"Ducu" Darie, răpus de ciroza hepatică. Adevărul privind prezența pe lista de transplant


Ultimul update: Joi 19 Septembrie 2019 09:14
Data publicarii: Joi 19 Septembrie 2019 07:51
Categorie: Stiri actuale

Trupul neînsuflețit al regizorului Alexandru Darie, care s-a stins miercuri, la numai 60 de ani, va fi depus vineri la Teatrul Bulandra.

Artistul va fi condus pe ultimul drum duminică și va fi înmormântat la Cimitirul Bellu.

Realizator al multor spectacole de referință, talentul lui a fost dublat de un farmec inconfundabil, cu un surâs permanent și un timbru răscolitor.

Cel alintat în breaslă Ducu, era fiul îndrăgitului actor Iurie Darie și director al Teatrului Bulandra de 17 ani.

Regizorul, care suferea de ciroză, a murit la Spitalul Fundeni, unde era internat de aproape două săptămâni.

Teatrul Bulandra a anunțat, într-un comunicat, că Alexandru Darie că se lupta de doi ani cu o ciroză hepatică, dar că nu se afla pe nicio listă de transplant.

“Azi la ora 2 PM a încetat din viaţă după o scurtă şi fulgerătoare suferinţă regizorul Alexandru Darie şi omul care timp de 17 ani a condus Teatrul Bulandra. Spiritul lui creator l-aţi cunoscut şi admirat voi, toţi cei care i-aţi urmărit spectacolele. Diagnosticat în anul 2016, de conf. dr. Tudor Nicolae, cu ciroză hepatică în stadiu incipient, a continuat să lucreze şi să trăiască în condiţii de absolută normalitate şi a reuşit să finalizeze supraproducţia Coriolanus. Nu s-a pus niciodată problema transplantului hepatic şi nu a fost vreodată pe nicio listă de transplant”, precizează reprezentanţii teatrului.

"Ducu" Darie, regizor emblematic al Teatrului Bulandra

 

În anul 2000, Ducu Darie şi alţi doi colegi de generaţie realizau, la PROTV, transpuneri ale unor cunoscute poezii eminesciene.

După 20 de ani de experienţă în teatre, regizorul cocheta atunci cu o plăcere molipsitoare cu aparatul de filmat.

Alexandru Darie s-a născut pe 15 iunie 1959, fiind unicul copil al popularului actor Iurie Darie.

Încă din facultate a obţinut premii în străinătate cu spectacolele realizate la Casandra, iar după absolvire a fost angajat de teatrul din Oradea. A montat şi la Piatra Neamţ, iar după revoluţie a lucrat câţiva ani la Teatrul de Comedie, unde a bulversat Bucureştiul cu un senzaţional "Vis al unei nopţi de vară". Spectacolul s-a jucat în turneu şi în Marea Britanie, iar cronicarii londonezi l-au comparat pe Darie cu Peter Brook.

Ducu Darie a devenit apoi unul dintre regizorii emblematici ai Bulandrei, teatrul pe care îl şi conducea din 2002.

Alexandru Darie: "Practic noi suntem nişte adminstratori ai unei institii, singură libertate pe care o avem e aici în spatele când hotărâm ce text, ce actori, ce regizori. Trupa unui teatru e o şcoală de teatru, o formă de teatru, o tradiţie care nu trebuie aruncată la gunoi, doar schimbat sistemul."

Când treatrul a avut dificultăţi financiare, Ducu Darie a făcut haz de necaz amintindu-şi de lipsurile din anii '80.

Alexandru Darie: "Noi am făcut meserie asta în epoca cealaltă când era mai greu decât acum, când teatrele făceau coșciuge ca să poată supravieţui, apa îngheţa în pahare pe scenă, aşa că suntem căliţi..."

"Trei surori", "Poveste de iarnă", ''Anatomie. Titus. Căderea Romei'' ori "Bach files" sunt câteva dintre creaţiile lui legendare care au făcut săli ticsite la Bulandra. Oana Pelea, Marcel Iureş, Mihai Constantin, Ion Besoiu, Tudor Chirilă ori Dorina Chiriac sunt doar câţiva dintre actorii pe care Ducu i-a ghidat să-şi găsească drumul către roluri memorabile.

"Ne ştim şi iubim de când aveam 4 şi tu 7 ani. Ce atâta grabă, Ducu? Ai ars ca lumânarea din 'Trei surori'... repede şi până la capăt. Te iubesc. Mulţumesc. Drum bun. Ne mai întâlnim noi... şi... te iubesc!" - a scris îndurerată Oana Pelea.

Ducu Darie îşi lucra singur luminile pentru spectacole, iar colaborarea lui cu apreciatul compozitor Adrian Enescu a lăsat o amprentă puternică asupra palmaresului sau. Ultimul spectacol regizat de Ducu Darie a avut premieră în octombrie 2018. "Coriolanus", o adaptare după Shakespeare, cu Şerban Pavlu în rolul principal, este un tulburător manifest politic care a făcut valuri în Bucureşti.

Trupul neînsuflețit al lui Alexandru Darie, depus la Teatrul Bulandra. Când va fi înhumat
Ducu Darie, fiul lui Iurie Darie, a murit la 60 de ani. Creațiile sale legendare
Regizorul Alexandru Darie a murit la vârsta de 60 de ani
VIDEO PROTVPLUS.RO