Compromis pentru vacanța de Paște între Minister și asociațiile de elevi și părinți

Dată publicare: 25-03-2021 19:15
Dată actualizare: 26-03-2021 11:01


După trei zile de discuţii aprinse, Ministerul Educaţiei a decis, joi structura anului şcolar. Se păstrează vacanţa de primăvară de la începutul lunii aprilie până în mai, iar cea de vară va începe pe 25 iunie.

Numai elevii din clasele terminale vor avea ore în această perioadă, însă doar în sistem online. Datele pentru examenele naţionale rămân neschimbate.

Federaţiile de părinţi, sindicatele profesorilor, reprezentanţii elevilor şi ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, au ajuns la un compromis.

Vacanţa de primăvară va avea o lună pentru copiii de grădiniţă, cei din clasele primare şi gimnaziale dar şi pentru unii dintre liceeni.

În schimb, școala online merge mai departe pentru elevii din anii terminali. Cei de a 8-a şi a 12-a vor avea câteva zile libere de Pastele Catolic şi de cel Ortodox.

Sorin Cîmpeanu, ministrul educației: „Cu excepţia claselor terminale pentru care structura anului şcolar nu, nu, subliniez, nu va suferi niciun fel de modificare, nici din perspectiva activităţilor didactice, nici din perspectiva vacanţei, nici din perspectiva examenelor naţionale. Clasele terminale rămân pe programul stabilit”.

Soluţia anunţată de minister menţine acelaşi calendar şi pentru examenele naţionale.

Evaluarea Naţională pentru elevii de clasele a VIII-a va avea loc între 22 - 25 iunie, iar Bacalaureatul va debuta cu probele scrise între 28 iunie şi 1 iulie.

Sorin Cîmpeanu, ministrul educației: „La examenul de Bacalaureat probele de competențe vor fi echivalente conform unor proceduri elaborate de Ministerul Educaţiei.”

Deşi iniţial nemulţumiţi, reprezentanţii părinţilor şi cei ai elevilor au fost de acord cu decizia ministerului.

Iulian Cristache, reprezentantul Federației de Părinți: „Cred că este un plus, noi am încercat să prioritizăm anii terminali pentru că aceşti copii vor ajunge în câteva luni la examene şi nu cred că era normal să avem examenele naționale în luna iulie: condiţii de temperatură, mască, stres...”

Rareș Voicu, reprezentant al elevilor: „În primul rând testare, şi de asta ai nevoie de personal medical în şcoli, este nevoie de cinci ori mai mult personal şi achiziţionare de teste non-invazive pentru că au fost probleme, nu numai în rândul părinților, ci în rândul elevilor, pentru că a fost o problemă cu testele antigen ca deranjante, şi monitorizarea măsurilor în şcoli.”

Pentru localităţile aflate în carantină, se amână simulările până la îmbunătăţirea situaţiei. Tezele semestriale nu se vor mai susține, iar numărul notelor necesare încheierii situației școlare a fost redus. Semestrul al doilea va fi mai scurt cu o săptămână, iar vacanţa de vara va începe pe 25 iunie.

 

 

 


VIDEO PROTVPLUS.RO