Căldură excesivă și disconfort termic. Ce temperaturi vor fi în următoarele zile


Ultimul update: Miercuri 12 Iunie 2019 20:29
Data publicarii: Miercuri 12 Iunie 2019 18:19
Categorie: Vremea

După multe săptămâni de ploi,și vreme instabilă, miercuri au fost temperaturi de vară. În multe locuri din țară, au fost cu 10 grade mai mult decât marți. Însă căldura excesivă a adus și un disconfort termic ce a atins pragul critic.

Cel mai rău le-a fost cardiacilor sau celor care suferă de boli respiratorii. Iar zilele fierbinți vor continua, anunță meteorologii.

La ora 15, în Capitală se înregistrau 32 de grade. Temperatura resimţită era însă de 39 de grade.

Asta pentru că aerul a fost încărcat de-a lungul zilei de o umiditate excesivă, din cauză că pământul este îmbibat cu apa după ploile din ultimele săptămâni. Aşa se face că, în mijlocul zilei a fost atins pragul critic de disconfort termic, de 80 de unităţi, resimţit din plin de oamenii aflaţi în acel moment pe stradă.

"Da, se simte umiditatea şi trecere a fost într-adevăr prea rapidă şi o resimţim”, spune o femeie.

Aceeaşi zăpuşeală a ajuns şi în oraşele din vestul ţării. În Arad sau Timişoara se înregistrau la prânz 31 de grade, dar se simţeau, de fapt, 38.

Reporter: Văd că v-aţi adăpostiţi aici la umbră, vă e cald?
Femeie: Da, da, e foarte cald, dar şi foarte bine. Cred că e umezeală în aer.

Ne confruntăm cu acest fenomen pentru că după o perioadă lungă de ploi, am trecut într-o singură zi la temperaturi de vară, de 30-31 de grade, iar toată apa acumulată în sol se evapora acum în atmosferă. În următoarele două zile, temperaturile vor fi şi mai ridicate, aproape caniculare, mai ales în vestul ţării, dar şi în Capitală, unde vor fi 34-35 de grade.

Cei mai afectaţi sunt cei care suferă de diabet sau de boli cardio vasculare, dar şi copiii.

Rodica Tănăsescu, vicepreședntele Asociației Medicilor de Familie București: "În perioada de caniculă de temperatură crescută unele doze ale medicamentelor trebuie modificate sau unele scheme terapeutice trebuie modificate. De exemplu, pacienţii cu boli de tiroida. Ei au nevoie de tratament, dar uneori dozele necesare tratamentului se modifică în perioada de căldură foarte mare."

Şi nu suntem singurii care se confrunta în această perioadă cu temperaturi de cuptor. Valul de căldură a acaparat trei sferturi din globul pământesc şi aşa va rămâne cel puţin până la sfârşitul săptămânii.

VIDEO PROTVPLUS.RO