Au inceput deshumarile in cazul medicului acuzat ca ar fi facut experimente pe pacienti. "S-au vazut urme de punctii"


Ultimul update: Joi 22 Ianuarie 2015 06:46
Data publicarii: Luni 19 Ianuarie 2015 13:04
Categorie: Stiri actuale

In dosarul experimentelor medicale de la Spitalul de Neurochirurgie din Iasi, Parchetul a facut luni deshumari in cazul a doi pacienti, morti in conditii suspecte.

 

Asta, dupa ce neurochirurgul care i-a ingrijit pe cei doi a fost acuzat de conducerea unitatii ca ar fi facut punctii lombare bolnavilor fara sa le ceara consimtamantul. Procurorii incearca sa afle acum daca exista vreo legatura intre decesele pacientilor si procedurile medicului, cercetat deocamdata pentru abuz in serviciu.

Primul pacient al neurochirurgului Stefan Iencean a fost deshumat luni in judetul Iasi. Este vorba despre un barbat de 76 de ani care a fost internat la Spitalul de Neurochirurgie in iulie anul trecut, dupa ce a cazut din caruta. A fost spitalizat atunci, cu o leziune la coloana. Numele lui s-ar fi gasit ulterior pe sase eprubete cu lichid cefalorahidian, extras de Iencean, pentru un studiu pentru care nu avea niciun fel de autorizatie sustin superiorii lui.

"Vorbea bine, era constient si dimineata s-a dus la spital si doctorul i-a spus ca nu este nici o sansa de viata. Daca il opereaza, nu e sansa si daca nu il opereaza tot nu e nici o sansa", spune sotia barbatului.

"- Nu am stiut pana nu m-au chemat medicii legisti si am inteles ca i-au extras maduva din sira spinarii.
- La spital vi s-a spus de punctii?
- Nu ne-a spus nimeni",
povesteste si fiul barbatului.

Intr-un unul din frigiderele spitalului s-au gasit in total 89 de fiole de lichid cefalorahidian extras de la opt pacienti, din care patru au si murit. Procurorii vor sa afle daca acele punctii lombare au dus la decesul pacientilor.

Studiul pe care l-ar fi facut neurochirurgul incerca sa demonstreze ca procedura de extractie a lichidului cefalo rahidian poate vindeca diferite traumatisme ale coloanei.

"Am inteles ca exista unele suspiciuni legate de decesul acestei persoane...este problema anchetei
- S-au vazut urme de punctii?
- S-au vazut",
explica prof.dr. Calin Scripcaru, Institutul de Medicina Legala Iasi.

Anchetatorii au dezgropat si osemintele lui Ion Damaschin, un barbat din Botosani si au prevelat probe. Omul a ajuns pacientul neurochirurgului Iencean tot anul trecut in iunie, in urma unei cazaturi. Suferise un traumatism de coloana si era paralizat. A stat aproximativ trei saptamani in spital la Iasi. Apoi a fost adus acasa si a murit dupa cateva zile.

Preotul care i-a facut o slujba speciala barbatului dupa reinhumare ii ia apararea neurochirugului cercetat in acest caz.

"Il cunosc personal pe doctorul Iencean. Mi-a operat sotia acum 20 de ani. Perfect a operat-o, acum nu are nicio problema cu coloana vertebrala", spune acesta.

Anchetatorii spun ca este posibil ca in zilele urmatoare sa fie facute alte doua deshumari. Una dintre ele il vizeaza pe un tanar din Suceava, mort la de 36 de ani, caruia neurochirurgul Iencean i-ar fi facut peste 30 de punctii lombare. Medicul este cercetat pentru abuz in serviciu.
 

 

VIDEO PROTVPLUS.RO