DNA: Directorul general al Oracle România a primit mită peste 860.000 de euro

×
Codul embed a fost copiat

Directorul general al Oracle România, Sorin Mîndruţescu, a fost pus sub urmărire penală de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un caz privind anumite fapte de corupţie din mediul privat.

Anchetatorii au stabilit o cauţiune de 500.000 de euro.

Procurorii DNA spun că Mîndruțescu s-ar fi înțeles cu reprezentanții mai multor companii de IT să primească mită. Totul pleacă de la contracte de furnizare de servicii, dar și mentenanță de către Oracle pentru anumite companii din domeniul IT - companii care se înscriau la licitații organizte de firme sau chiar instituții de stat.

Aceste contracte includeau și componente furnizate de Oracle, iar ofertele, spun anchetatorii, ar fi depins de prețurile pe care le fixa Mîndruțescu. Și pentru ca ofertele să fie favorizante, acesta ar fi primit 860.000 de euro, fie în conturile directe, personale, fie prin intermediul unor firme controlate de acesta.

Directorul Oracle respinge acuzațiile și spune că este o neînțelegere și va încerca să demonstreze împreună cu avocatul său că este nevinovat.

Citește și
Sorin Grindeanu
Premierul trimite Corpul de control la CNAIR si cere demisia directorului: "Avem sosele inchise la 14 ore dupa cod"
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Pe de altă parte, surse apropiate de anchetă spun că, în acte, banii ar fi fost plătiți cu titlu de împrumut.

În 2011, numele lui Mândruţescu a fost vehiculat şi pentru funcţia de prim-ministru, în cazul demisiei fostului premier Emil Boc, ştire pe care managerul a numit-o la acea vreme „o speculaţie”.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au efectuat percheziţii, miercuri, la sediul societăţii Oracle România din Pipera într-un caz privind anumite fapte de corupţie din mediul privat.

Comunicatul DNA:

 

Ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au efectuat, pe parcursul zilei de 7 august 2019, o serie de percheziții în cadrul unui dosar penal ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție.

Ulterior, în urma audierii în același dosar penal, s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpatul MÎNDRUȚESCU SORIN MIHAI, director general al filialei din Romania a unei companii multinaționale din domeniul IT, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită în formă continuată (8 acte materiale).

De asemenea, a fost fixată o cauțiune în valoare de 500.000 euro (echivalent în lei) care va fi depusă la o unitate bancară și consemnată pe numele său la dispoziția Direcției Naționale Anticorupție sau prin constituirea unei garanții reale, mobiliare ori imobiliare, în limita sumei respective.

Termenul de depunere a cauțiunii a fost fixat pentru data de 9 august 2019. 

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În calitatea menționată anterior, inculpatul Mîndruțescu Sorin Mihai a pretins și ulterior a primit suma totală de 869.413 euro, cu titlu de mită, de la reprezentanții unor firme din domeniul IT (parteneri acreditați ai companiei multinaționale), pentru ca, în exercitarea atribuțiilor sale de serviciu, să pună la dispoziția acestora oferte de preț avantajoase privind produsele comercializate de filiala din România a companiei multinaționale, astfel ca respectivele societăți să poată să se înscrie și să participe la anumite licitații publice organizate de diverse instituții de stat sau cu capital de stat - Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), Compania Națională de Transport al Energiei Electrice ”TRANSELECTRICA” SA, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) și Administrația Româna a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA).
Ofertele de preț priveau produsele comercializate de filiala din România a companiei multinaționale, în special licențele IT necesare instituțiilor publice.

Licitațiile organizate de companiile de stat aveau ca obiect achiziția de echipamente de tehnică de calcul, componente, accesorii, produse și aplicații software și servicii conexe necesare implementării unor proiecte de servicii on-line, ori a unor proiecte de dezvoltarea, extinderea și adaptarea sistemelor informatice; de asemenea, licitațiile aveau ca obiect suplimentarea ori reînnoirea de produse software ori servicii de suport tehnic și mentenanță.

Suma totală de 869.413 euro a fost pretinsă și primită de inculpat, cu titlu de mită, în opt situații, în perioada septembrie 2009-noiembrie 2013.

Banii au fost primiți fie în conturi personale ale inculpatului, fie în conturi ale unor societăți controlate de inculpat. ”

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Directorul general al Oracle România, audiat la DNA. Ce a declarat la ieșire
Directorul general al Oracle România, audiat la DNA. Ce a declarat la ieșire

Procurorii DNA au descins în miercuri după amiază, la sediul companiei „Oracle România", din Bucureşti, una dintre cele mai mari multinaţionale din ţară, din domeniul IT, pentru a face percheziţii, într-un caz de corupţie.

Premierul trimite Corpul de control la CNAIR si cere demisia directorului:
Premierul trimite Corpul de control la CNAIR si cere demisia directorului: "Avem sosele inchise la 14 ore dupa cod"

Premierul Sorin Grindeanu i-a cerut ministrului Transporturilor sa trimita Corpul de control la Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere si sa ia toate masurile legale pentru demiterea directorului general al companiei, Catalin Homor.

Ancheta interna la o mare companie farmaceutica. Medicii din Romania ar fi fost mituiti pentru a prescrie medicamente
Ancheta interna la o mare companie farmaceutica. Medicii din Romania ar fi fost mituiti pentru a prescrie medicamente

Compania Teva Pharmaceutical Industries a anuntat lansarea unei investigatii interne pentru a proba acuzatii legate de mituirea medicilor romani pentru a-i determina pe acestia sa prescrie medicamente fabricate de compania israeliana.

Scandal urias de coruptie in sistemul de sanatate. 450 de medici din toata tara vor fi pusi sub invinuire
Scandal urias de coruptie in sistemul de sanatate. 450 de medici din toata tara vor fi pusi sub invinuire

Un nou scandal de coruptie ii vizeaza pe medicii romani. Procurorii DNA cerceteaza posibile acuzatii de coruptie legate de sume uriase de bani negri cheltuite de subsidiara din Romania a unei companii farmaceutice pentru a-si vinde medicamentele la noi.

Recomandări
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”

După ce liderii PSD și PNL i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate, medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul comun al celor două partide la primăria Capitalei, a anunțat ieri că mandatul său este pe masa coaliției.

Cutremur cu magnitudinea 5, raportat vineri noapte. Unde a fost resimțit
Cutremur cu magnitudinea 5, raportat vineri noapte. Unde a fost resimțit

Un cutremur semnificativ cu magnitudinea de 5 a fost raportat vineri noapte, la ora 23:59:32, ora locală a României.

 

Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington
Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington

Statele Unite şi-au dat vineri acordul de a-şi retrage din Niger cei 1.000 de soldaţi angajaţi acolo în lupta antijihadistă, au anunţat mai mulţi responsabili americani sub protecţia anonimatului, scrie AFP.