Dunarea este acoperita de sloiuri de gheata care pun in pericol navigatia. Autoritatile sunt in alerta

Dată publicare: 09-01-2017 12:36
Dată actualizare: 12-01-2017 06:57


La Braila, luciul de apa este bocna, iar spre Insula Mare se poate trece doar in conditii speciale.

Duminica seara, pentru a elibera senalul navigabil, autoritatile fluviale au trimis de la Galati spargatorul de gheata ''Perseus", cel mai mare din dotarea flotei noastre.

Fenomenul a fost favorizat de frigul accentuat, dar si de debitul scazut al fluviului, care este la jumatate fata de normalul perioadei. Autoritatile sunt in alerta si sunt pregatite sa intervina cu toate navele.

Dorian Dumitru, director executiv AFDJ Galati: "Am activat Comandamentul de Lupta impotriva Ghetii pe Dunare. Suntem la bordul navei Perseus. In maxim o ora, o ora si jumatate, va pleca pana la Braila, la Santierul Naval, la kilometrul 175, dupa care se va intoarce spre Tulcea, in zona cea mai vulnerabila."

Spargatorul de gheata Perseus, care este pus la treaba doar in conditii speciale, a intervenit ultima data in 2012. Navigatia este data peste cap si pentru ca sistemul de semnalizare a fost mutat din loc de vantul puternic si de valuri.

La Braila este si mai rau. Aproximativ optzeci la suta din suprafata Dunarii este deja acoperita de sloiuri de gheata. Riscul cel mai mare este sa se formeze un pod de gheata intre cele doua maluri, situatie in care Insula Mare a Brailei ar ramane izolata.

Cursele regulate au fost, deocamdata, intrerupte, ceea ce i-a descumpanit pe localnicii din Insula Mare a Brailei.

Tot din cauza gerului, Comitetele pentru Situatii de Urgenta din Galati si Braila au hotarat sa suspende cursurile in gradinite, scoli si licee, luni si marti.

Tags: dunare, inghet, frig, ger,


VIDEO PROTVPLUS.RO