Culisele votului moțiunii de cenzură. Cine a mutat decisiv și cine e acuzat de trădare

10-10-2019 19:44

Parlamentul României a dat joi în clocot. După 3 ani, în fruntea ţării, social-democraţii au pierdut guvernarea. Cabinetul Dăncilă a fost demis.

Moţiunea de cenzură, iniţiată de Partidul Naţional Liberal, a fost adoptată cu votul celor de la USR, ALDE, Pro România, PMP, UDMR şi a unui deputat PSD. Decisiv a fost însă, faptul că aleşii de la minorităţile naţionale n-au mai susţinut executivul. 

”Îi cer președintelului să numească rapid un guvern capabil dacă are de unde'', a spus în final, Viorica Dăncilă, după ce intial, şi-a atacat adversarii politici, de la tribună şi părea extrem de sigură că nu va pierde Palatul Victoria.

Cei din opoziţie au strâns mai multe voturi decât se aşteptau de la minorităţi. Prin tradiţie, cei 17 aleşi susţin executivul, dar cel puţin 10 nu au mai vrut să pună umărul la guvernarea Dăncilă.

Un vot surprinzător a venit de la liderul tinerilor PSD care a fost acuzat de colegi că a trădat partidul. Deputatul PSD Marius Bota, care iniţial semnase moţiunea, dar căruia i s-ar fi promis şefia de la Autoritatea de Suraveghere Financiară a încercat un joc de imagine. A mers la urne, dar şi-a anulat votul păstrând într-un pumn bilă neagră. S-a lăudat cu ea arătând-o colegilor.

Negocieri s-au purtat până când a început votul. Probabil că unii s-au decis să voteze moţiunea şi după ce au văzut cum colegii îl cară pe braţe pe senatoul Cristian Lungu.

Acesta trebuia să fie operat miercuri seară dar şi-a amânat intervenţia pentru a fi prezent la vot. Încă un liberal a fost adus din spital iar alţi doi au venit în cârje. În final, doar cinci voturi au făcut diferenţa.

Ludovic Orban: "Coşmarul pe care l-a trăit România trei ani de zile s-a terminat. Începe o per de construcţie, de modernizare."

Viorica Dăncilă s-a arătat surprinsă de rezultat.

Viorica Dăncilă: "Au fost şi colegi care au trădat, plecăm cu datoria împlinită. Am fost aleasă prin congres, rămân la şefia PSD. Nu am cum să fac un pas în spate şi nu voi face un pas în spate"

Victor Ponta: "Doamna Dăncilă chiar nu era adecvată pentru funcţia de premier, nici pentru funcţia de lider al PSD. E bine că azi se cam încheie o epocă proastă."

Votul de la moţiunea de cenzură reconfigurează majorităţile în Parlament, iar şeful statului a chemat partidele politice la consultări pentru desemnarea unui nou premier.

Klaus Iohannis: "Rezolvat! Astăzi a câștigat România! Căderea guvernului PSD este rezultatul firesc al reacției întregii societăți față de abuzurile și incompetența acestui guvern"

În timp ce liberalii îl vor propune cel mai probabil pe şeful lor, Ludovic Orban, Victor Ponta vorbeşte despre o soluţie apolitică, iar USR cere alegeri anticipate.

Dan Barna: "Vom merge la consultări cu presedintele Iohannis. În ultima întâlnire pe care am avut-o cu el mi-a spus că şi dansul susţine anticipatele. Este soluţia firească. Orice altă variantă nu va face decât să continue acest troc pe care l-am văzut în aceste zile".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


VIDEO PROTVPLUS.RO