VIDEO. Autoritățile au început demolarea chioșcurilor și magazinelor de la metrou

Dată publicare: 07-04-2021 09:02
Dată actualizare: 07-04-2021 12:35


Evacuarea spaţiilor comerciale a început la sta...
Autoritățile au început demolarea chioșcurilor...

Primăria Sectorului 2 a început, miercuri, evacuarea şi demolarea spaţiilor comerciale amplasate ilegal pe domeniul public al statului la metrou, primul punct vizat fiind staţia Ştefan cel Mare.

Astfel, muncitorii ADP au demolat primul chioșc care era amplasat în stația de metrou Ștefan cel Mare, după ce au scos marfa afară.

Acțiunea de demolare a început dimineață la ora 09.00, fiind o surpriză atât pentru jurnaliști, cât și pentru patronii acestor magazine, care s-au plâns că nu au fost anunțați și că nu au avut timp să evacueze produsele.

Primăria Sectorului 2 a precizat că a declanșat această acțiune la solicitarea Ministerului Transporturilor, pentru că aceste chioșcuri ar fi ilegale și nu ar avea autorizație de funcționare și construcție.

Demolarea chioșcurilor de la metrou a început, deocamdată în sectorul 2, următoarea stație vizată fiind Piața Iancului. primarul Sectorului 2 a  precizat că se va merge și la stația de metrou Pipera, unde, de asemenea, sunt amplasate ilegale diferite spații comerciale.

Liderul sindical de la metrou, Ioan Rădoi, spune că este vorba despre 330 de spații comerciale la metrou, pe care sindicaliștii le administrează de aproximatroiv 30 de ani.

De asemenea, sindicaliștii sunt hotărâți să ceară despăgubiri de la compania Metrorex pentru desființarea acestor spații comerciale.

Nu în ultimul rând, primarul Sectorului 2 a declarat că nu știe când vor apărea alte spații comerciale la metrou, legale, de la care călătorii să își poată cumpăra mâncare pe drum.

De la ce a pornit acțiunea de demolare a chișcurilor de la metrou

 

Termenul limită pentru eliberarea spaţiilor comerciale amplasate în incinta staţiilor de metrou a expirat vineri, 2 aprilie, conform unei notificări transmise de Metrorex firmei care administrează aceste unităţi.

Într-un comunicat remis în data de 25 martie, reprezentanţii Metrorex precizau că această măsură a fost luată deoarece, în urma analizelor efectuate pe teren, s-a constatat că spaţiile comerciale care activează în reţeaua de metrou pun în pericol siguranţa transportului subteran, cu afectarea directă a exigenţelor de securitate la incendiu şi evacuarea persoanelor în caz de urgenţă.

În replică, reprezentanţii Unităţii - Sindicatul Liber Metrou (USLM) au precizat că toate magazinele de la metrou au fost construite conform legislaţiei in vigoare, cu aprobarea Metrorex, iar 80% dintre acestea sunt proprietatea sindicatelor din metrou.

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a subliniat, la rândul său, că, în condiţiile în care acele chioşcuri nu vor fi ridicate până la data limită, "se va restabili legea".

În 26 martie, circulaţia trenurilor de metrou a fost blocată de un protest spontan al unor reprezentanţi ai sindicatului USLM în staţia Piaţa Unirii, aceştia coborând în tunel, pe calea de rulare.

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a pus protestul pe seama anunţului privind eliberarea spaţiilor comerciale şi i-a sfătuit pe angajaţii de la metrou să nu se lase amăgiţi.


VIDEO PROTVPLUS.RO