Cutremur cu magnitudinea 5, in Romania. Ce spun specialistii dupa seismul care a fost urmat de o replica cu magnitudinea 3

08-02-2017 17:23


Un cutremur cu magnitudinea 5 pe scara Richter s-a produs miercuri, in Romania.

Era ora 17 si 8 minute cand multi oameni au vazut cum se misca mesele sau mobila si s-au intrebat speriati ce se intampla. Dupa doar 6 minute, cutremurul a fost urmat de o replica mai slaba, cu magnitudinea 3. Pompierii ne sfatuiesc sa ne pastram calmul daca simtim ca se misca pamantul. Si, foarte important, sa nu ne repezim, pe scari ori in lift.

Primul cutremur de miercuri s-a inregistrat la ora 11 si 52 de minute, dar putini au fost cei care l-au simtit. El a avut o magnitudine de 4,4 pe scara Richter si s-a produs in Vrancea, la o adancime de 129 de kilometri. Al doilea insa, cel de la ora 17 si 8 minute, a avut o magnitudine de 5 pe scara Richter si a fost resimitit puternic in Bucuresti, in special in cladirile inalte.

Mircea Radulian, seismolog Instit. Fizica Pamantului: "Noi il catalogam ca un cutremur obisnuit pentru zona Vrancea. Tot astazi a mai fost unul de 4. Da e adevarat, e un aspect destul de des, de multe ori apar cutremure grupate."

Cutremurul de 5 grade a fost urmat dupa 6 minute de o replica Specialistii spun insa ca mai multe cutremure apropiate in timp nu arata ca ar urma unul mai mare.

Constantin Ionescu, director general IFP: "Nu se intampla foarte des sa fie unul dupa altul.

Trei replici dupa cutremurul cu magnitudinea 5 de miercuri dupa-amiaza

Institutul National pentru Fizica Pamantului (INFP) a revizuit la 5 grade magnitudinea cutremurului produs la ora 17:08 in zona seismica Vrancea, judetul Buzau, si la 120 de kilometri adancimea.

Initial, INFP anuntase o magnitudine de 5,1 grade pe Richter.

Conform datelor INFP, seismul a fost urmat de o replica de 3 grade, la ora 17:14, la o adancime de 120 de kilometri.

Potrivit Centrului Seismologic Euro-Mediteranean (CSEM), miscarea telurica a avut loc 121 km de Bucuresti, 51 km de Brasov si 13 km de Nehoiu.

Seismul a fost resimtit puternic si in Capitala si a avut loc la o adancime de 156 kilometri.

Acesta este al doilea cutremur inregistrat miercuri. Primul, cu magnitudinea de 4,4 si epicentrul in judetul Vrancea, a avut loc la ora 11.53.

VIDEO PROTVPLUS.RO