Dacian Cioloș a picat testul în Parlament. Liderii PNL și UDMR reiau negocierile cu USR pentru refacerea coaliției

Ultima actualizare: 20-10-2021 21:04

Desemnat de șeful statului să formeze un guvern, Dacian Cioloș a picat testul în Parlament. A obținut cu 10 voturi mai mult decât s-ar fi așteptat, însă mult sub necesarul pentru a ajunge la palatul Victoria.

După acest rezultat, liderii PNL și UDMR au declarat că reiau negocierile cu USR pentru refacerea coaliției.

Intrat într-o luptă cu final previzibil, Dacian Ciolos a strâns doar o treime din voturile de care ar fi avut nevoie pentru a forma guvernul: 88 de senatori și deputați l-au votat. Pe lângă parlamentarii USR-Plus au fost și câțiva aleși PNL, susținători ai lui Ludovic Orban, dar și deputați ai minorităților naționale.

Dacian Cioloș: "Nu intenționez să vă conving că ce vă propun eu e o situație miraculoasă. Sunt conștient că nu astfel de guvern care ar putea fi votat azi nu are cum să aibă viață lungă, dar e o soluție pentru momentul pe care îl trăim."

Ca să lase loc pentru refacerea coaliției, cei de la PNL și UDMR nu au participat și la vot.

Kelemen Hunor: "Discutăm despre un cabinet care nu are susținerea parlamentară, dar ține morțiș să demonstreze că e victima celorlalți. Azi cereți votul foștilor aliați și nu reușiți să obțineți voturile acelor colegi cu care ați mers împreună la dărâmarea guvernului. Stimați colegi, ați cam rămas singuri."

De pe margine, social democrații au votat cot la cot cu parlamentarii AUR împotriva guvernului propus de Dacian Cioloș.

Marcel Ciolacu: "Acest joc politic al actualei puteri a mers prea departe. Este o demență din care fiecare vrea să iasă cu cât mai mult procente."

La scurt timp după votul dat în parlament, premierul demis Florin Cîțu, a dat primul semnal pentru noi negocieri.

Florin Roman: "E necesar un armistițiu, iar asta înseamnă că toată lumea să lase orgoliile politice la o parte. Un premier nu poate fi decât al partidului care are cea mai mare pondere și acela este al Partidului Național Liberal"

Joi sunt programate consultări cu președintele Klaus Iohannis, care trebuie să facă o nouă nominalizare de premier. Potrivit unor surse, pe listă ar Florin Cîțu și un alt politician.

Deocamdată, șeful statului i-a chemat la discuții, miercuri seară, pe unii lideri ai PNL.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO