După decesul unui bărbat, 500 de oameni i-au aflat secretul. ”Scoatem morții din groapă?”


Ultimul update: Marti 19 Februarie 2019 18:10
Data publicarii: Marti 19 Februarie 2019 17:27
Categorie: Stiri actuale

Sute de oameni susţin că sunt înşelaţi de o Casă de Ajutor Reciproc pentru Pensionari, în oraşul Târgu Bujor, din judeţul Galaţi.

Cei care au contribuit zeci de ani au aflat, după ce a decedat preşedintele asociaţiei, că nu mai sunt deloc bani în contul organizaţiei. În total, aproape două sute de mii de lei, din câte ştiu membrii rămaşi acum în pagubă. Cazul a fost reclamat la poliţie, care a deschis un dosar penal.

Sunt peste cinci sute de persoane păgubite în acest dosar, conform autorităţilor locale. Primarul din Târgu Bujor spune că a aflat despre problemele asociaţiei în urmă cu aproape o lună, când oamenii au început să vină să se plângă la primărie.

Peste noapte, au descoperit că nu mai sunt bani şi că nimeni nu are ce explicaţie să le dea, pentru că fostul preşedinte a decedat. Cu toţii contribuiseră lună de lună pentru a primi, la sfârşitul vieţii, un ajutor de înmormântare: între 100 şi 800 de lei.

Singura care ar mai putea să dea explicații despre ce s-a întâmplat este contabila Casei de Ajutor Reciproc, o femeie de 57 de ani care a refuzat, marți, să discute cu noi.

Soţii Tetic, în vârstă de 80 şi, respectiv, 83 de ani, au contribuit din 1989 la această Casă de Ajutor Reciproc pentru Pensionari.

Au ştiut de la bun început că dau bani pentru ca urmaşii lor să primească un ajutor de înmormântare, astfel încât să nu fie o povară pentru copii şi nepoţi.

Rozeta Tetic: "Avem vreo 30 de ani. Şi am dat în fiecare lună. N-am întrerupt deloc. N-avem împrumutări, nu avem nimic. Acuma nu ne-o dat niciun ban."

Andrei Tetic: "Când s-o dus să plătească, o spus că nu se mai dă bani, că n-are de unde. Unde-s banii? Cine i-o fi luat? Cred că Dumnezeu."

Peste cinci sute de oameni din Târgu Bujor şi din localităţile învecinate îşi pun aceleaşi întrebări. Unii chiar au avut nevoie în ultima lună de ajutor de înmormântare, dar au găsit uşile sediului Casei de Ajutor Reciproc închise.

Pensionară: "Dacă mor, nu-mi mai dă nimic. Şi nici nu mai primeşte să plătim cotizaţiile înainte. ”Să scoatem morţii din groapă să ne deie?” - aşa i-a spus lu noră mea!"

Pensionar: "Cred că e un fel de caritas, cum a fost caritasul are, tot aşa, încasa bani şi, la un moment dat, a rămas fără bani. Cred că asta-i explicaţia."

Neoficial, ar fi vorba despre aproximativ două sute de mii de lei, care s-au evaporat din contul asociaţiei. Singura care ar putea să explice situaţia este contabila, însă a refuzat să discute cu presa. Va trebui să îi lămurească, însă, pe poliţişti.

Comisar șef: "În urma sesizării şi a verificărilor efectuate de polițiști, a fost întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune."

Primar Târgu Bujor: "Constat că există un vid legislativ, astfel încât nimeni nu controlează aceste forme asociative care se joacă cu banii oamenilor."

Fondurile Asociaţiei nu sunt garantate de stat, ca în cazul instituţiilor bancare, aşa că autoritățile nu au cum să îi despăgubească pe cei care se află acum în postura de păgubiţi.

Organizaţia are în patrimoniu un apartament, însă vânzarea acestuia ar acoperi doar o mică parte din suma care lipseşte.

VIDEO PROTVPLUS.RO