Dezastrul provocat de ploile torențiale. Locuințe, drumuri și culturi au fost inundate

Ultima actualizare: 10-06-2020 19:25

Aproape toată România este până joi dimineaţă sub ameninţarea furtunilor. Ne aşteaptă câteva ore în care ploile torenţiale pot produce inundaţii - aşa cum s-a întâmplat deja în Harghita şi Bistriţa Năsăud.

Râurile ieşite din albie au inundat sute de locuinţe, au distrus podete, drumuri şi culturi agricole. Un bătrân a fost salvat în ultima clipă de vecini, altfel murea înecat în casă.

La Lueta - în Harghita - o ploaie care a durat mai puţin de o oră a umflat râul din zonă. În drum, şuvoaiele vijelioase au rupt podete şi au doborât arbori. Două mori au fost distruse. Cantina socială din localitate a fost şi ea inundată. Acum e plină de noroi.

Când s-a pornit furtuna, localnicii au fost avertizaţi prin RO-ALERT ca să se ferească de pericol. Între timp, cei de la ISU, ajutaţi de voluntari, au început să scoată apa din gospodarii. Misiunea a durat câteva ore.

În oraşul Vlăhiţa, tot din Harghita, viitura a inundat subsolurile a aproape o sută de case şi 16 apartamente de la parterul unor blocuri.

Şi în Bistriţa Năsăud, la Negrileşti, o ploaie torenţială de doar câteva minute a provocat un dezastru.

Militari de la ISU şi echipe de la sistemul de gospodărire a apelor au încercat să elibereze de aluviuni albiră râurilor din dreptul podurilor. În acelaşi timp, au pregătit saci cu nisip ca să protejeze locuinţele.

Aproape toată ţara se află până joi dimineaţă sub cod galben de vreme rea.

Trebuie să ne aşteptăm la ploi cu trăsnete şi tunete, grindina şi vijelii.
Apele, avertizează hidrologii, se vor scurge pe versanţi şi nu este este exclus să formeze torenţi. Pe pâraiele şi râurile mici pot să apară viituri.

În acelaşi timp sunt emise avertizări de inundaţii pentru râuri din mai multe zone ale ţării. Vizate sunt, printre altele, bazinele hidrografice Vişeu, Someș, Crasna, Mureş, Olt şi Buzău. Pericolul se va menţine până joi la ora 14.

Meteorologii au emis miercuri zeci de atenţionări de vreme rea, între care peste 13 coduri portocalii şi unul roşu pentru 3 localităţi din judeţul Bacău, unde a plouat în câteva ore cât pentru o lună întreagă.

Poate că expiră codul galben joi dimineaţă, dar e foarte probabil că meteorologii să-l prelungească şi să-l extindă, ţinând cont că instabilitate atmosferică avem până vineri cel puţin. Pe de altă parte, în estul şi sudul a fost sufocant de cald. Au fost 33 de grade, dar s-au resimţit 37 de grade la Galaţi şi Brăila în condiţii de umezeală ridicată, peste 90%. Aşa că indicele de confort termic s-a apropiat în multe zone de pragul critic de 80 de unităţi. Abia de săptămâna viitoare vremea dă semne că se îndreaptă.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO