Primăria Capitalei a hotărât anularea organizării târgului de Crăciun, în Piața George Enescu

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Vineri 08 Decembrie 2017 07:30
Categorie: Actualitate
gabriela firea

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a dat explicații, vineri, în Consiliul General al Municipiului București, cu privire la organizarea unui târg de Crăciun în Piața Victoriei.

Primăria Generală a hotărât ca Târgul de Crăciun din Piața George Enescu să fie anulat.

Moartea Regelui Mihai și importanța respectării zilelor de doliu național i-a determinat pe oficialii Primăriei Capitale să anuleze momentul organizării Târgului de Crăciun din Piața George Enescu.

Totodată, în CGMB a dezbătut proiectul de hotărâre iniţiat de grupul USR, prin care s-a propus ca Piaţa Victoriei să fie spaţiu rezervat protestelor. Convocarea CGMB a avut loc după ce decizia municipalităţii de a organiza un târg de sărbători în faţa Guvernului, locul obişnuit al protestelor, a creat controverse, iar sâmbătă dimineaţă a izbucnit un protest care a dus inclusiv la ciocniri între forţele de ordine şi manifestanţi, informează News.ro.

Şedinţa extraordinară a CGMBa fost programată vineri, de la ora 15.00, iar pe ordinea de zi s-au aflat trei puncte.

Astfel, primarul Capitalei, Gabriela Firea, precum şi directorii instituţiilor din subordinea municipalităţii au oferit explicaţii în ceea ce priveşte situaţia organizării Târgului de Crăciun „Festivalul de colinde şi obiceiuri de iarnă” în Piaţa Victoriei şi modul în care a fost luată această decizie.

De asemenea, municipalitatea a pus la dispoziţia consilierilor generali, potrivit celui de-al doilea punct de pe ordinea de zi, toate documentele oficiale emise de primarul Gabriela Firea, Primăria Capitalei, CGMB, PROEDUS, ARCUB, Inspectoratul Şcoalar sau orice altă instituţie din subordinea primăriei, care au stat la baza deciziei de a organiza acest târg în faţa Guvernului, precum şi a altor documente emise după luarea deciziei.

La al treilea punct aflat pe ordinea de zi a şedinţei CGMB a fost proiectul de hotărâre iniţiat de USR, prin care se propune ca Piaţa Victoriei să fie rezervată manifestaţiilor civile, sindicale sau oricăror proteste.

Convocarea CGMB în şedinţă extraordinară pentru a oferi explicaţii în ceea ce priveşte târgul din Piaţa Victoriei vine după ce sâmbătă dimineaţă au izbucnit proteste în faţa Guvernului, ca urmare a deciziei Primăriei Capitalei de a organiza un târg de Crăciun în piaţă, în condiţiile în care aceasta a devenit locul tradiţional de desfăşurare a manifestaţiilor antiguvernamentale. Au avut loc ciocniri între protestatari şi jandarmi, iar trei dintre manifestanţi au fost amendaţi cu 7.000 de lei, după ce un bătrân de 71 de ani ar fi fost agresat, după spusele Jandarmeriei. De asemenea, protestatarii au demontat schelele, scena şi gardurile instalate de angajaţii Primăriei Capitalei.

Ulterior, municipalitatea a anunţat că va muta într-o altă zonă Festivalul de colinde care ar fi urmat să fie organizat în Piaţa Victoriei în perioada 5 - 17 decembrie.

Primarul Gabriela Firea a susţinut că acestă perioadă pare a fi „începutul anarhiei”, spunând că, „dacă astăzi a fost împiedicată municipalitatea să organizeze legal un eveniment într-un spaţiu public, de protestatari agresivi, acelaşi lucru se poate întâmpla şi la Administraţia Prezidenţială sau la alte instituţii publice".

„Am constatat cu amărăciune faptul că un eveniment aprobat conform legii de către Primăria Capitalei este în imposibilitatea de a se desfaşura, din cauza unor protestatari agresivi verbal şi fizic, care au pătruns ilegal în perimetrul delimitat şi rezervat pentru organizarea Festivalului de colinde”, a declarat primarul Capitalei, Gabriela Firea.

Ea a anunţat că în urma incidentelor care au avut loc în timpul protestelor din Piaţa Victoriei vor fi depuse plângeri penale împotriva celor care au distrus bunuri, dar şi împotriva celor care nu şi-au făcut datoria. Edilul a acuzat lipsa de reacţie a autorităţilor, apreciind că instituţiile statului ar fi trebuit să reacţioneze şi să emită măcar comunicate prin care să reamintească necesitatea respectării legii.

Declaraţiile privind modul în care a fost decisă organizarea târgului de sărbători în Piaţa Victoriei au fost contradictorii. Primarul Sectorului 1, Daniel Tudorache, a spus că organizarea unui târg de sărbători în Piaţa Victoriei s-a decis la nivel de partid. „Decizia să se facă târg de Crăciun în Piaţa Victoriei a fost luată la partid. Sau cel puţin aşa mi se părea important ca toţi liderii importanţi ai partidului să decidă dacă este o decizie bună să se facă acel târg sau nu“, a declarat primarul Sectorului 1, Dan Tudorache.

La scurt timp, primarul Capitalei şi cei şase primarii de sector au transmis o declaraţie comună în care au dat asigurări bucureştenilor că toate hotărârile care îi privesc sunt luate în Consiliul General şi în Consiliile locale ale celor şase sectoare, precum şi de către conducerile instituţiilor subordonate primăriilor.

„Am aflat cu surprindere că în mediul on-line se vehiculează informaţii potrivit cărora Primăria Capitalei şi primăriile de sector din Bucureşti ar organiza evenimente care sunt decise la sediul PSD. Dezminţim categoric aceste zvonuri şi îi asigurăm pe bucureşteni că toate hotărârile care privesc viaţa lor se iau în Consiliul General, Consiliile locale ale celor şase sectoare şi de către conducerile instituţiilor subordonate primăriilor, conduse de funcţionari publici. Le mulţumim, totodată, miniştrilor şi parlamentarilor PSD şi ALDE care susţin în Executiv şi Parlament proiecte de dezvoltare pentru Capitala României”, se arată în declaraţia comună a primarilor, transmisă de municipalitate.

Decizia de a organiza un târg de Crăciun în Piaţa Victoriei a dus şi la dispute între primarul Gabriela Firea şi premierul Mihai Tudose.

Premierul Mihai Tudose a spus că decizia primarului Capitalei de a organiza un târg de Crăciun în Piaţa Victoriei nu este cea mai inspirată, el motivând că, în primul rând, oamenii nu au pe unde să traverseze şi, în plus, este o decizie care se interpretează, dat fiind că acolo au loc proteste.

„Nu cred că este cea mai inspirată decizie. Spuneţi-mi dumneavoastră, în primul rând, pe unde ajungem acolo? Că nu prea sunt treceri de pietoni. Eu cred că îşi va da seama că nu este cea mai inspirată alegere. Mai mult, se şi interpretează, că se face târg ca să nu mai vină nu ştiu cine...", a spus premierul.

Primăria Capitalei hotărâse relocarea Festivalului de colinde în Piaţa George Enescu, astfel că angajaţii municipalităţii au început să monteze acolo scena pentru concert şi echipamentele. Joi, însă, schelele au fost strânse, pentru că miercurea viitoare va fi adus la Palatul Regal sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai I.

gabriela firea Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

Florentin Pandele amenință cu proteste în Piața Victoriei, împotriva bugetului pe 2018
Florentin Pandele amenință cu proteste în Piața Victoriei, împotriva bugetului pe 2018
Primarul Firea vrea să schimbe numele Pieţei Victoriei după moartea Regelui, dar Piaţeta Regelui Mihai există deja
Primarul Firea vrea să schimbe numele Pieţei Victoriei după moartea Regelui, dar Piaţeta Regelui Mihai există deja
Mărturia tinerei care a fost ridicată de jandarmi din Piața Victoriei: „M-au strâns de gât cu eşarfa, m-au tras de păr”
Mărturia tinerei care a fost ridicată de jandarmi din Piața Victoriei: „M-au strâns de gât cu eşarfa, m-au tras de păr”
Gabriela Firea mută Târgul din Piața Victoriei, însă îi critică dur pe protestatari. ”E începutul anarhiei”
Gabriela Firea mută Târgul din Piața Victoriei, însă îi critică dur pe protestatari. ”E începutul anarhiei”
VIDEO PROTVPLUS.RO
julen
Prima imagine cu copilul căzut de 8 zile într-un puț, în Spania. Ce indicii au salvatorii
Controale și amenzi la taximetriști. Un șofer a fost prins băut la volan
LOTERIA BONURILOR. Bonurile fiscale câștigătoare din decembrie, extrase duminică
REZULTATE LOTO 6 din 49, 20 ianuarie 2019. Report de 1,5 mil de € la Loto 6/49
Un bărbat băut a intrat cu mașina în ușile Spitalului Craiova. Explicația acestuia
A intrat cu maşina în uşile de acces ale Spitalului Judeţean Craiova. Explicația șoferului
turisti rataciti
Trei turişti rătăciţi în Masivul Făgăraş au cerut ajutor la 112 din cauza epuizării fizice
Un bărbat a murit după ce maşina la care repara a căzut peste el
Ar putea fi cel mai bun an pentru vânătoarea de la Balc. Anunțul lui Ion Țiriac
Scandal între traficanți de țigări și poliție într-o piață din Drobeta Turnu Severin
Isprava unui tânăr din Bacău care a vrut să-şi impresioneze iubita
Fata ucisă, din Constanța, s-ar fi certat cu tatăl ei din cauza internetului. Mărturia mamei