Au inceput deshumarile in cazul medicului acuzat ca ar fi facut experimente pe pacienti. "S-au vazut urme de punctii"

×
Codul embed a fost copiat

In dosarul experimentelor medicale de la Spitalul de Neurochirurgie din Iasi, Parchetul a facut luni deshumari in cazul a doi pacienti, morti in conditii suspecte.

 

Asta, dupa ce neurochirurgul care i-a ingrijit pe cei doi a fost acuzat de conducerea unitatii ca ar fi facut punctii lombare bolnavilor fara sa le ceara consimtamantul. Procurorii incearca sa afle acum daca exista vreo legatura intre decesele pacientilor si procedurile medicului, cercetat deocamdata pentru abuz in serviciu.

Primul pacient al neurochirurgului Stefan Iencean a fost deshumat luni in judetul Iasi. Este vorba despre un barbat de 76 de ani care a fost internat la Spitalul de Neurochirurgie in iulie anul trecut, dupa ce a cazut din caruta. A fost spitalizat atunci, cu o leziune la coloana. Numele lui s-ar fi gasit ulterior pe sase eprubete cu lichid cefalorahidian, extras de Iencean, pentru un studiu pentru care nu avea niciun fel de autorizatie sustin superiorii lui.

"Vorbea bine, era constient si dimineata s-a dus la spital si doctorul i-a spus ca nu este nici o sansa de viata. Daca il opereaza, nu e sansa si daca nu il opereaza tot nu e nici o sansa", spune sotia barbatului.

Citește și
Ce ar face Budapesta dacă ar fi atacată de ruși. Răspunsul a stârnit furie în Ungaria, ce a spus un apropiat al lui Viktor Orbán

"- Nu am stiut pana nu m-au chemat medicii legisti si am inteles ca i-au extras maduva din sira spinarii.
- La spital vi s-a spus de punctii?
- Nu ne-a spus nimeni",
povesteste si fiul barbatului.

Intr-un unul din frigiderele spitalului s-au gasit in total 89 de fiole de lichid cefalorahidian extras de la opt pacienti, din care patru au si murit. Procurorii vor sa afle daca acele punctii lombare au dus la decesul pacientilor.

Studiul pe care l-ar fi facut neurochirurgul incerca sa demonstreze ca procedura de extractie a lichidului cefalo rahidian poate vindeca diferite traumatisme ale coloanei.

"Am inteles ca exista unele suspiciuni legate de decesul acestei persoane...este problema anchetei
- S-au vazut urme de punctii?
- S-au vazut",
explica prof.dr. Calin Scripcaru, Institutul de Medicina Legala Iasi.

Anchetatorii au dezgropat si osemintele lui Ion Damaschin, un barbat din Botosani si au prevelat probe. Omul a ajuns pacientul neurochirurgului Iencean tot anul trecut in iunie, in urma unei cazaturi. Suferise un traumatism de coloana si era paralizat. A stat aproximativ trei saptamani in spital la Iasi. Apoi a fost adus acasa si a murit dupa cateva zile.

Preotul care i-a facut o slujba speciala barbatului dupa reinhumare ii ia apararea neurochirugului cercetat in acest caz.

"Il cunosc personal pe doctorul Iencean. Mi-a operat sotia acum 20 de ani. Perfect a operat-o, acum nu are nicio problema cu coloana vertebrala", spune acesta.

Anchetatorii spun ca este posibil ca in zilele urmatoare sa fie facute alte doua deshumari. Una dintre ele il vizeaza pe un tanar din Suceava, mort la de 36 de ani, caruia neurochirurgul Iencean i-ar fi facut peste 30 de punctii lombare. Medicul este cercetat pentru abuz in serviciu.
 

 

Articol recomandat de sport.ro
Împușcat la ieșirea din sediul unei televiziuni
Împușcat la ieșirea din sediul unei televiziuni
Citește și...
"Vrem sa stim adevarul". Cazul tanarului din Suceava caruia neurochirurgul din Iasi i-a facut 30 de punctii lombare

"Vrem dreptate, vrem sa stim adevarul", spun rudele unuia dintre pacientii tratati de neurochirurgul din Iasi anchetat de Parchet si de Colegiul Medicilor, pentru ca a facut un studiu fara acordul bolnavilor si al spitalului.

Recomandări
Autoritățile susțin că sunt pregătite pentru marea viitură de pe Dunăre. Ce le-au cerut primarilor
Autoritățile susțin că sunt pregătite pentru marea viitură de pe Dunăre. Ce le-au cerut primarilor

Se fac pregătiri intense pentru viitura de pe Dunăre care se va suprapune de duminică, 29 septembrie, și cu ploi torențiale aduse în țara noastră de un ciclon mediteranean.

Investiție de 25 de milioane de euro. O companie străină inaugurează o nouă fabrică în care va produce cărămidă, în Buzău
Investiție de 25 de milioane de euro. O companie străină inaugurează o nouă fabrică în care va produce cărămidă, în Buzău

După scumpirile serioase din ultimii ani, prețurile materialelor de construcții încep să se potolească.

Israelul, după ce l-a ucis pe liderul Hezbollah, care se ascundea de câțiva ani: ”Pentru oricine ne amenință, o să vă găsim!”
Israelul, după ce l-a ucis pe liderul Hezbollah, care se ascundea de câțiva ani: ”Pentru oricine ne amenință, o să vă găsim!”

Hezbollah a confirmat moartea liderului său, șeicul Hassan Nasrallah, după ce aviația israeliană a bombardat buncărul unde a fost localizat, într-o suburbie a Beirutului.