Traian Basescu: S-a semnat un memorandum intre CSAT si Rusia impotriva terorismului

Dată publicare: 17-06-2013 19:18
Dată actualizare: 20-06-2013 03:04


Traian Basescu si Vladimir Putin

Presedintele Traian Basescu a anuntat ca a fost semnat un memorandum de colaborare intre Consiliul Suprem de Aparare a Tarii din Romania si institutia similara din Rusia.

Acordul prevede o colaborare impotriva terorismului si a criminalitatii cibernetice.

Traian Basescu: Alte obiective de cooperare sunt legate de lupta impotriva criminalitatii transfrontaliere, combaterea traficului de fiinte umane, combaterea traficului de droguri, lupta impotriva spalarii banilor si criminalitati.

Seful statului a precizat ca l-a asigurat pe Nikolai Patrusev, secretarul Consiliului de Securitate rus ca sistemul anti-racheta din Romania nu este indreptat impotriva Federatiei Ruse.

"Romania nu ar accepta pe teritoriul ei arme ofensive ale altor state. Se cer garantii, insa nu Romaniei, ci Statelor Unite. Garantia este tratatul, care este public, unde se precizeaza ca sistemul anti-racheta de pe teritoriul Romaniei este un sistem defensiv", a adaugat Basescu.

Intrebat daca va efectua o vizita in Rusia, seful statului a precizat ca nu are o invitatie, insa ar fi dispus sa mearga intr-o vizita oficiala in Federatia Rusa.

"Deocamdata nu am nicio invitatie, imi pare rau. M-as duce. Dar merge ministrul de Externe saptamana viitoare pentru o intalnire cu ministrul de Externe Lavrov. Eu cred ca sunt pasi inainte si in intrarea si intr-o colaborare politica, nu numai economica, pentru ca economic Rusia este foarte prezenta in Romania", a declarat presedintele Basescu.

Totodata, intrebat despre o vizita a presedintelui Putin la Bucuresti si daca va fi adresata o invitatie in acest sens de catre ministrul de Externe, Titus Corlatean, cu ocazia deplasarii la Moscova, Basescu a raspuns ca este prematura o astfel de discutie. El a adaugat ca ramane de vazut daca Putin va face o vizita la Bucuresti pana la terminarea mandatului sau la Cotroceni in 2014.

Presedintele Basescu a avut luni o intrevedere cu secretarul Consiliului de Securitate al Federatiei Ruse, generalul Nikolai Platonovici Patrusev. "Sa vedem. Este timp pana pleaca ministrul de externe, sa vedem ce va mai fi", a spus Basescu.

Presedintele a raspuns si declaratiilor presedintelui Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, care afirmase ca exista o crestere a personalului la Presedintie. "In 2004, Presedintia avea 260 de locuri alocate in schema de functionare. A functionat cu 220. In 2013, numarul de salariati din schema este tot 260 si Presedintia functioneaza cu 203 salariati, din care 52 sunt personal muncitor - curatenie, lumina, electricieni. Sunt cu 17 mai putin. In 2004, bugetul Presedintiei a fost de 6,3 milioane de euro, calculat la 3.93 lei / euro, rata oficiala a bugetului de stat. Adica 0,0001% din PIB-ul Romaniei. In 2013, bugetul Presedintiei este de 5,9 milioane de euro, adica 0,000045% din PIB. Nu sunt bani putini, dar nu cred ca exista vreo presedintie in UE care sa functioneze cu mai putini bani", a spus Basescu.

Traian Basescu: "Voi declansa un nou referendum, daca voi constata ca Parlamentul nu respecta referendumul din 2009, privind trecerea la un parlament unicameral cu maximum 300 de parlamentari."

Seful Statului a avut si un raspuns ironic, in momentul in care a fost intrebat daca va merge marti in Parlament: "De ce, vor sa ma suspende?"

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO