Elvetia ar putea reintroduce vizele pentru cetatenii statelor care NU fac parte din Schengen, inclusiv Romania

20-02-2014 09:14


Elvetia

Elvetia ar putea reintroduce vizele pentru cetatenii tarilor care nu sunt membre ale spatiului Schengen, relateaza miercuri agentia ATS, citata de site-ul 20min.ch.

Consiliul federal a aprobat miercuri, cu efect imediat, aplicarea unei prevederi din acquis-ului Schengen destinata luptei impotriva unui aflux abuziv de imigranti. Dispozitivul permite reintroducerea temporara a vizelor pentru un stat tert atunci cand o tara membra Schengen sufera dezavantaje de pe urma liberalizarii regimului de vize.

Guvernul invoca sosirea unui numar mare de imigranti ilegali sau solicitanti de azil a caror cerere este nefondata. Fiecare tara poate cere activarea mecanismului pe langa Comisia Europeana. Aceasta tine cont de numarul tarilor afectate si de impactul asupra situatiei globale privind imigratia in spatiul Schengen.

Ea poate, in ultima instanta, sa propuna reintroducerea definitiva a vizelor pentru un stat tert. Elvetia aplica politica statelor europene privind acordarea vizelor. Favorabila unui sistem de scutire de vize, ea apreciaza ca masurile sunt necesare pentru a lupta impotriva unor eventuale abuzuri.

Potrivit ei, acest mecanism de suspendare nu ar trebui activat decat cu retinere si in ultima instanta. Reforma politicii comune a vizelor consolideaza mecanismul de reciprocitate care vrea ca un stat tert care beneficiaza de scutirea de vize sa acorde acelasi tratament cetatenilor din spatiul Schengen.

Un stat tert vizat de reintroducerea temporara a obligatiei vizelor ar putea lua aceleasi masuri pentru cetatenii unor state Schengen.

Incepand cu data de 1 iunie 2009, conform Acordului de libera circulatie UE – Elvetia, cetatenii romani nu au nevoie de viza pentru a intra in aceasta tara.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO
ShARE ÎN BUCATE
ShARE ÎN BUCATE - Spaghetti A.O.P.

09:51
Exclusiv PRO TV Plus
Home workout - episodul 9: Exerciții pentru mușchii pectorali și mușchii abdominali cu accesorii de fitness

03:00
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotunde - Liviu Teodorescu - Artiști români care nu își merită succesul

30:59
Facem Level
Facem Level – episodul 9: Bobospider a dovedit că există și finaluri "drăguțe" în Mortal Kombat 11

25:17
Exclusiv PRO TV Plus
Mesajul Biancăi Adam către toți vloggeri din România: „Fă ce vrei, dar nu fă rău la nimeni”

05:52
Exclusiv PRO TV Plus
Povestea neștiută a unei românce. Cum a ajuns să fie câștigătoarea emisiunii de gătit "Crazy Delicious", produsă în Marea Britanie și disponibilă global pe Netflix

03:54
How To TikTok
TikTok te învață cum să mănânci sănătos

08:00
La Măruță
Anna Lesko, lipsită de inhibiții și in bucătărie! Ținuta sumară în care a gătit ardei umpluți

15:25
Militia Modei by Costi Dita
Miliția modei by Costi Diță, intrigat de lenjeria intimă purtată de Rihanna: “Se vede ca un parizer prins în capcană”

05:57