Explicația medicilor care au ascuns 140 de radiografii în vestiar, la Slatina


Ultimul update: Miercuri 13 Martie 2019 17:49
Data publicarii: Miercuri 13 Martie 2019 16:46
Categorie: Stiri actuale

Anchetă la Spitalul Slatina după ce în vestiarele a trei medici ortopezi au fost descoperite 140 de radiografii. Mai mult, acestea erau neînsoţite de foile de observaţie şi aparţin pacienţilor altor medici.

Explicaţiile doctorilor sunt halucinante. Ei spun că, de fapt, şi-au ţinut în vestiare radiografii ale familiei sau pentru expunerea acestora la diverse congrese. Acum, cei trei sunt cercetaţi disciplinar şi riscă să fie concediaţi.

Controlul conducerii spitalului din Slatina a venit după ce poliţiştii de la IPJ Olt au solicitat radiografia şi foaia de observaţie a unui pacient, într-un dosar de cercetare penală, însă filmele au fost de negăsit. Aşa au descoperit 140 de radiografii în vestiarele a 3 medici ortopezi. Documentele medicale aparţin unor pacienţi trataţi în ultimii patru ani şi nu numai de cei trei doctori.

Florin Popa, director medical Spitalul Slatina: "S-a mers pe secție, s-a înștiințat medicul șef de secție, asistentă șefa, toţi medicii care erau în momentul acela pe secție au fost rugați să vină cu noi, o parte dintre medici erau în sala de operaţie, unul dintre medici era în concediu de odihnă, le-am spus care este obiectul controlul, s-a făcut acel control..."

Medicii acuzaţi spun că radiografiile erau folosite pentru lucrări ştiinţifice sau aparţin unor pacienţi cărora le urmăresc evoluţia bolii.

Ion Gramaticu, medic ortoped: "E normal să ne supraveghem pacienții. Și eu mi-am făcut radiografii mie în privat. Și soției. Unde să le pun? Le iau și le pun în vestiar, vine un pacient, nu vine pacientul, asta e realitatea, noi medicii ortopezi și dacă ne cunoaște cineva pe scara sau pe drum zice: "uite am o radiografie, vă rog uitați- va la ea". O luăm și ne uităm și le depozităm, că nu o să le iau după mine ."

Ştefan Jidovin, medic ortoped:

"-Sunt ale unor bolnavi - controale radiologice pe care le-am oprit cu permisiunea dumnealor.
- Ce făceați cu ele?
- Pentru aprecierea evoluției și tratamentului. Sunt câteva cazuri științifice, deci nu sunt ale spitalului, nu sunt documente medico-legale"

Revoltat, unul din cei 3 medici cercetaţi a sunat la 112 să anunţe că i-a fost spart vestiarul.

Alexandra Dicu, purtător de cuvânt IPJ Olt: "În anumite cazuri, IPJ Olt poate solicita anumite informații spitalului județean de urgentă Slatina, cum ar fi și documente medico-legale."

Doar o parte dintre radiografii au putut fi verificate.

Cătălin Rotea, manager Spitalul din Slatina: "Din cele aproximativ 140 de radiografii găsite în fișierele din secția de ortopedie primele 20 de radiografii în ordinea în care au fost ele ridicate aparțin unor pacienți din spital, dar în același timp sunt 2 sau 3 situaţii în care aparțin unor alți medici curanți de pe secția de ortopedie."

Conducerea spitalului susţine că medicii nu au dreptul să deţină radiografiile bolnavilor şi nici nu pot să le folosească pentru lucrări știițifice decât în urma unei solicitări către spital, dar şi către pacienţi.

Medicii riscă de la un avertisment scris până la desfacerea contractului. În plus, dacă vor fi constatate fapte mai grave, managerul spitalului ia în calcul şi depunerea unei plângeri penale.

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

FULLSCREEN
Explicația medicilor care au ascuns 140 de radiografii în vestiar, la Slatina
  • /

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO