Gabriel Oprea, urmarit penal de DNA pentru abuz in serviciu. Cum a explicat in fata procurorilor folosirea coloanei oficiale

05-02-2016 10:48

Fostul ministru de interne Gabriel Oprea a fost pus oficial sub urmarire penala pentru abuz in serviciu.

La trei zile dupa ce senatorii au decis prin vot ridicarea imunitatii parlamentarului UNPR, Oprea a fost chemat la DNA pentru a i se aduce la cunostinta faptul ca este acuzat de fapte de coruptie.

Chiar daca nu mai este ministru de interne sau vicepremier, Gabriel Oprea a venit insotit de SPP pentru a fi protejat de eventuale pericole.

"Am cerut sa mi se ridice imunitatea pentru ca eu cred in nevinovatia mea si sper sa se afle adevarul. Cand eram eu ministru, exista un mecanism, un plan de masuri inca din anul 2000, in care ministrii aveau la dispozitie o masina de politie, iar ministrii de stat sau, in cazul meu, vice prim-ministrul avea o masina de politie pentru insotire permanenta", a declarat Gabriel Oprea in fata sediului DNA.

UPDATE 11:55 DNA precizeaza ca suspectului Gabriel Oprea i s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile.

"Luand cunostinta de rezultatele supunerii la vot, de catre plenul Senatului, la 3 februarie 2016, a cererii transmise de DNA (cerere de incuviintare a urmarii penale), procurorii au dispus efectuarea urmaririi penale faţtade Gabriel Oprea, in prezent senator, care a indeplinit functiile de viceprim-ministru pentru Securitate Nationala si ministru al Afacerilor Interne, pentru infractiunile de: abuz in serviciu constand in folosirea resurselor umane si materiale ale Ministerului Afacerilor Interne pentru a asigura, in mod nelegal, insotirea deplasarilor efectuate de ministru cu echipaje ale politiei rutiere si abuz in serviciu constand in incheierea unui protocol in baza caruia procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a beneficiat, in mod nelegal, de insotirea deplasarilor efectuate cu echipaje ale politiei rutiere", se arata intr-un comunicat al DNA transmis vineri AGERPRES.

UPDATE 11:20: "Sunt un om care intotdeauna si-a facut datoria. Am muncit, nu mi-am luat o zi de concediu. Consider ca este nedrept. (...) Vreau sa se afle adevarul cat mai repede. Sunt nevinovat si ma voi prezenta in fata procurorilor ori de cate ori voi fi chemat", a afirmat Oprea la iesirea de la sediul DNA.

La intrare in sediul DNA, Gabriel Oprea nu a facut declaratii. El a fost chemat pentru a i se comunica calitatea de suspect si care sunt acuzatiile.

Conform DNA, una dintre infractiunile de abuz in serviciu consta in folosirea resurselor umane si materiale ale Ministerului Afacerilor Interne pentru a asigura, in mod nelegal, insotirea deplasarilor efectuate de ministru cu echipaje ale politiei rutiere.

Cea de a doua infractiune de abuz in serviciu are legatura cu incheierea unui protocol in baza caruia procurorul general ar fi beneficiat in mod nelegal de coloana oficiala.


VIDEO PROTVPLUS.RO