Urșii și-au schimbat comportamentul. Ce spun experții despre prezența lor în orașe

04-12-2018 18:10

Deși a venit iarna, mulți urși nu mai hibernează. Și-au schimbat comportamentul și au învățat să caute de mâncare în apropierea oamenilor.

Dovadă că marți, în apropierea unui centru comercial din Brașov, a fost zărit un exemplar adult. Animalul aleargă pe bulevard, speriat și dezorientat, iar cei care au sistemul Ro-Alert au fost avertizați, în premieră, că se pot întâlni cu ursul. Și în Bușteni și-au făcut apariția două ursoaice însoțite de pui.

Mai multe persoane au filmat ursul în vreme ce traversa, speriat, o intersecţie, încercând, disperat, să fugă dintre maşini. Apoi a ajuns pe un şantier .

Cineva a aruncat imprudent o petardă, încercând să sperie ursul şi aşa agitat. Ar fi putut ataca, de teamă.

Este pentru prima dată când aplicaţia Ro-Alert semnalează că într-o anumită zonă se află o sălbăticiune. Mesajul a fost distribuit rapid şi oamenii au fugit. Unii ca să se pună la adăpost, alţii, dimpotrivă, în calea animalului, ca să-l observe.

Poliţiştii şi jandarmii şi i-au sfătuit pe localnici să intre în case.

Echipajele au urmărit ursul, care s-a refugiat într-un lan de porumb, apoi l-au speriat, ca să iasă în bătaia puştii cu tranchilizant. În cele din urmă, ursul a fugit în pădure.

Şi luni seară, în Buşteni, o ursoaică şi trei pui au fost văzuţi pe stradă. După ce au fost goniţi în pădure, au apărut alţii doi pui însoţiţi de mama, care au fost şi ei alungaţi.

Iar în Sighişoara, un urs de talie mijlocie a fost văzut, în plină zi, alergând, speriat, pe străzi. Animalul a dispărut apoi în pădure.

Specialiştii spun că, în ultmii ani, comportamentul animalelor s-a schimbat. Găsesc mâncare în jurul oraşelor, mai ales în zonele cu deşeuri şi gunoaie, aşa că urşii nu mai hibernează.

Camerele de supraveghere ale specialiştilor îi surprind din ce în ce mai mult părăsindu-şi bârlogurile.

Horaţiu Gorea, directorul Grădinii Zoologice din Târgu Mureş: "Găsesc mâncare şi dacă nu găsesc coboară în gospodăriile populaţiei."

Domokos Csaba, biolog: "A fost foarte multă ghindă, sunt multe mere care nu s-au cules sau porumbul. Animalele cât mai au cu ce să se hrănească o să rămână active."

România este ţara europeană cu cea mai numeroasă populaţie de urşi, estimată, potrivit Ministerului Mediului, la aproape 7000 de exemplare.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!


VIDEO PROTVPLUS.RO