Cum pot călători românii cu maşina în Bulgaria, Grecia şi Serbia

Ultima actualizare: 01-06-2020 22:18
masini in trafic in Bucuresti

Ministerul Afacerilor Externe a precizat pentru Știrile Pro TV condițiile în care românii pot călători cu mașina personală în Bulgaria, Grecia și Serbia.

Ministerul Afacerilor Externe precizează că, în conformitate cu informațiile comunicate de către autoritățile bulgare, este permisă intrarea cetățenilor români cu mașina personală pe teritoriul Bulgariei, iar începând cu data de 1 iunie 2020 a fost eliminată măsura generală a carantinei de 14 zile pentru persoanele care intră pe teritoriul Bulgariei de pe teritoriul României. Sunt închise temporar anumite puncte de frontieră dintre România și Bulgaria: Negru-Vodă, Lipnița, Dobromir, Zimnicea, Turnu-Măgurele și Bechet, acesta din urmă fiind deschis doar pentru traficul de autocamioane.

1. Cetățenii români pot intra cu mașina personală pe teritoriul Bulgariei? Dacă da, în ce condiții?

Ministerul Afacerilor Externe precizează că, în conformitate cu informațiile comunicate de către autoritățile bulgare, este permisă intrarea cetățenilor români cu mașina personală pe teritoriul Bulgariei, iar începând cu data de 1 iunie 2020 a fost eliminată măsura generală a carantinei de 14 zile pentru persoanele care intră pe teritoriul Bulgariei de pe teritoriul României.

Sunt închise temporar anumite puncte de frontieră dintre România și Bulgaria: Negru-Vodă, Lipnița, Dobromir, Zimnicea, Turnu-Măgurele și Bechet, acesta din urmă fiind deschis doar pentru traficul de autocamioane.

De asemenea, la intrarea pe teritoriul Bulgariei, fiecare cetățean va completa o declarație, prin care va confirma următoarele:

1. Nu are simptome specifice îmbolnăvirii cu COVID-19.
2. Nu este pus sub carantină.
3. A luat cunoștință de situația epidemiologică din Republica Bulgaria, precum și de riscurile privind îmbolnăvirea cu COVID-19.
4. Va respecta măsurile anti-epidemiologice introduse pe teritoriul Republicii Bulgaria prin ordinele ministrului sănătății.
5. Călătorește pe propriul risc.
6. Scopul călătoriei.
7. Se angajează să părăsească fără întârziere teritoriul Republicii Bulgaria (se aplică doar pentru persoanele care tranzitează teritoriul Republicii Bulgaria).
8. Pentru furnizarea de date false, răspunde conform prevederilor legislației Republicii Bulgaria.

2. Cetățenii români pot ajunge cu mașina personală pe teritoriul Greciei? Dacă da, în ce condiții?

Este permisă intrarea cetățenilor români cu mașina personală pe teritoriul Greciei, respectând condițiile impuse de statele tranzitate de către aceștia.

Între 1 și 15 iunie, este necesară prezentarea undei dovezi privind necesitatea călătoriei (contract de muncă, tratament medical, permis de rezidență ș.a.) și prezentarea dovezii de domiciliu/gazdă/proprietate/hotel pentru auto-izolarea obligatorie timp 7 zile.

De asemenea, autoritățile elene au anunțat că începând cu data de 15 iunie vor permite și călătoriile în scop turistic din 29 de țări, inclusiv din România, însă turiștii pot fi supuși controlului epidemiologic în mod aleatoriu.

3. Cetățenii români pot intra pe teritoriul Serbiei cu mașina personală? Dacă da, în ce condiții?

Este permisă intrarea cetățenilor români pe teritoriul Serbiei cu mașina personală, prin cele trei puncte de frontieră deschise în prezent pentru transportul de persoane (Jimbolia, Stamora Moravița și Porțile de Fier 1).

Începând cu data de 22 mai 2020, nu mai sunt în vigoare niciun fel de restricții privind intrarea în Serbia.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO