DNA a inceput urmarirea penala in dosarul privind emiterea ordonantei de urgenta marti noaptea. Reactia ministrului Justitiei

Ultimul update: Duminica 05 Februarie 2017 00:02
Data publicarii: Joi 02 Februarie 2017 19:47
Categorie: Actualitate

DNA a inceput urmarirea penala intr-un dosar ce vizeaza posibile fapte de coruptie in elaborarea si emiterea ordonantei de urgenta care a modificat codul penal, marti noapte.

Procurorii au trimis joi la Ministerul Justitiei o adresa prin care au cerut documentele care au stat la baza redactarii textului, precum si datele persoanelor implicate.

Favorizarea faptuitorului si incalcarea legii raspunderii ministeriale, ar fi faptele de care s-ar face vinovati premierul Sorin Grindeanu, ministrul Justitiei Florin Iordache si presedintele PSD Liviu Dragnea, in opinia unei asociatii care a depus la DNA o plangere pernala. Unul dintre cei care au semnat sesizarea a fost audiat de procurori.

Mihai Politeanu, Asociatia Initiativa Romania: "Cred ca DNA-ul va urmari circuitul de initiere, avizare si redactare a actului normativ in cadrul Ministerului Justitiei. Exista public informatii credibile ca cele 2 acte normative au fost facute la presiune politica, pentru avantaje personale, adica sunt date cu dedicatie pentru politicieni din arcul guvernamental."

Sorin Grindeanu, premierul Romaniei: "Eu nu am imunitate, pot sa ancheteze, dar am precizat ca toate procedurile sa fie legale".

Directia Nationala Anticoruptie sustine ca a inregistrat sesizarea si ca a inceput deja desfasurearea unor acte procedurale, care vizeaza audierea unor martori si ridicarea unor documente, unele chiar joi de la sediul Ministerului Justitiei.

Procurorii au cerut pe langa actele care stau la baza elaborarii ordonantei si toata corespondenta intre institutii si interna a Ministerului Justitiei, scrisa sau transmisa prin posta electronica. Ministrul Justitiei Florin Iordache vede totul ca pe un abuz.

Ministerul Justitiei, anchetat de DNA: "Considerăm că declanșarea unei anchete de către DNA cu privire la modul de elaborare a unei Ordonanțe de urgență este o gravă imixtiune în activitatea autorității executive și o afectare fără precedent a echilibrului puterilor constituționale."

Presedintele Iohannis a tinut si el sa transmita un mesaj.

Klaus Iohannis, presedintele Romaniei: "Guvernul a mai spus si alta data ca nu vrea sa dea ordonanta pentru modificarea codului, ca nu pune pe ordinea de zi. Fiecare poate sa-si imagineze ce vrea. Eu va spun un lucru foarte clar, mai ales guvernantilor: JOS mainile de pe DNA".

Procurorul general al Romaniei a solicitat azi Consiliului Superior al Magistraturii sa-i retraga de la Ministerul Justitiei pe procurorii delegati Oana Andreea Schmidt-Haineala si Constantin Sima pentru a nu afecta cauza instrumentata de DNA.

Ministerul Justitiei precizeaza ca nu are in vedere reorganizarea DNA si DIICOT. Iordache infirma
Ministerul Justitiei precizeaza ca nu are in vedere reorganizarea DNA si DIICOT. Iordache infirma "informatiile vehiculate"
VIDEO PROTVPLUS.RO
ambulanta
Accident mortal în Prahova în urma coliziunii dintre 2 autoturisme
A văzut un bulgăre de pământ îngheţat care se mişca. Ce era de fapt
Școli închise luni și marți în mai multe localități, după codul portocaliu de ninsori
Microbuz căzut în râpă, la Botoşani. Cine era în autovehicul
Mai multe zboruri anulate pe Aeroportul Internațional Timișoara din cauza vremii
Plan Roşu după un accident cu 10 victime, în Sibiu. Ce cauciucuri avea şoferul vinovat
Operatiune de salvare Balea Lac
Pericol de avalanșă la Bâlea Lac. Avertismentul transmis de meteorologi
Bloc evacuat la Ocna Sibiului, din cauza unei acumulări de monoxid. 3 copii, la spital
Cum au apărut preşedintele şi soţia sa la slujbă. Ţinuta purtată de Carmen Iohannis
Cod portocaliu de vreme rea. Sute de localități fără curent, multe mașini distruse
Cod Portocaliu: zeci de localităţi fără curent în Timiş, incendii, copaci căzuţi pe maşini
Trenuri cu întârzieri de 9 ore. Două garnituri au rămas blocate în defileul Jiului