Cum a „jonglat” Guvernul Orban cu banii pentru bugetul pe 2020 și ce decizii s-au luat

Ultima actualizare: 23-12-2019 20:23

Pensiile speciale pentru aleșii locali sunt amânate până în 2021, iar banii astfel economisiți vor fi alocați pentru drumuri și autostrăzi.

În plus, patru mii de dascăli pensionari din sistemul preuniversitar vor putea în continuare să aibă și pensie, și salariu de la stat.

Sunt decizii luate de premierul Ludovic Orban, care și-a angajat răspunderea pentru bugetul de stat și cel al asigurărilor sociale luni seară în fața parlamentului.

Ca să aibă bani de infrastructură, guvernul a acceptat să renunţe la pensiile speciale pentru aleşii locali.

În schimb, amendamentele depuse de PSD au fost respinse pentru că ar fi crescut cu încă 40 de miliarde deficitul bugetar deja estimat.

Orban a acceptat însă propunerea colegilor de partid prin care sporurile pentru condiţii grele de munca să nu fie o sumă fixă, cum ar fi vrut iniţial Executivul, ci să rămână în procent de 15% din salariul brut al angajatului, ca acum.

Iar pensionarii care lucrează în grădiniţe, şcoli şi licee vor putea în continuare să aibă şi salariu de la stat. La fel şi asistenţii persoanelor cu dizabilităţi.

Cu 6 legi adoptate prin angajarea răspunderii, decontarea navetei pentru elevi, plafoanele bugetare, legile justiţiei, modificările la ordonanţa 114, bugetul de stat şi cel al asigurărilor sociale, premierul Ludovic Orban scapă şi de data aceasta de o moţiune de cenzură.

Liderii PSD au decis să sesizeze Curtea Constituţională pentru un eventual conflict juridic între Guvern şi Parlament.

Marcel Ciolacu, intenimar PSD: „Nu există precedent în Europa ca un guvern democratic să vină cu un buget fără să fie dezbateri în Parlament. De la Ceauşescu, România nu a mai cunoscut aşa ceva, de 30 de ani. Ludovic Orban va intra în istorie ca primul prim ministru care şi-a permis acest lucru.''

Bugetul pe 2020 prevede creşterea cu 25% a salariilor pentru bugetari de la 1 ianuarie. Iar de la 1 septembrie, majorarea pensiilor cu 40%.

Rămâne doar de stabilit luna de când va intra în vigoare dublarea alocaţiilor pentru cei 3,5 milioane de copii, votata în Parlament, care aşteaptă aprobarea presedintelului Klaus Iohannis.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO