Crezând că este răcită, mama a 4 copii din Galați a luat doze mari de paracetamol. În scurt timp corpul ei a cedat

×
Codul embed a fost copiat

O femeie din Galați, mamă a 4 copii, a fost salvată la limită după ce a ajuns în comă, la spital, cu insuficiență hepatică severă.

Potrivit medicilor, starea ei s-a agravat brusc pentru că ar fi luat, fără recomandare, doze mari de paracetamol. Tânăra nu știa însă că are probleme cu ficatul, iar tratamentul după ureche i-a agravat starea.

Doctorii au reușit să-i găsească însă un donator prin sistemul național de alertă și i-au făcut un transplant în regim de urgență.

Femeia de 33 de ani era acasă cu cei patru copii când, starea ei s-a înrăutățit brusc. Nu știa că areprobleme medicale severe: o hepatită B mai veche, iar ficatul ei era extrem de afectat. Crezând că este răcită, a luat paracetamol, un medicament care se metabolizează în acest organ.

Maricica Iancu, mama pacientei: „În ultima săptămână a început să se îngălbenească, stări de vomă, oboseală puternică. Am plecat noi cu ea, pe drum deja a început să fie inactivă, doar se uita și atât. Și era foarte galbenă din cap până în picioare, până și ochii. Copiii au rămas acasă plângând.”

Citește și
Mărturia tinerei care a mers să reclame că un polițist a violat-o. Femeia spune că a fost ținută trei ore „înțepenită pe un scaun” în camera de interogatoriu

Pentru ca pacientă a intrat în comă medicii din Tecuci au transferat-o de urgență la Iași, unde a fost dusă direct la terapie intensivă.

Abia în urma analizelor doctorii au aflat ce se întâmplase.

Raluca Neagu, coordonatoarea Centrului Regional de Transplant Iași: „Insuficiență hepatică acută și pe fond viral şi pe fondul unei administrări mult prea mari de paracetamol. Pacienta era și însărcinată, fusese însărcinată, cu un avort declanșat, posibil și acest cumul de medicamente să fi contribuit la insuficiența hepatică.”

Pentru că ficatul nu mai funcționa, doar un transplant i-a putut salva viața. Norocul tinerei a fost că medicii au găsit repede un donator compatibil, o femeie de 56 de ani din București. A urmat o mobilizare exemplară a echipelor chirurgicale.

Diana Cimpoeșu, medic-șef UPU SMURD Iași: „S-a declanșat mecanismul de alertă pe transplant la nivel naţional și coorponatorul de transplat. A identificat posibilitatea recoltării unui organ de la o pacientă în moarte cerebrală, aflată la Spitalul Universitar București.”

Maricica Iancu, mama pacientei: „Vă închipuiți, când am văzut-o când a băgat-o în sala de operaţie și mi-a făcut din mână, am avut senzația că este ultima dată când o văd. Îi mulţumesc bunului Dumnezeu și familiei care i-a dat șansa la viaţă, să continue.”

Doctorul Mihai Grecu este specialist în medicina de urgență de aproape 30 de ani și spune că acest caz trebuie să reprezinte un semnal de alarmă.

Mihai Grecu, medic-șef UPU Spitalul Judeţean Timişoara: „Medicamentele trebuie luate la recomandarea medicului. Aplicat la paracetamol, luat în cantități excesive, foarte mari, poate provoca afectări la nivelul ficatului și afectări care pot duce până la deces, din păcate.”

Femeia care a fost supusă operației de transplant, rămâne deocamdată sub supravegherea medicilor.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO 'Cea mai sexy femeie din lume' s-a dezbrăcat în fața camerei și a postat clipul pe internet: "Aș putea să mă uit în continuu"
VIDEO 'Cea mai sexy femeie din lume' s-a dezbrăcat în fața camerei și a postat clipul pe internet: "Aș putea să mă uit în continuu"
Citește și...
Momentul în care patru mașini se ciocnesc din cauza grindinei. Un bărbat a murit
Momentul în care patru mașini se ciocnesc din cauza grindinei. Un bărbat a murit

O cameră de supraveghere a traficului a surprins accidentul teribil petrecut joi pe Autostrada 1 Sibiu-Boița. Patru mașini s-au ciocnit acolo din cauza drumului acoperit cu grindină, iar un bărbat a murit.  

Românii au dezvoltat o cultură a cafelei, potrivit experților. Cum să o prepari perfect
Românii au dezvoltat o cultură a cafelei, potrivit experților. Cum să o prepari perfect

Cafeaua nu este doar o sursă de energie, ci și un liant social, iar românii au dezvoltat o cultură a cafelei, potrivit experților. Apetitul românilor s-a dezvoltat în ultimii ani și beau cafea atât acasă, cât și în oraș.

Descoperirea făcută de specialiști în România. Ar putea provoca alergii greu de identificat
Descoperirea făcută de specialiști în România. Ar putea provoca alergii greu de identificat

Specialiștii din vestul țării atrag atenția că au descoperit în aer cantități mari de spori de mucegai.  

Recomandări
Veste mare pentru Kiev. Congresul SUA a aprobat ajutorul militar de aproape 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina
Veste mare pentru Kiev. Congresul SUA a aprobat ajutorul militar de aproape 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina

Camera Reprezentanților din SUA a aprobat un ajutor militar de 60,8 de miliarde de dolari pentru Ucraina în lupta sa împotriva Rusiei, marcând un progres semnificativ după luni de inactivitate pe Capitol Hill.  

Reacția Kremlinului după ce SUA au aprobat un nou ajutor militar pentru Ucraina. „Va omorî şi mai mulţi ucraineni
Reacția Kremlinului după ce SUA au aprobat un nou ajutor militar pentru Ucraina. „Va omorî şi mai mulţi ucraineni"

Ajutorul american de aproape 61 de miliarde de dolari aprobat sâmbătă de Camera Reprezentanţilor din SUA „va omorî şi mai mulţi ucraineni din cauza regimului de la Kiev", a denunţat Kremlinul după vot, relatează AFP.

 

Reacția lui Ciolacu după explicațiile oferite de Cîrstoiu: „E incorect pentru un om de asemenea valoare
Reacția lui Ciolacu după explicațiile oferite de Cîrstoiu: „E incorect pentru un om de asemenea valoare"

Cel puțin până luni, medicul Cătălin Cîrstoiu rămâne candidatul comun al PNL și PSD la Primăria Generală a Capitalei.