Dominic Fritz spune că Timișoara este sufocată de migranți. „Trăiesc pe stradă sau în clădiri părăsite”

02-02-2021 14:34


Primarul ales al Timișoarei, Dominic Fritz, nu-și poate prelua mandatul. Cine l-a contestat la tribunal

Dominic Fritz nu este „mulțumit” de felul cum Guvernul gestionează problema migranților în vestul țării, care cade în seama primăriei. 1.000 de migranți au intrat în România în numai două săptămâni, spune primarul din Timișoara.

 

„Nu sunt mulţumit cu felul în care Guvernul tratează provocarea migraţiei aici, în vestul ţării. În Timişoara suportăm costurile acestui fenomen, costurile sociale în primul rând. Noi, ca primărie, suntem responsabili doar pentru carantinarea migranţilor care trec graniţa din Serbia. Am carantinat, în două săptămâni, peste o mie de migranţi şi după un test negativ de Covid, i-am transferat la IGI. Cadrul legal este astfel încât un solicitant de azil primeşte permis de şedere şi dreptul la libera circulaţie timp de un an. Ei sunt cazaţi peste tot în ţară, dar se întorc la Timişoara pentru că aici este un hotspot de plecare din ţară”, a declarat Dominic Fritz, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, citat de news.ro.

Primarul a adăugat că va solicita Guvernului să pună la dispoziţia Poliţiei diferite variante pentru a asigura transportul migranţilor spre centrele specializate.

„Chiar dacă din punct de vedere legal migranţii nu sunt obligaţi să plece înapoi la centre, în momentul în care în Timişoara nu au cazare, cred că poliţiştii trebuie să îi ducă înapoi în acele centre din ţară”, a explicat Fritz.

Primarul din Timișoara explicase săptămâna trecută de ce granița de vest a României este vizată de mii de asemenea persoane.

„Aici, din păcate, Timişoara, pentru că avem şi poziţia geografică, a devenit un hotspot pentru toată migraţia spre Occident. Ruta este prin Serbia în România şi de aici încearcă să plece în Occident. Am avut nenumărate discuţii şi întâlniri pe această temă, pentru că este o situaţie neplacută şi pentru cetăţeni şi pentru migranţi. Avem şi o problemă de legislaţie pentru o bună parte din migranţi sunt înregistraţi la IGI, primesc documente de solicitanţi de azil şi cu asta au drept de şedere de un an în România. Sunt aduşi în centre de solicitanţi de azil. Problema este că nu pot fi ţinuti aici, în centre, şi ei vin înapoi în Timişoara, în speranţa că de aici vor găsi o cale spre Occident. Aici nu au cazarea pe care ar fi avut-o în zonele în care erau arondaţi şi atunci trăiesc pe stradă sau în clădiri părăsite”, a declarat Dominic Fritz în urmă cu o săptămână.

Edilul a adăugat că majoritatea persoanelor din categoria migranţi au documente şi dreptul de liberă circulaţie, iar Primăria Timişoara are doar rolul de a-i carantina.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO