Cum își reamenajează companiile birourile, pentru a-i primi pe angajați după încetarea restricțiilor

Dată publicare: 26-04-2020 18:54
Dată actualizare: 26-04-2020 19:45


Abia așteptăm să ne întoarcem la viața normală, dar, cel mai probabil, ea nu va mai semăna cu ce știam înainte de pandemie.

Companiile își amenajează birourile, astfel încât să asigure distanțarea fizică pentru angajați, iar clasicul spațiu deschis este posibil să dispară. Experții imobiliari spun că și locuințele se vor modifica: oamenii vor căuta case care, pe lângă sufragerie, dormitoare, băi și bucătărie, să aibă și o încăpere pentru lucrul de acasă.

În urmă cu două luni, cei 250 de angajați ai unei companii IT din Brașov munceau împreună, în încăperi generoase, situate pe șase etaje ale unei clădiri moderne de birouri. Acum, locul este pustiu, pentru că toată lumea muncește de acasă.

La fel se întâmplă în mii de companii din țară și multe vor continua așa chiar și după încetarea restricțiilor. Birourile nu vor mai semăna cu spațiul de lucru de până acum.

Dan Avram, antreprenor: „Va fi un hub de infomații, un loc de socializare, un loc pentru anumite evenimente interne în care componenta de prezență fizică este importantă. Dar în mod sigur nu va mai fi un spațiu în care trebuie să te duci pentru a-ți desfășura activitatea, nu va mai fi o necesitate”.

Companiile vor regândi spațiile de lucru

 

 

Teama de îmbolnăvire va persista chiar și după ridicarea restricțiilor, iar companiile vor fi nevoite să regândească spațiile de lucru așa încât angajații să se simtă în siguranță. Mulți vorbesc despre o dispariție a ceea ce numim astăzi spațiu deschis.

Horia Halmagi, expert imobiliar: „Gândiți-vă că, azi, o mare parte din birouri sunt de tip open space. Ne putem aștepta ca o schimbare în viitor să fie aceea de a compartimenta mai mult aceste spații. Tu poți pe angajat să îl motivezi cu o grămadă de bani, dacă lui i se pare că mediul pe care îl oferi tu nu e sigur, nu vine la tine. Zice 'de ce să mă pui să stau cu 20 de oameni în 200 de mp?!'”.

Conștiente de aceste noi pretenții ale angajaților, multe companii s-au apucat deja de modificări ale interioarelor, astfel încât posturile de lucru să fie la distanță mai mare.

Claudia Indreica, reprezentantul unei firme de resurse umane: „Suntem fericiți că avem suficient spațiu încât oamenii să stea la distanță. Și avem și o platformă care îi desparte, deci fiecare are desk-ul lui despărțit”.

Și locuințele particulare vor arăta altfel

 

 

Experții imobiliari spun că, în viitor, și locuințele particulare ar trebui regândite. Cei mai mulți dintre românii care muncesc acum de acasă nu au un spațiu special destinat lucrului.

În țările occidentale există, în majoritatea caselor, o cameră separată pentru activitățile de serviciu. Agenții imobiliari se așteaptă ca, în viitorul apropiat, românii să caute și ei astfel de locuințe. Asta înseamnă că și dezvoltatorii de cartiere rezidențiale vor fi nevoiți să regândească interioarele.


VIDEO PROTVPLUS.RO