Familiile pilotilor morti in tragedia SMURD, amendate pentru nedeclararea decesului acestora. Puteau primi doar avertisment

Ultima actualizare: 31-12-2014 07:14

Fapt scandalos care ilustreaza cat de strambe sunt unele legi din Romania. Rudele pilotului si copilotului morti in tragicul accident aviatic de pe lacul Siutghiol au fost amendate de inspectorii de la starea civila.

Totul a pornit, se pare, de la faptul ca certificatul constatator de deces eliberat de medicul legist nu prezenta ora la care a survenit moartea. Potrivit legii, in cazul unei morti violente, familia este obligata sa anunte inspectorii de la starea civila in termen de 48 de ore.

Sora pilotului sustine insa ca la spital decesul a fost declarat la miezul noptii de 15 catre 16 decembrie si a ridicat certificatul medico-legal a doua zi, dupa ora 16.00. Insa la starea civila programul se incheiase asa ca a fost nevoita sa mai astepte o zi.

Atunci inspectorul de stare civila i-a spus ca a fost depasit termenul de 48 de ore si ca se impune o amenda de 50 de lei. In final, familia pilotului a achitat jumatate din suma si asa oamenii au reusit sa ridice certificatul de deces pentru a-si putea inmormanta ruda dededata. La fel s-a intamplat si in cazul copilotului si al asistentei.

Potrivit Legii 119 din 1996, functionarul public putea sa le dea familiilor doar un avertisment in loc de amenda.

Familiile celor trei pot ataca aceasta decizie in termen de 15 zile.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO