Firea a făcut referendum online pentru Vinieta Oxigen. Reacția ei când a văzut rezultatul


Ultimul update: Marti 25 Februarie 2020 10:18
Data publicarii: Vineri 21 Februarie 2020 19:47
Categorie: Stiri actuale

Primăria Capitalei se mai gândește dacă va aplica sau nu Vinieta Oxigen de la 1 martie în București.

Primarul general Gabriela Firea a organizat și un fel de sondaj online, pe care l-a numit „referendum pe Facebook", prin care le cere cetățenilor să-i spună dacă vor taxa.

Până acum, 90% dintre cei care i-au răspuns s-au declarat împotriva Vinietei. Primăria va lua decizia finală luni.

La începutul lunii, Gabriela Firea anunţase că vrea să facă un referendum pentru a afla dacă bucureştenii sunt de acord cu vinieta pentru acces în Capitală. Cu o săptămână înainte de intrarea în vigoare a amenzilor pentru cei care nu au plătit taxa de acces în București, a decis să anunţe un sondaj online.

Joi seară a invitat şoferii să comenteze la o postare video de pe Facebook, sau să trimită un email în care să spună dacă sunt pro sau contra taxei.

Gabriela Firea, primarul Capitalei: „Cred că am luat decizia corectă, dar suntem într-un an electoral şi există multă ipocrizie. Eu cred că trebuie să vă întreb direct.”

La distanţă de câteva ore şi 15.000 de comentarii pe Facebook, Gabriela Firea a revenit cu un nou mesaj video în care anunţa că 90% dintre cei care au comentat erau împotriva vinietei. Iar din cei aproape 1.000 câţi au trimis un email, 70% erau contra.

Gabriela Firea, primarul Capitalei: „Acest referendum pe Facebook durează tot weekendul. Vă spun de pe acum, cu toată prietenia, că sunt luate în considerare mesajele civilizate şi nu injuriile."

Nicușor Dan, un posibil candidat la Primăria Capitalei, critică modul în care primăria a gestionat introducerea taxei.

Nicușor Dan: „E nevoie de consultări populare și de astfel de măsuri, dar pentru asta trebuie să ai modalități inteligente de control al traficului, autobuze cu panouri care să anunțe la fix când vin, parcări nenumărate."

Vlad Voiculescu, un alt posibil candidat, este de părere că scoaterea bruscă a taxei va dezechilibra bugetul Capitalei.

Vlad Voiculescu: „Firea s-a folosit de această taxă pentru a pretinde că are mai mulți bani în buget."

Şi liberalii cred că primăria nu a fost pregătită să implementeze vinieta.

Într-un final, decizia este la primărie şi va fi anunţată luni. Vinieta Oxigen pentru acces în tot oraşul a intrat în vigoare de la începutul anului, însă aplicarea amenzilor a fost amânată până la 1 martie.

VIDEO PROTVPLUS.RO