Dezastru în țară în urma vijeliilor. Avertizarea de vânt puternic rămâne în vigoare

×
Codul embed a fost copiat

Acoperişuri smulse cu zgomot asurzitor, ţigle spulberate şi haos în mai multe cartiere. Sunt scene petrecute, duminică, în Braşov, unde rafale de vânt puternic au măturat oraşul. O femeie a fost la un pas de moarte, după ce a scăpat din ploaia de ţigle.

De altfel, mai multe judeţe din ţară sunt sub avertizare de vânt şi ninsori viscolite în zonele de munte. Mii de oameni au rămas fără curent electric. Mai mulţi arbori s-au prăbuşit şi pe calea ferată, iar câteva trenuri au avut întârzieri.

Duminică, la prânz, mai multe cartiere din Braşov au fost lovite de un vânt extrem. Rafalele puternice au smuls mai multe acoperişuri. În centrul oraşului, zeci de ţigle au căzut pe trotuar, iar o parte din tablă s-a prăbuşit pe stradă. O femeie, care se afla acolo, a scăpat ca prin minune.

Într-o altă zonă, tabla de pe un bloc s-a îndoit că o foaie de hârtie. 

Martor: "Am văzut dezastrul, acoperişul acela era să cadă jos şi vă daţi seama pentru maşini sau pentru oamenii care treceau pe aici, dacă continuă vântul în măsura în care a început, dar vedeţi că vine în rafale".

Citește și
acoperis desprins
Cod galben de vânt şi ninsori viscolite în 27 de judeţe. Incidente în multe oraşe din ţară
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Oamenii au auzit un zgomot puternic. Pompierii au reuşit să lege bucăţile de lemn şi să asigure tabla. Salvatorii s-au ancorat în corzi.

Locatar: "Zgomotul de tablă normal că te sperie, amplificat cu vântul. E un loc circulat, pune în pericol viaţa la oameni, la copii, nicio scăpare, ce, să mergi cu ochii pe sus?!"

Lucrările la acoperiş s-au făcut în urmă cu aproximativ de 5 ani, spun locatarii. Oamenii sunt scandalizaţi.

Locatar: "Ăştia sunt meseriaşii. Anul trecut a fost blocul din spate, a zvârlit de acolo de doamne feri. Dacă firma a dat faliment sau ceva, de unde să îi mai iei?"

Acum, din podul acestui bărbat, care locuieşte la etajul 4, se vede cerul.

Locatar: "Cine o să plătească? Noi!"

Ciprian Sfreja purtătorul de cuvânt al ISU Braşov: "Recomandăm populaţiei pe acest timp să evite deplasările prin apropierea copacilor, panourilor publicitare, a stâlpilor, imobilelor care sunt în construcţie. Pe cât posibil să se rămână în spaţii închise care asigură protecţia."

În Slănic Moldova, o furtună puternică a dărâmat mai mulţi brazi uriaşi în parcul din centrul oraşului. Din fericire, nimeni nu a fost rănit, deşi ,de obicei, parcul este plin de turişti, inclusiv copii.

Întreg arcul carpatic a fost lovit de vânturi puternice. În Focşani, acoperişurile a două blocuri au fost afectate de vânt.

Rafalele au smuls şi arborii din rădăcină. În Predeal, Moieciu, Teliu, Hărman sau pe drumul care duce spre Poiana Braşov, carosabilul a fost blocat sau s-a circulat cu dificultate, până când copacii au fost înlăturaţi.

În unele localităţi din ţară, rafalele de vânt au depăşit 120 de kilometri pe oră. În judeţul Vrancea, aproape 5000 de persoane au rămas fără curent electric.

Se răceşte vremea în toată ţara, după ce am avut parte de câteva zile cu vreme extrem de caldă pentru acest început de primăvară.

Duminică a intrat în vigoare un cod galben de vânt puternic pentru toate zonele montane, valabil până luni la ora 16. Se anunţă rafale de peste 90 de km pe oră şi chiar 120 de km pe oră în zonele înalte. Va fi vânt şi în restul ţării, în special în Moldova şi Transilvania.

Treptat, scad şi temperaturile. Luni va fi tot cald pentru această perioadă, dar începe să plouă spre seară. Ploile se extind mâine noapte, în jumătatea de sud a ţării, iar la munte va ninge viscolit.

Vremea rămâne mohorâtă apoi, în următoarele zile temperaturile scad şi mai mult şi revin la normalul perioadei, între 5 şi 11-12 grade.

Abia de vineri se încălzeşte din nou, iar până duminică vom avea parte de un nou val de căldură cu temperaturi de până la 19 grade.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!a 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Oraşul Braşov, sub COD PORTOCALIU. Ce staţiuni din zonă sunt afectate
Oraşul Braşov, sub COD PORTOCALIU. Ce staţiuni din zonă sunt afectate

Meteorologii au emis duminică după-amiaza o avertizare nowcasting Cod portocaliu de vânt puternic pentru localităţi din judeţele Braşov şi Covasna

Cod galben de vânt şi ninsori viscolite în 27 de judeţe. Incidente în multe oraşe din ţară
Cod galben de vânt şi ninsori viscolite în 27 de judeţe. Incidente în multe oraşe din ţară

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, duminică, o atenţionare cod galben de vânt puternic, valabilă pentru zona montană.

Recomandări
Atac ucrainean asupra civililor în Rusia. Bilanțul morților | VIDEO
Atac ucrainean asupra civililor în Rusia. Bilanțul morților | VIDEO

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local sâmbătă dimineaţa, notează AFP.

Cutremur cu magnitudinea 5, raportat vineri noapte. Unde a fost resimțit
Cutremur cu magnitudinea 5, raportat vineri noapte. Unde a fost resimțit

Un cutremur semnificativ cu magnitudinea de 5 a fost raportat vineri noapte, la ora 23:59:32, ora locală a României.

 

Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington
Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington

Statele Unite şi-au dat vineri acordul de a-şi retrage din Niger cei 1.000 de soldaţi angajaţi acolo în lupta antijihadistă, au anunţat mai mulţi responsabili americani sub protecţia anonimatului, scrie AFP.