Gheoghe Mustata, condamnat definitiv la 7 ani si 6 luni de inchisoare. Legatura dintre liderul Clanului Sportivilor si Steaua

Ultima actualizare: 05-10-2014 06:53

Fostul lider al galeriei steliste Gheorghe Mustata a fost condamnat definitiv de instanta suprema la sapte ani si sase luni de inchisoare, in dosarul de violenta, tentativa la omor si santaj sub forma unor taxe de protectie.

Prin decizia luata miercuri seara, instanta suprema a mentinut majoritatea pedepselor dispuse in acest dosar de Curtea de Apel Bucuresti (CAB), la 12 iulie 2013.

Astfel, liderul galeriei steliste Gheorghe Mustata a primit 7 ani si 6 luni de inchisoare, pentru complicitate la tentativa la omor calificat din 6 ianuarie 2004 asupra lui Zamfir Giuseppe Stelian, nerespectarea regimului armelor si munitiilor, complicitate la santaj si infractiunii de constituirea unui grup infractional organizat.

Initial, Tribunalul Bucuresti il achitase pe Mustata pentru savarsirea infractiunii de constituirea unui grup infractional organizat si pentru complicitate la tentativa la omor calificat.

Cea mai aspra pedeapsa, noua ani de inchisoare, a primit-o Ion Catalin Parpalea, zis "Parceac". La opt ani de inchisoare au fost condamnati Emil Mircea Balus, zis "Mircea Nebunul", tot pentru tentativa la omor 6 ianuarie 2004, si Nicusor Dumitrescu, zis "Bibiloi", in timp ce Ion Viorel Spanu a primit sapte ani si opt luni cu executare.

Prin aceeasi decizie, cate patru ani de inchisoare au primit Robert Florin Nica, Alexandru Dinu, zis "Alin Boxerul" sau "Pitbull", Radu Cristian Rosca, Daniel George Albu, Alecu Tudor, zis "Joe", si Florian Dragomir, zis "Papagalul".

Instanta i-a mai condamnat pe Octav Demirel Popescu si Marius Voinea, la cate trei ani, tot cu executare, iar pe Adrian Alexandru Belu, zis si "Adrian Cereale", la doi ani.

Dumitru Stanciu, zis "Titi Dumnezeu", inculpat si parte vatamata, va executa trei ani de inchisoare pentru denunt calomnios, in timp ce Florin Marin, zis "Bulgaru", si Gheorghe Savu, de asemenea parti vatamate si inculpati, au primit pedepse de doi ani de inchisoare cu suspendare pentru ultraj.

Pe Licuta Udila, instanta l-a condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare, pentru ultraj. De asemenea, au primit pedepse de cate doi ani cu suspendare Jenica Marin, Mihai Marin si Toni Cziszer, si de un an cu suspendare Bogdan Mihai Cicu si Daniel Laurentiu Ilie.

Au mai primit pedepse de cate un an si opt luni de inchisoare cu suspendare Daniel Neacsu, zis "Dan Cioara", Simona Ciulvau, Corina Gabriela Alexandrescu si Madalina Constanta Topoloaga, fosta Cucos.

Cristian Zolly Tulbure a primit sase luni cu suspendare pentru marturie mincinoasa. In cazul lui Cornel Schuster, zis "Robert Boxerul", si al lui Emil Gabriel Iordache, zis "Gabi Cioara", pedeapsa a fost redusa de la trei ani si sase luni de inchisoare la trei ani.

Stelian Rafael Palanita, zis "Mutu", condamnat anterior la trei ani si sase luni cu executare, va face doar un an de inchisoare, conform deciziei instantei supreme.

Pedeapsa lui Bogdan Dumitrache, zis "Crocodilul", a fost redusa de la patru la doi ani si noua luni de inchisoare cu executare.

Ion Grigore, zis "John", a fost achitat, dupa ce initial primise patru ani de inchisoare. Pentru Raducu Valentin Mirea si Daniel Tudor a incetat procesul penal pentru fals intelectual, ca si pentru Nicusor Maroiu, trimis in judecata pentru ultraj si loviri sau alte violente.

Procesul penal a fost incetat si in cazul lui Ion Anghel, zis "Coco Anghel", ca urmare a decesului acestuia.

De asemenea, pentru George Mihai Mitrea, Paul Paraschiv, Florian Gheorghe, zis "Aladin", Dorel Nicolae Benga si Ionut Greci, CAB dispusese incetarea procesului penal pentru santaj ca urmare a intervenirii prescriptiei speciale a raspunderii penale.

Si pentru Marian Nicolae Gheorghe, Paul Cezar Florea si Gherghina Anghel, s-a dispus incetarea procesului penal pentru complicitate la santaj, ca urmare a intervenirii prescriptiei speciale a raspunderii penale.

Acuzatii din acest dosar au fost trimisi in judecata in septembrie 2006 de procurorii Parchetului instantei supreme. Ancheta in acest caz a fost declansata ca urmare a unor informatii potrivit careia pe raza municipiului Bucuresti a fost initiata o grupare infractionala care actiona in mod coordonat in scopul comiterii de infractiuni grave specifice criminalitatii organizate - santaj sub forma taxelor de protectie, tentative de omor, talharii, vatamari corporale "la comanda", recuperarea de datorii reale sau pretinse, ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice, violare de domiciliu, etc. -, obtinand astfel beneficii materiale si financiare.

Potrivit Ministerului Public, gruparea a fost initiata de persoane care s-au aflat in anturajul retelei infractionale conduse de fratii Ion si Vasile Balint, asa numitul clan al Camatarilor, si a actionat in perioada 2003 - 2006.

Procurorii DIICOT au stabilit ca membrii gruparii au fost implicati in mai multe incidente violente, facand uz si de armament, victime fiind fie rivali ai acestora - membri ai lumii interlope bucurestene care nu au acceptat intelegerile cu privire la impartirea zonelor de influenta, fie alte persoane care desfasurau activitati ce se intersectau, sub o forma sau alta, cu sfera lor de interese.

Grupul infractional care a facut obiectul anchetei penale era structurat pe sistem piramidal, principalii exponenti fiind Ion Anghel - zis Coco Anghel, Radu Cristian Rosca si Robert Nica.

Initierea gruparii a avut loc in baza unei intelegeri intervenite intre Rosca si Nica, in urma careia s-a hotarat constituirea unei "brigazi care sa controleze Capitala".

Anterior intelegerii, fiecare dintre inculpati avea in subordine mai multe persoane cu preocupari pe linie infractionala si, constatand ca interesele lor converg, au hotarat sa actioneze impreuna.

Astfel, s-a stabilit, la acea vreme, ca din grupul infractional organizat mai faceau parte Mircea Balus, - zis Mircea Nebunul, Alexandru Dinu - zis Alin Boxeorul, Gheorghe Albu - zis Pitbull, Tudor Alecu - zis Joe, Gheorghe Mustata (seful galeriei steliste-n.red), Nicusor Dumitrescu - zis Bibiloi, Florian Dragomir - zis Papagalul, Stelian Rafael Palanita - zis Mutu.

Pe parcursul urmaririi penale, anchetatorii au identificat mai multe persoane care au aderat sau sprijinit grupul infractional organizat, fie facandu-l sa-si consolideze pozitia deja castigata pe plan infractional, fie facilitandu-i obtinerea de noi beneficii materiale injuste.

In acest sens, procurorii ii noteaza pe Demirel Popescu, Bogdan Dumitrache - zis Crocodilul, Ion Grigore, Daniel Neacsu - zis Dan Cioara, Alexandru Belu - zis Cereale, Emil Iordanche - zis Gabi Cioara, Cornel Schuster - zis Robert Grasul, Marius Vonea - zis Marius a lui Stoaca, Corina Alexandrescu, Simona Ciulavu si Madalina Cucos.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO