Primăria Capitalei a hotărât anularea organizării târgului de Crăciun, în Piața George Enescu

gabriela firea
Pro TV

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a dat explicații, vineri, în Consiliul General al Municipiului București, cu privire la organizarea unui târg de Crăciun în Piața Victoriei.

Primăria Generală a hotărât ca Târgul de Crăciun din Piața George Enescu să fie anulat.

Moartea Regelui Mihai și importanța respectării zilelor de doliu național i-a determinat pe oficialii Primăriei Capitale să anuleze momentul organizării Târgului de Crăciun din Piața George Enescu.

Totodată, în CGMB a dezbătut proiectul de hotărâre iniţiat de grupul USR, prin care s-a propus ca Piaţa Victoriei să fie spaţiu rezervat protestelor. Convocarea CGMB a avut loc după ce decizia municipalităţii de a organiza un târg de sărbători în faţa Guvernului, locul obişnuit al protestelor, a creat controverse, iar sâmbătă dimineaţă a izbucnit un protest care a dus inclusiv la ciocniri între forţele de ordine şi manifestanţi, informează News.ro.

Şedinţa extraordinară a CGMBa fost programată vineri, de la ora 15.00, iar pe ordinea de zi s-au aflat trei puncte.

Citește și
Gabriela Firea
Primarul Firea vrea să schimbe numele Pieţei Victoriei după moartea Regelui, dar Piaţeta Regelui Mihai există deja
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Astfel, primarul Capitalei, Gabriela Firea, precum şi directorii instituţiilor din subordinea municipalităţii au oferit explicaţii în ceea ce priveşte situaţia organizării Târgului de Crăciun „Festivalul de colinde şi obiceiuri de iarnă” în Piaţa Victoriei şi modul în care a fost luată această decizie.

De asemenea, municipalitatea a pus la dispoziţia consilierilor generali, potrivit celui de-al doilea punct de pe ordinea de zi, toate documentele oficiale emise de primarul Gabriela Firea, Primăria Capitalei, CGMB, PROEDUS, ARCUB, Inspectoratul Şcoalar sau orice altă instituţie din subordinea primăriei, care au stat la baza deciziei de a organiza acest târg în faţa Guvernului, precum şi a altor documente emise după luarea deciziei.

La al treilea punct aflat pe ordinea de zi a şedinţei CGMB a fost proiectul de hotărâre iniţiat de USR, prin care se propune ca Piaţa Victoriei să fie rezervată manifestaţiilor civile, sindicale sau oricăror proteste.

Convocarea CGMB în şedinţă extraordinară pentru a oferi explicaţii în ceea ce priveşte târgul din Piaţa Victoriei vine după ce sâmbătă dimineaţă au izbucnit proteste în faţa Guvernului, ca urmare a deciziei Primăriei Capitalei de a organiza un târg de Crăciun în piaţă, în condiţiile în care aceasta a devenit locul tradiţional de desfăşurare a manifestaţiilor antiguvernamentale. Au avut loc ciocniri între protestatari şi jandarmi, iar trei dintre manifestanţi au fost amendaţi cu 7.000 de lei, după ce un bătrân de 71 de ani ar fi fost agresat, după spusele Jandarmeriei. De asemenea, protestatarii au demontat schelele, scena şi gardurile instalate de angajaţii Primăriei Capitalei.

Ulterior, municipalitatea a anunţat că va muta într-o altă zonă Festivalul de colinde care ar fi urmat să fie organizat în Piaţa Victoriei în perioada 5 - 17 decembrie.

Primarul Gabriela Firea a susţinut că acestă perioadă pare a fi „începutul anarhiei”, spunând că, „dacă astăzi a fost împiedicată municipalitatea să organizeze legal un eveniment într-un spaţiu public, de protestatari agresivi, acelaşi lucru se poate întâmpla şi la Administraţia Prezidenţială sau la alte instituţii publice".

„Am constatat cu amărăciune faptul că un eveniment aprobat conform legii de către Primăria Capitalei este în imposibilitatea de a se desfaşura, din cauza unor protestatari agresivi verbal şi fizic, care au pătruns ilegal în perimetrul delimitat şi rezervat pentru organizarea Festivalului de colinde”, a declarat primarul Capitalei, Gabriela Firea.

Ea a anunţat că în urma incidentelor care au avut loc în timpul protestelor din Piaţa Victoriei vor fi depuse plângeri penale împotriva celor care au distrus bunuri, dar şi împotriva celor care nu şi-au făcut datoria. Edilul a acuzat lipsa de reacţie a autorităţilor, apreciind că instituţiile statului ar fi trebuit să reacţioneze şi să emită măcar comunicate prin care să reamintească necesitatea respectării legii.

Declaraţiile privind modul în care a fost decisă organizarea târgului de sărbători în Piaţa Victoriei au fost contradictorii. Primarul Sectorului 1, Daniel Tudorache, a spus că organizarea unui târg de sărbători în Piaţa Victoriei s-a decis la nivel de partid. „Decizia să se facă târg de Crăciun în Piaţa Victoriei a fost luată la partid. Sau cel puţin aşa mi se părea important ca toţi liderii importanţi ai partidului să decidă dacă este o decizie bună să se facă acel târg sau nu“, a declarat primarul Sectorului 1, Dan Tudorache.

La scurt timp, primarul Capitalei şi cei şase primarii de sector au transmis o declaraţie comună în care au dat asigurări bucureştenilor că toate hotărârile care îi privesc sunt luate în Consiliul General şi în Consiliile locale ale celor şase sectoare, precum şi de către conducerile instituţiilor subordonate primăriilor.

„Am aflat cu surprindere că în mediul on-line se vehiculează informaţii potrivit cărora Primăria Capitalei şi primăriile de sector din Bucureşti ar organiza evenimente care sunt decise la sediul PSD. Dezminţim categoric aceste zvonuri şi îi asigurăm pe bucureşteni că toate hotărârile care privesc viaţa lor se iau în Consiliul General, Consiliile locale ale celor şase sectoare şi de către conducerile instituţiilor subordonate primăriilor, conduse de funcţionari publici. Le mulţumim, totodată, miniştrilor şi parlamentarilor PSD şi ALDE care susţin în Executiv şi Parlament proiecte de dezvoltare pentru Capitala României”, se arată în declaraţia comună a primarilor, transmisă de municipalitate.

Decizia de a organiza un târg de Crăciun în Piaţa Victoriei a dus şi la dispute între primarul Gabriela Firea şi premierul Mihai Tudose.

Premierul Mihai Tudose a spus că decizia primarului Capitalei de a organiza un târg de Crăciun în Piaţa Victoriei nu este cea mai inspirată, el motivând că, în primul rând, oamenii nu au pe unde să traverseze şi, în plus, este o decizie care se interpretează, dat fiind că acolo au loc proteste.

„Nu cred că este cea mai inspirată decizie. Spuneţi-mi dumneavoastră, în primul rând, pe unde ajungem acolo? Că nu prea sunt treceri de pietoni. Eu cred că îşi va da seama că nu este cea mai inspirată alegere. Mai mult, se şi interpretează, că se face târg ca să nu mai vină nu ştiu cine...", a spus premierul.

Primăria Capitalei hotărâse relocarea Festivalului de colinde în Piaţa George Enescu, astfel că angajaţii municipalităţii au început să monteze acolo scena pentru concert şi echipamentele. Joi, însă, schelele au fost strânse, pentru că miercurea viitoare va fi adus la Palatul Regal sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai I.

Articol recomandat de sport.ro
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Citește și...
Florentin Pandele amenință cu proteste în Piața Victoriei, împotriva bugetului pe 2018
Florentin Pandele amenință cu proteste în Piața Victoriei, împotriva bugetului pe 2018

Primarul independent al oraşului Voluntari, Florentin Pandele, a lansat un apel către toţi primarii din România, indiferent de partid, să îşi convingă parlamentarii care îi reprezintă să nu susţină proiectul de buget pe 2018.

Primarul Firea vrea să schimbe numele Pieţei Victoriei după moartea Regelui, dar Piaţeta Regelui Mihai există deja
Primarul Firea vrea să schimbe numele Pieţei Victoriei după moartea Regelui, dar Piaţeta Regelui Mihai există deja

Primarul General al Capitalei propune schimbarea numelui Pieţei Victoriei, după moartea Regelui Mihai I.

Mărturia tinerei care a fost ridicată de jandarmi din Piața Victoriei: „M-au strâns de gât cu eşarfa, m-au tras de păr”
Mărturia tinerei care a fost ridicată de jandarmi din Piața Victoriei: „M-au strâns de gât cu eşarfa, m-au tras de păr”

Angelica Șerban, una dintre cele trei persoane care au fost ridicate de jandarmi, sâmbătă, în timp ce protesta față de decizia de Primăriei Capitalei privind organizarea unui Târg de Crăciun în Piața Victoriei a povestit, pe Facebook, prin ce a trecut.

Gabriela Firea mută Târgul din Piața Victoriei, însă îi critică dur pe protestatari. ”E începutul anarhiei”
Gabriela Firea mută Târgul din Piața Victoriei, însă îi critică dur pe protestatari. ”E începutul anarhiei”

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a reacționat, sâmbătă, față de manifestația din Piața Victoriei, în cadrul căreia protestatarii s-au declarat nemulțumiți că municipalitatea dorește organizarea unui Festival de colinde în fața Guvernului.

Trei persoane, amendate cu 7.000 de lei, după ciocnirile violente din Piața Victoriei
Trei persoane, amendate cu 7.000 de lei, după ciocnirile violente din Piața Victoriei

Trei persoane au fost amendate cu 7.000 de lei, după ce au protestat în Piața Victoriei. În urma ciocnirilor, un bărbat de 71 de ani a fost rănit.

Recomandări
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că armata ucraineană a reuşit să ţină piept ofensivei ruse din lunile de iarnă, dar avertizează că fără un ajutor urgent în armament din partea Statelor Unite, Ucraina riscă să nu mai poate face faţă.

România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București

După o perioadă în care și-a concentrat atenția asupra Ucrainei și a Occidentului, mai ales în contextul masacrului din Moscova, dar și al războiului aflat în desfășurare, Rusia a luat în vizor, la nivel declarativ, România.

Ministrul Finanţelor, întrebat cât i-a venit factura la curent: „Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, întrebat cât i-a venit factura la curent: „Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat că a plătit la ultima factură de energie electrică suma de 199 lei şi nu ştie de ce a fost „o factură destul de mare”, în contextul în care nu este un mare consumator de energie.