină, mai ales că pe 1 Decembrie vom marca intrarea în Anul
Centenarului Marii Uniri! În acest spirit, am considerat că Sărbătorile de Iarnă – Moş Nicolae, Crăciunul, Anul Nou - trebuie celebrate într-un mod în
care să aducă bucurie cât mai multor locuitori sau vizitatori ai oraşului nostru”, a spus primarul general al Caitalei.

Firea a explicat că, în toate capitalele europene, ”spaţiile publice se transformă, la sfârşitul anului, făcând loc evenimentelor legate de Sărbători sau pur şi simplu devenind mai vesele, mai luminoase, mai prietenoase”.

Citește și
Gabriela Firea
Premieră în București. Gabriela Firea aduce utilaje speciale pentru deszăpezire

”Acelaşi lucru ne-am propus şi noi să facem în Bucureşti, cu bună credinţă şi fără niciun fel de alte gânduri ascunse. Nu intenţionăm să intrăm în conflict cu nimeni şi nici să restrângem în vreun fel drepturile cetăţenilor. De aceea, sunt cu atât mai greu de înţeles luările de poziţie eminamente politice în legătură cu evenimentele organizate de Primărie pe parcursul lunii decembrie. Spiritul Crăciunului presupune să fim, dacă nu mai buni, măcar mai toleranţi şi să învăţăm să privim cu mai multă atenţie la nevoile celor de lângă noi. Să ne bucurăm, aşadar, împreună, de luna decembrie – o lună a darurilor, prieteniei, bunăvoinţei, solidarităţii şi altruismului”, a mai spus Gabriela Firea.

Hotnews a relatat marţi că Primaria Capitalei a aprobat organizarea târgului de sărbători "Festivalul de colinde şi obiceiuri de iarnă" în Piaţa Victoriei, unde au loc mitingurile împotriva modificării legilor Justiţiei. Piaţa Victoriei va fi ocupată de târg între 2 -20 decembrie, însă probabil vor fi necesare si câteva zile pentru amenajare. Legea prevede ca doua manifestatii nu pot avea loc in acelasi timp si in acelasi loc.

Imediat după apariţia acestei informaţii, pe pagina de Facebook "Corupţia Ucide" a apărut mesajul "NU plecăm din Piaţa Victoriei!".

"Am aflat, astăzi, de intenţia Primăriei Capitalei de a organiza, în premieră, un Târg de Crăciun în Piaţa Victoriei, în condiţiile în care există unul similar, deja, în Piaţa Constituţiei. Interpretăm decizia Primăriei ca pe o nouă încercare de a îndepărta protestele de locul lor obişnuit şi o anunţăm pe doamna Gabriela Firea că, din punct de vedere legal, nu poate face acest lucru, potrivit Legii 60/1991, republicată", susţin cele 10 organizaţii semnatare ale postării, Asociaţia Civică ProFest, Coruptia Ucide, Dăruieşte Viaţă, Evoluţie in Instituţie, Geeks for Democracy, Grupul Civic #Insist, Initiativa Romania, Institutul pentru Politici Publice, #Rezistenţa, România Vie.

Ele dau aigurări că protestul anunţat pentru data de 1 Decembrie, ora 18:00, sub titlul ”România MOARE” va rămâne valabil, "indiferent ce pretexte ar găsi Primăria sau oricare altă instituţie pentru a-l împiedica".

"De asemenea, vom reveni în Piaţa Victoriei de câte ori vom considera necesar să protestăm împotriva abuzurilor şi ilegalităţilor comise de demnitari ai statutului", avertizează autorii mesajului.

Decizia de organizare a târgului, criticată

Tudor Chirilă: ”Brusc, oraşul Bucureşti devine un fel de oraş al târgurilor de Crăciun. Nu m-ar mira să coincidă cu perioada în care se va băga pe repede-înainte la pachet larg şi se va încerca un vot chiar înainte de Crăciun în Parlament, nu m-ar mira.

Copiii din Bucureşti aveau cea mai mare problemă acum, absența târgului de Crăciun din Piaţa Victoriei. Sigur că la nivel instituţional nu este greu să aranjeze o asemenea solicitare sau să se prefacă că ea ar exista, dar e tot cusută cu aţă albă. Aşa arată.

Irina Zamfirescu, Active Watch: ”Este o încercare explicită de a înăbuşi protestele care se întâmplă acum în Bucureşti. Niciodată nu s-a întâmplat un târg în acest loc şi, mai mult, discutăm despre o scenă care va fi amplasată în mijlocul unui sens giratoriu.

Blocul Naţional Sindical ar fi trebuit să organizeze un miting de amploare în 12 decembrie.

Dumitru Costin, BNS: ”Această decizie nu ne poate opri. Luăm în calcul alt loc şi alt traseu pe care să ne organizăm protestul, deci protestul rămâne în picioare, în plus, ne-am gândit că nu ar strica în condiţii civilizate să ajungem în faţa Guvernului şi să le dăm acestora multe, multe acadele de sărbători.

Citește și...
”Corupţia Ucide”, mesaj pentru Gabriela Firea: ”Găsiţi o altă amplasare pentru Târgul de Crăciun”
”Corupţia Ucide”, mesaj pentru Gabriela Firea: ”Găsiţi o altă amplasare pentru Târgul de Crăciun”

Comunitatea ”Corupţia Ucide” i-a transmis un mesaj primarului Capitalei, Gabriela Firea, după ce aceasta a anunțat că vrea să organizeze un Târg de Crăciun în Piața Victoriei, locul unde se adună protestatarii.

Premieră în București. Gabriela Firea aduce utilaje speciale pentru deszăpezire
Premieră în București. Gabriela Firea aduce utilaje speciale pentru deszăpezire

Bucureștiul se pregătește să dea piept cu ”tradiționalele” mormane de zăpadă, așa cum se întâmplă în fiecare iarnă, după apariția ninsorilor. Primarul general Gabriela Firea a promis că, de această dată, Capitala va scăpa de aceste probleme.

Firea promite maşini de topit zăpada şi freze speciale. Nu se știe însă când le vom avea
Firea promite maşini de topit zăpada şi freze speciale. Nu se știe însă când le vom avea

Bucureştiul va avea maşini de topit zăpada şi freze speciale pentru deblocarea trotuarelor. Reprezentanţii primăriei au făcut acest anunţ, însă nu au precizat cât vor costa utilajele şi nici dacă vor reuşi să le cumpere până la prima zăpadă.

Soluția găsită de Gabriela Firea pentru problema deșeurilor din Capitală. ”Este foarte poluant”
Soluția găsită de Gabriela Firea pentru problema deșeurilor din Capitală. ”Este foarte poluant”

În Bucureşti vor fi construite mai multe staţii pentru incinerarea deşeurilor, a anunţat, luni, primarul Capitalei, Gabriela Firea, susţinând că aceasta este o variantă mai potrivită decât cea a unui singur incinerator mare.

Recomandări
Detalii cutremurătoare despre cazul ginecologului de la Polizu. Mama: I-a spus „Îi tai din buric, ca să moară”
Detalii cutremurătoare despre cazul ginecologului de la Polizu. Mama: I-a spus „Îi tai din buric, ca să moară”

Un medic ginecolog de la Maternitatea Polizu din București este urmărit penal pentru tentativă de omor calificat, pentru că ar fi refuzat să ajute să trăiască o fetiță născută prematur.

„e-Estonia, model pentru viitor”. Cum a devenit micul stat baltic un paradis pentru afaceri
„e-Estonia, model pentru viitor”. Cum a devenit micul stat baltic un paradis pentru afaceri

Cu servicii digitale simple și transparente, Estonia a câștigat încrederea cetățenilor. Acolo, oricine poate verifica averea oricui, printr-un click.

Casa Albă: Nu sunt indicii că Rusia ar pregăti folosirea „iminentă” a armei nucleare
Casa Albă: Nu sunt indicii că Rusia ar pregăti folosirea „iminentă” a armei nucleare

''Nu avem motive să ne ajustăm propria postură nucleară strategică, mai ales că nu avem indicii că Rusia se pregăteşte să folosească în mod iminent arme nucleare'', a declarat, vineri, purtătoarea de cuvânt a preşedintelui american Joe Biden.