Ploile nu se opresc pana miercuri, iar 13 judete sunt amenintate de inundatii. Prognoza meteo pe urmatoarele trei zile

Ultima actualizare: 04-06-2014 06:57
inundatii

Rauri din 13 judete, majoritatea din jumatatea de est a tarii, raman sub cod galben de inundatii pana luni la ora 18.00, conform actualizarii unor avertizari emise anterior de INHGA.

Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor INHGA precizeaza ca raman sub cod galben raurile din bazinele hidrografice: Olt superior si mijlociu (judetele Harghita, Covasna, Brasov, Sibiu si Valcea), raul Prut amonte Acumularea Stanca Costesti (judetul Botosani), Barlad (judetele Iasi, Bacau, Vaslui si Galati), afluentii mici ai Prutului si Siretului din judetele Vrancea, Vaslui si Galati si raurile mici din Dobrogea (judetele Constanta si Tulcea).

Potrivit hidrologilor, fenomenele hidrologice periculoase se pot produce mai ales pe afluenti de grad inferior ai acestor rauri.

In actualizarea avertizarilor emise anterior se mai precizeaza ca duminica, la ora 12.00, au fost ridicate codul galben si cel portocaliu de pe celelalte bazine hidrografice.

Pe de alta parte, pana in 5 iunie la ora 18.00, Dunarea se afla sub cod portocaliu pe sectorul aval Harsova (judetele Constanta, Ialomita, Braila, Tulcea si Galati). Potrivit hidrologilor, avertizarea pe acest sector vizeaza, in primul rand, sectoarele cu diguri locale de aparare.

Tot pe Dunare, pana in 3 iunie la ora 18.00, se afla sub cod galben sectorul Bechet-Calarasi (judetele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu si Calarasi). Sub cod galben se afla, pana in 5 iunie la 18.00, si sectorul aval Calarasi - Harsova (judetele Calarasi, Constanta si Ialomita).

Prognoza meteo pentru urmatoarele 3 zile

Luni vremea va fi usor instabila. Aversele vor veni in sudul, in centrul tarii dar si in zona de munte, mai ales pe timpul zilei. Izolat cantitatile de apa vor fi mai insemnate si vor fi caderi de grindina. Marti cerul va fi variabil si tot pe timpul zilei va ploua in sudul, in estul tarii dar si in zonele montane.

Vor fi mai ales averse si se vor semnala si descarcari electrice. Miercuri instabilitatea va creste in a doua parte a zilei, cand va ploua local in sudul si in estul tarii, precum si in zonele de munte.

Temperatura aerului va creste treptat in fiecare zi iar miercuri termometrele vor arata pina la 27 de grade Celsius. Cam atat despre vreme.
 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO