Dunarea, inghetata in proportie de 80%. Exista riscul ca sute de mii de oameni sa ramana fara apa

31-01-2012 18:51


Dunarea arata ca o mare laptoasa, iar sute de mii de oameni din Tulcea, Galati si Braila risca sa rabde de sete in curand.

Fluviul este bocna in proportie de 80% in foarte multe zone si, cum temperaturile continua sa scada, exista pericolul ca sloiurile sa blocheze alimentarea oraselor cu apa potabila. Nici la mare nu este o fericire. Porturile sunt inchise, iar pescarusii mor prinsi in gheata.

La Galati, pe anumite portiuni Dunarea arata ca un pationar imens. O barja blocheaza accesul podurilor de gheata spre pompele care alimenteaza orasul cu apa. Iar doua impingatoare stau non-stop cu elicele de la pupa indreptate spre gurile de captare, ca sa nu lase gratarele sa inghete.

Deja, in cateva cartiere din oras, presiunea de la robinet a scazut vizibil. Iar spitalul de Copii si cel Militar au cerut cateva cisterne cu apa.

Si la Tulcea, sloiurile au prins patru nave. Nicio ambarcatiune mica nu este lasata sa navigheze.

Si marea se transforma de la o ora la alta. Desi tabloul este spectaculos, porturile Constanta, Midia si Mangalia, dar si canalul Dunare Marea Neagra au fost inchise.

In Mamaia, plaja pe care turistii se lafaiau asta vara la soare a fost acoperita de un strat de gheata. Iar portul Tomis pare de clestar. Din pacate, cativa pescarusi au fost prinsi in gheara mortii.

VIDEO PROTVPLUS.RO