Dunarea loveste cu furie la Braila si la Galati. Debitul mare si vantul puternic creeaza probleme

17-04-2013 14:09

Dunarea a inceput din nou sa creasca la Braila, iar la debitul mare al apei s-a adaugat si vantul puternic.

Mai multe pasarele de pe faleza au fost avariate si, acolo unde proprietarii pontoanelor au putut interveni, podetele au fost prinse, cu cabluri metalice de mal.

Celelalte pasarele, insa, au ramas plutind pe ape si exista riscul sa fie luate de curentii puternici si purtate in deriva. Si la Galati au crescut apele fluviului.

La Galati, dupa doua zile de scadere usoara, nivelul Dunarii astazi a crescut din nou, iar cel mai afectat este corpul de ambarcatiuni usoare. Bustenii purtati de Dunare au lovit pontonul.

Iar la Braila, astazi Dunarea a inregistrat o cota de 623 de centimentri, in crestere fata de ziua precedenta, iar debitul este si el din ce in ce mai mare.

Vantul puternic din ultimele doua zile a accentuat presiunea pe care apele involburate ale fluviului o exercita asupra cablurilor si franghiilor cu care sunt legate la mal pontoanele.

Dn cauza curentilor foarte puternici din unele zone, mai multe cabluri s-au rupt si cateva pasarele metalice au fost smulse de pe mal si au cazut in apa.

La Braila, unele pasarele rupte de forta curentilor au fost prinse la timp de marinarii care le-au reparat si au intarit cablurile de legatura. Dar altele plutesc si acum in voia valurilor.

Oamenii care au experienta inundatiilor din anii trecuti, spun ca situatia de acum nu este atit de grava.

"-Pai in 2006 - 2007, apa era aici, 723 era cota, 730, nu mai tin minte, dar apa depasea banca!"

La Galati, portul pentru ambarcatiuni usoare a fost cel mai afectat.

Dunarea este mai furioasa ca niciodata, vantul puternic si bustenii care au lovit in permanenta un ponton au facut ca portul de ambarcatiuni usoare de la Galati sa fie desprins din pilonii de sustinere.

Faleza pietonala este si acum inundata complet.

Hidrologii spun ca apele Dunarii au tendinta sa creasca usor, in urmatoarele zile, la Galati, Braila si Cernavoda.


VIDEO PROTVPLUS.RO