Euronews: România încearcă să acorde amnistie politicienilor condamnați pentru corupție


Ultimul update: Joi 10 Ianuarie 2019 15:05
Data publicarii: Joi 10 Ianuarie 2019 14:40
Categorie: Stiri actuale
proteste în Piața Victoriei, ziua 2

România este aproape de a oferi amnistie politicienilor care au fost închiși pentru corupție, ceea ce ar putea duce la izbucnirea unor noi proteste anti-corupție, relatează Euronews.

Aceasta nu este prima data când partidul de guvernământ din România, PSD, încearcă să dezincrimineze fapte de corupție, inclusive de abuz de putere.

Potrivit Euronews, liderul PSD, Liviu Dragnea, care a fost implicat de asemenea într-un caz de corupție, este un susținător al schimbării legilor justiției. Social-Democrații consideră protestele anti-corupție ca fiind o “vânătoare de vrăjitoare”.

În ianuarie 2017, zeci de mii de români au protestat în București față de o ordonanță de urgență propusă de Guvern. Acestea au fost catalogate cele mai mari proteste din România de la cele desfășurate în 1989.

Conform propunerilor, orice persoană condamnată la mai puțin de cinci ani de închisoare, pentru diverse fapte, ar putea fi grațiat, o  mutare considerată o adevărată lovitură dată luptei anticorupție, relatează sursa citată.

Un alt element discutat în legătură cu aceste propuneri sunt apelurile unor organizații internaționale ca România să ia măsuri pentru stoparea suprapopulării închisorilor.

Guvernul intenționează să dezincrimineze abuzul în serviciu cu o pagubă de mai puțin de 41.419 de  euro.

Planurile au fost criticate în multe rânduri de președintele Klaus Iohannis, de procurorul general, de fostul șef DNA și de grupurile pentru drepturile omului. Comisia Europeană a condamnat de asemenea mutarea. 

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: Euronews

VIDEO PROTVPLUS.RO