Situaţie tensionată pe nava pe care sunt blocați doi marinari români împreună cu 90 de migranți sirieni


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Miercuri 14 Noiembrie 2018 12:39
Categorie: Stiri actuale

Doi marinari români sunt într-o situaţie limită, după ce împreună cu colegii de pe navă au salvat 90 de imigranţi sirieni aflaţi în derivă în Marea Mediterană.

Ofiţerii noştri i-au urcat la bord, însă în momentul în care au acostat în Libia, lucrurile au scăpat de sub control, iar din salvatori, românii risca să devină ostatici. Imagini suprinse la bordul navei arată nervozitatea sirienilor care sunt greu de controlat chiar şi de poliţiştii libieni.

Între timp, se caută soluţii pentru aducerea acasă a celor doi ofiţeri români.

Imaginile au fost surprinse marți seara, la bordul naveo Nivin. Cei peste 90 de sirieni sunt extrem de nervoşi, aruncă spre poliţişti cu sticle cu apă şi par a fi greu de controlat.

Autorităţile din Libia i-au anunţat pe marinari că, cel mai probabil, urmează să-i debarce pe sirieni, dar nu au spus şi când. Nava Nivin, sub pavilion de Panama, este deţinută, potrivit autorităţilor române, de un cetăţean libanez.

Foto: Nava Nivin

Pe 7 noiembrie, în timp ce vaporul pleca din portul Savona, Italia, şi se îndrepta spre portul Misurata din Libia, paza de coastă italiană a lansat un semnal SOS referitor la o ambarcaţiune cu 90 de sirieni care plutea în derivă. Italienii au cerut recuperarea imigranţilor, dar nu au venit să îi şi preia.

Adrian Mihalcioiu, liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor: "A avut loc acea chemare de la staţia de salvare pentru a da asistență unei ambarcaţiuni. Ei au luat cei 90 la bord, au ajuns în Misurata, în Libia, şi de aici a început şi începe nenorocirea."

Nava a fost arestată la mal de autorităţile libiene care nu permit debarcarea refugiaţilor.

Pe de altă parte, cei 90 de sirieni au început să devină agresivi când şi-au dat seama că în loc să ajungă în Italia, o ţară din Uniunea Europeană, au nimerit în Libia măcinată de un devastator război civil.

Foto: Traseul urmat de Nava Nivin

Cei doi ofiţeri români, aflaţi în echipaj, au solicitat imediat ajutorul Ministerului Afacerilor Externe pentru a fi evacuaţi şi repatriaţi.

Contactaţi de Ştirile Pro tv, reprezentanţii companiei de crewing din Constanța au menţionat că deocamdată starea marinarilor este bună. Ei au transmis şi un film de la bord în care apar şi cei doi români. Deşi par relaxaţi, situaţia pe navă este tensionată.

Adrian Mihalcioiu, liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor: "Riscurile sunt mari. Viaţa, sănătatea sunt în pericol, oricând pot exploda epidemii dacă nu cumva sunt şi bolnavi printre imigranţi, pentru că nimeni nu i-a verificat. Situaţia poate degenera în conflicte directe, sunt 90 de persoane nu ai cum să faci faţă. Libia este încă o zonă de război."

Oana Darie, purtător de cuvânt MAE: "Misiunea diplomatică a demarat procedurile standard pentru verificarea situaţiei celor doi navigatori şi a intrat în contact cu membrii familei unuia dintre aceştia. În prezent, misiunea diplomatică română a iniţiat demersurile necesare pentru debarcarea cetăţenilor români în siguranţă, urmând ca după finalizarea procedurilor aceştia să fie repatriaţi."

Comandantul navei: "Le vom permite debarcarea ofiţerului şi a inginerului şef când ne vom întoarce în Savona, le voi da drumul să meargă acasă."

Până la clarificarea situaţiei, nava rămâne blocată în portul libian.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Marinarul român răpit de piraţii nigerieni a fost eliberat. Anunțul Ministerului de Externe
O navă cu 22 de marinari români la bord a fost reţinută în Franţa
VIDEO PROTVPLUS.RO