Decizia luata de cativa calugari din Italia a schimbat viata a zeci de orfani romani

Ultima actualizare: 16-04-2014 06:56

Mai multi calugari din Italia dau o adevarata lectie de viata unei intregi comunitati din Maramures. Veniti in urma cu 15 ani in Sighet si impresionati de drama copiilor abandonati, au hotarat sa ii ajute pe cei napastuiti si sa le schimbe destinele.

Si, cu vointa si dragoste de semeni, au reusit.

Cand au ajuns prima data la Sighet, calugarii au descoperit ca sunt o multime de copii sarmani, carora le-ar putea schimba vietile. Asa ca au cumparat 3 case, unde traiesc acum 30 de suflete.

"Dupa ce implinesc 18 ani ei in mod normal trebuie sa paraseasca casele de tip familial si sa-si gaseasca un rost in viata. Singuri nu vor reusi", declara adminsitratorul centrului.

Ca sa ii ajute si pe cei care au implinit 18 ani sa isi croiasca un drum in viata, calugarii au deschis si o carmangerie si un magazin de haine, unde tinerii au posibilitatea sa invete o meserie.

La Sighet au ajuns in urma cu 11 ani si fratii Pop, dupa ce parintii i-au abandonat. Sunt 6 tineri pe care destinul i-a pus la incercare, dar au invatat acum sa aiba incredere in viitor.

Calugarii trimit bani pentru mancare si pentru rechizitele celor care merg la scoala si vin de cateva ori pe an in Romania. Iar o data pe an, ii duc pe copii la ei in Italia. Pentru ajutorul acordat copiilor abandonati, doi dintre calugari au primit in 2011 titlul de cetateni de onoare ai orasului Sighet.

Planurile lor nu se opresc insa aici - in urmatoarea perioada, vor fi terminate lucrarile pentru un alt spatiu, unde va fi procesat lapte si se vor face branzeturi. Fabrica de lactate va aduce noi locuri de munca pentru tineri.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO