Coronavirus în România. Bilanțul oficial al persoanelor infectate, izolate la domiciliu sau în carantină


Ultimul update: Sambata 29 Februarie 2020 18:15
Data publicarii: Sambata 29 Februarie 2020 18:07
Categorie: Stiri actuale
coronavirus

În acest moment, în România sunt trei cazuri de coronavirus confirmate, 52 de persoane în carantină și 8.769 de persoane în izolare la domiciliu, conform unui comunicat emis de Ministerul de Interne.

 

Starea de sănătate a celor trei persoane identificate pe teritoriul României ca fiind purtătoare a virusului COVID-19 (coronavirus) este, în continuare, bună, informează sâmbătă seara Grupul de Comunicare Strategică.

 

Potrivit sursei citate, problemele medicale prezentate la internare de bărbatul originar din Maramureş s-au ameliorat şi starea sa este stabilă.

Autorităţile precizează că, la acest moment, în România sunt în carantină 52 de persoane şi alte 8.796 de persoane sunt în izolare la domiciliu.

În ultimele 24 de ore au fost efectuate 135 de apeluri la 112 (cele mai multe din Bucureşti - 26).

A fost înfiinţată o linie TELVERDE destinată cetăţenilor de pe teritoriul României care vor să solicite informaţii referitoare la COVID-19 - 0800800358. De asemenea, a fost operaţionalizată o linie telefonică special pentru cetăţenii români aflaţi în afara ţării. Aceştia pot solicita informaţii la numărul +4021.320.20.20.

 

 

Situaţia infecţiilor de coronavirus din România la ora 18:00

 

Potrivit informării oficiale de presă, până în prezent, au fost lucrate probe de la 351 de persoane în centrele de boli infecțioase din București, Timișoara și Cluj-Napoca. Din acestea, 3 au ieșit pozitive, restul sunt negative.

 

Suspiciune de coronavirus, pe Aeroporul Timişoara

”O pasageră de 35 ani care a venit din Trentino, la evaluarea din Aeroportul Timişoara a prezentat tuse şi tulburări respiratorii. Avionul şi spaţiul în care s a efectuat triajul au fost dezinfectate”, transmit reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Timiş.

Femeia a fost pusă într-un spaţiu izolat din aeroport, faţă de celelalte spaţii comune, destinat călătorilor care vin din zone cu risc, şi a ieşit pe circuit separat. Urmează ca un echipaj SMURD, cu izoletă, să o preia pe aceasta şi să o transporte la Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara, pentru testare epidemiologică.

Este al doilea caz de suspiciune cu coronavirus, la Timişoara, după ce o altă femeie care călătorise în Italia s-a prezentat la spital cu febră, dureri în gât şi tuse. Aceasta din urmă a rămas izolată şi aşteaptă duminică rezultatul testului de coronavirus.

 

Starea bărbatului din Maramureş depistat cu coronavirus

 

Potrivit unor surse medicale, starea pacientului de la Baia Mare este bună, evoluează pozitiv şi nu au apărut complicaţii. Sâmbătă dimineată, soţiei lui, care este acasă în carantină, sub paza poliţiei, i s-au recoltat probe, însă nu are niciun simptom.  Rezultatele vor fi anunţate sâmbătă seară.

 

Pasageri şi echipaj al avionului cu care s-a întors femeia cu coronavirus, testaţi

 

Autorităţile din Timiş au anunţat că au reuşit să identifice pasagerii din cursa aviatică Bergamo - Timişoara, care se aflau în apropierea femeii de 38 de ani, depistată pozitiv.

Este vorba despre cinci pasageri şi patru însoţitoare de zbor care momentan nu au niciun fel de simptome. Acestora li se vor recolta probe de sânge în vederea analizelor medicale.

Compania aviatică Wizz Air, care a operat zborul Bergamo - Timişoara a confirmat încă de vineri seara că a fost notificată că pe zborul din 20 februarie a călătorit un pasager diagnosticat cu coronavirus.

Wizz Air confirmă că a fost notificată de către autorităţile sanitare româneşti că pe zborul companiei de la Bergamo la Timişoara din 20 februarie a călătorit un pasager diagnosticat ulterior cu Coronavirus. Wizz Air îşi urmează protocoalele bine stabilite şi este în contact cu autorităţile relevante şi monitorizează îndeaproape evoluţia situaţiei în conformitate cu recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Echipele de asistenţă de la sol au recomandări şi proceduri clare în vigoare, aşa cum sunt prescrise de autorităţile medicale, pentru tratarea acestor cazuri”, a transmis Wizz Air.

 

2.519 de apeluri la TelVerde pentru coronavirus

 

În cursul zilei de vineri, la TelVerde 0800 800 358, dedicată informării despre noul Coronavirus, s-au primit 2.519 apeluri de la persoane care au sunat să afle detalii despre cum se manifestă și cum poate fi prevenită răspândirea acestei afecțiuni.

Pentru cetățenii români aflați în străinătate, a fost operaționalizată o linie dedicată lor : +4021.320.20.20. De aici vă puteți lua toate informațiile legate de întrebările pe care le aveți.

Odată cu operaționalizarea numărului TelVerde a scăzut numărul apelurilor de urgență, întrucât cetățenii pot solicita informații direct de la specialiști pe linia dedicată de informare. 

135 de apeluri legate de coronavirus la 112

 

În ceea ce privește persoanele care au apelat numărul unic de urgență, în ultimele 24 de ore au fost efectuate 135 de apeluri la numărul unic pentru apeluri de urgență 112 (cele mai multe din București – 26) cu privire la Coronavirus.

Persoanele care au călătorit în zone afectate se vor autoizola la domiciliu

 

Persoanele care au călătorit în localități din zonele afectate de CORONAVIRUS, altele decât cele cu transmitere comunitară extinsă, se vor autoizola la domiciliu 14 zile, timp în care vor fi monitorizate de către direcțiile de sănătate publică și prin intermediul medicului de familie. Măsura se aplică și membrilor de familie care locuiesc la același domiciliu.

Persoanelor aflate în autoizolare la domiciliu li se vor pune la dispoziție informații detaliate referitoare la măsurile de igienă individuală ce trebuie respectate în caz de epidemie.

Sursa: StirilePROTV

VIDEO PROTVPLUS.RO