Cod galben de vânt şi ninsori viscolite în 27 de judeţe. Incidente în multe oraşe din ţară

Ultima actualizare: 10-03-2019 11:17
acoperis desprins
Pro TV

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, duminică, o atenţionare cod galben de vânt puternic, valabilă pentru zona montană.

O mare parte din ţară este afectată de efectele vântului, care bate şi cu peste 100 de kilometri pe oră. Administraţia Naţională de Meteorologie a emis duminică o atenţionare Cod galben de vânt puternic şi ninsori viscolite pentru zona de munte din 27 de judeţe, valabilă până luni după-amiaza.

Localităţi fără curent, în Harghita
Un număr de şase localităţi sunt afectate, duminică dimineaţa, de întreruperea curentului electric, din cauza vântului care a avariat linii de medie tensiune şi posturi de transformare, a informat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghita, Alina Ciobotariu.

Potrivit sursei citate, sunt afectate localităţile Sândominic, Tomeşti, Ineu, Dăneşti, Cârţa şi Mădăraş, unde 3.464 consumatori nu sunt alimentaţi cu energie electrică.

Vântul a avariat 21 de linii de medie tensiune şi şase posturi de transformare.

Echipele companiei furnizoare se află pe teren, pentru remedierea defecţiunilor

Copaci căzuţi şi cabluri rupte, în Braşov
Copaci căzuţi în localităţile braşovene Teliu, Hărman şi Moieciu, precum şi pe DN 73 A, între Predeal şi Râşnov, DN 11 şi DN 1, în zona localităţii Timişul de Sus, cabluri de alimentare cu energie electrică distruse, elemente de acoperişuri desprinse în municipiul reşedinţă sunt urmările vântului puternic care a afectat judeţul Braşov duminică dimineaţa, echipe ale ISU, Electrica şi DRDP aflându-se în teren pentru remedierea situaţiei.

Avertizarea ANM

Potrivit ANM, de duminică de la ora 12.00, până luni la ora 16.00, la munte, vântul va sufla tare, cu viteze de peste 80-90 km/h. În zona înaltă, mai ales a Carpaţilor Orientali şi Meridionali, se vor depăşi 100-120 km/h. La altitudini de peste 1.800 m, temporar, în cursul nopţii de duminică spre luni (10 / 11 martie), va ninge viscolit.

 

Până la ora 12:00, în zona de munte a judeţelor Prahova, Argeş, Dâmboviţa, se vor semnala intensificări ale vântului cu viteze la rafală ce vor atinge 65-80 km/h, iar în zona înaltă peste 90 km/h, în timp ce în judeţele Hunedoara şi Caraş-Severin vor depăşi 95-100 km/h.

 

În judeţele Cluj şi Satu Mare vântul va depăşi la rafală 55-70 km/h, iar la altitudini de peste 1.800 m intensificările la rafală vor atinge şi depăşi 90-100 km/h şi zăpada va fi spulberată.

Sub Cod galben se vor afla, până la ora 12:00, şi judeţele Suceava, Bacău, Vrancea, Neamţ, unde, în zona de munte, se vor semnala intensificări ale vântului cu viteze la rafală ce vor atinge 70-80 km/h, iar la altitudini mai mari de 1.700 m, 90-100 km/h, în timp ce în judeţele Vaslui, Bacău, Botoşani, Iaşi şi Galaţi vântul va sufla cu 55-65 km/h, izolat cu peste 75 km/h.

În localităţi din judeţele Prahova, Dâmboviţa, Buzău, Constanţa şi Tulcea, până la 15:30, se vor semnala intensificări temporare ale vântului cu rafale de până la 70-75 km/h, şi în localităţi din judeţele Ialomiţa, Giurgiu, Teleorman şi Călăraşi, până la ora 15:00, vântul va avea intensificări de până la 55-65 km/h.

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO