"O stangacie a firmei de distributie". Cine raspunde pentru cei 17 raniti la Sighetu Marmatiei.VIDEO

×
Codul embed a fost copiat

Reprezentantii politiei din Sighet au sustinut o conferinta de presa pe tema exploziilor. Ancheta merge destul de repede si deja s-au gasit cateva raspunsuri la intrebarile chinuitoare de duminica.

Cercetarile in imobilul din Sighetu Marmatiei in care s-au produs doua explozii s-au facut in conditii foarte dificile, intrucat au existat in continuare scurgeri de gaze, inclusiv luni, iar cladirea era pe punctul de a se prabusi, a declarat seful Biroului Criminalistica din cadrul ICCJ. Seful Biroului Criminalistica din cadrul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Marius Foitos, a declarat ca avaria s-a produs din cauza unei fisuri la imbinarea in "T" a conductelor de gaz de pe strazile Corneliu Coposu si Gheorge Sincai.

"A fost o fisura la sudura conductei mari, o fisura mare", a declarat procurorul, precizand ca respectiva bucata de conducta a fost ridicata, urmand sa fie facuta o expertiza pentru a fi stabilite cauzele fisurarii conductei.

Potrivit sursei citate, cercetarea la fata locului s-a facut in conditii extrem de dificile, din cauza ca au existat in continuare scurgeri de gaz, inclusiv luni dimineata. "Luni dimineata s-a securizat zona si s-a inceput cercetarea la fata locului. Cladirea era pe punctul de a se prabusi, dar am facut cercetarile in conditiile date", a declarat seful Biroului Criminalistica din cadrul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

El a spus ca cercetarea la fata locului "a fost terminata in mare", iar in continuare ancheta va viza componentele conductei de gaz de pe cele doua strazi.

Citește și
Raniti Sighetul Marmatiei
Sute de medici si asistente, mobilizati pentru salvarea ranitilor in exploziile de la Sighet
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Sediile societatii SC Berg Sistem Gaz, respectiv un punct de lucru al firmei si dispeceratul, au fost sigilate de anchetatori, luni, iar toate documentele firmei se afla acum in posesia procurorilor. Masura a fost luata pentru a se evita sustragerea de acte ale societatii. Declaratia a fost facuta de seful Biroului Criminalistica din cadrul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Marius Foitos.

El a precizat ca documentele au fost puse la dispozitia procurorilor pentru a nu fi sustrase. Foitos a mai spus ca incadrarile juridice nu sunt definitive, intrucat o victima se afla in stare foarte grava.

Cauza a fost inregistrata initial la Parchetul Judecatoriei Sighetu Marmatiei. In aceasta cauza va fi facuta urmarirea penala sub aspectul savarsirii infractiunilor de vatamare corporala din culpa, distrugere din culpa si infractiuni prevazute de legea securitatii si sanatatii in munca, se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Public. Pana in acest moment al cercetarilor au fost ridicate documente de la SC Berg Sistem Gaz SRL, au fost identificate si sunt audiate persoane prezente in localul public care cunosc aspecte legate de eveniment, precum si angajati ai societatii care au executat lucrarea.

Procurorul general al Parchetului Instantei supreme, Laura Codruta Kovesi, l-a desemnat pe procurorul sef serviciu criminalistic Marius Foitos din cadrul Sectiei de urmarire penala si criminalistica sa coordoneze cercetarile si sa ofere suport de specialitate procurorilor de la Parchetul Tribunalului Maramures.

La fata locului, cercetarile sunt in derulare, fiind efectuate de catre echipe mixte de specialitate coordonate de procurori. De asemenea, au fost solicitati si s-au prezentat la fata locului, fiind cooptati in echipa de cercetare, inspectori de la Inspectia Muncii Maramures si specialisti de la Institutul National de Cercetare, Dezvoltare pentru Securitate Miniera si Protectie Antiexploziva Petrosani.

Reprezentantii firmei de distributie a gazului, cei de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, Inspectoratul Teritorial de Munca si responsabili din Primarie au sosit la fata locului.

Expertii s-au asigurat in primul rand ca toata zona este securizata. Reprezentantii firmei care a facut bransamentele la reteaua de gaz din zona au recunoscut ca cea de-a doua deflagratie s-a produs din vina unui angajat. Administrator firma BERG GAZ: "Cei care acum sunt in spital nu au luat decizia sa opreasca gazul inaintea celei de a doua explozii. Cel care este in spital acum este directorul nostru."

Anchetatorii spun cu fermitate ca numarul victimelor nu ar fi fost atat de mare daca echipa de interventie care a mers la fata locului imediat dupa prima explozie s-ar fi asigurat ca nu mai exista acumulari de gaze.

Mircea Mann, presedintele Consiliului Judetean Maramures: "Este o stangacie a firmei de distributie. A doua explozie de ieri (duminica - n.n.) nu ar fi trebuit sa aiba loc. Era mai bine sa inchida gazul in tot orasul decat sa se puna in pericol."

Cei ce investigheaza exploziile au gasit si fisura din magistrala de distributie a gazului de la care s-a produs prima deflagratie. Firma care a facut lucrarile sustine ca teava a crapat din cauza gerului.

Acum toata zona este in siguranta. Autoritatile spun ca nu vor relua alimentarea cu gaz pana cand nu vor termina cercetarile in toata zona. Pe de alta parte, patronul clubului a fost de acord ca, in final, cladirea respectiva sa fie demolata.

Articol recomandat de sport.ro
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
Citește și...
UPDATE. Familiile victimelor ranite in exploziile din Sighet au plecat spre Bucuresti
UPDATE. Familiile victimelor ranite in exploziile din Sighet au plecat spre Bucuresti

Rudele victimelor din exploziile din Sighetu Marmatiei au plecat, in urma cu 30 de minute, spre Bucuresti. Primaria le-a pus la dispozitie un microbuz si le asigura cazarea in capitala.

Sute de medici si asistente, mobilizati pentru salvarea ranitilor in exploziile de la Sighet
Sute de medici si asistente, mobilizati pentru salvarea ranitilor in exploziile de la Sighet

Viata unor oameni din Sighetu Marmatiei s-a schimbat definitiv si dramatic in doua fractiuni de secunda. Sase dintre ei au fost surprinsi intr-o prima explozie si apoi anchetatorii au fost in pericol de moarte.

"A doua deflagratie de la Sighetu Marmatiei putea fi evitata, daca se respectau normele"

Presedintele Consiliului Judetean Maramures, Mircea Man, care a fost director Distrigaz, a declarat pentru presa locala ca a doua deflagratie de la Sighetu Marmatiei putea fi evitata daca se respectau normele de lucru.

Recomandări
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Reuniune a aliaților Ucrainei în format „Ramstein”. Occidentul sare în ajutorul Kievului după un deficit de ajutor militar
Reuniune a aliaților Ucrainei în format „Ramstein”. Occidentul sare în ajutorul Kievului după un deficit de ajutor militar

SUA vor găzdui vineri o reuniune virtuală a donatorilor de ajutor internaţional pentru Ucraina, aşa-numitul Grup de contact în format Ramstein, după ce Congresul american a aprobat un pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Kiev.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Sorina Pintea, fostul ministru social-democrat al Sănătății, a fost condamnată, vineri, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.