Dosarul Microsoft II. Statul a pierdut 67 de milioane luand licente Windows de la o firma care nu avea voie sa le vanda

Ultima actualizare: 03-12-2016 07:02

Descoperire scandaloasa facuta de procurorii anticoruptie: firma lui Claudiu Florica a castigat zeci de milioane de dolari din contractul cu licente IT incheiat cu Guvernul, desi nu era nici macar inregistrata ca distribuitor Microsoft in Romania.

Gratie ministrilor Dan Nica si Eugen Bejinariu, "Fujitsu Siemens Computers" a primit totusi contractul fara licitatie. Statul a pierdut astfel 67 de milioane de dolari, spun anchetatorii.  Guvernul Nastase ar fi trebuit sa organizeze o licitatie publica pentru a inchiria licentele Microsoft de la Fujitsu Siemens Computers Austria, prin intermediul filialei din Romania condusa de Claudiu Florica. Procurorii DNA sustin ca responsabili sunt doi fosti ministri: Dan Nica, fost sef la Comunicatii si Eugen Bejinariu, fost secretar general al executivului.

Dupa mai bine de 12 ani de la parafarea afacerii prin care statul a ratat cel mai mare discount posibil oferit de compania Microsoft - de 47 de procente - procurorii sustin ca au dovezi clare ca firma reprezentata de Claudiu Florica a pus umarul la o frauda de proportii: Fujitsu Simenes Computers nu numai ca nu era unicul distributior in romania de licente Microsoft, dar nici macar nu era acreditata la noi sa vanda programe de calculator.

Liviu Saplacan, purtator de cuvant DNA: “S-a incheiat contractul cu eludarea licitatiei pe considerentul ca fujitsu era unic distribuitor. Problema e ca s-a semnat contractul fara discount si in loc sa incaseze discountul guvernul, l-a incasat firma privata:

Printre cei care l-au denuntat pe Florica la DNA sunt fostul sau avocat Doru Bostina, dar si sefii sai din Austria, deranjati probabil de nivelul urias al spagilor imprastiate de compania din Romania unor oameni de afaceri influenti sau ministrilor care au girat nu doar contractul initial, ci si actele aditionale. Pe lista celor care vor trebui sa dea explicatii sunt 9 ministrii, unii suspectati de abuz in serviciu. Altii chiar de luare de mita si spalare de bani.

Procurorii DNA recunosc ca mai au la dispozitie mai putin de doi ani si jumatate ca sa demonestreze ca toti cei implicati in aceasta posibila frauda sunt vinovati. Adica sa convinga instantele de judecata sa ii condamne definitiv. In aprilie 2019, toate infractiunile de care sunt acuzati se prescriu, iar suspectii nu mai pot fi condamnati niciodata.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO