Porturile constantene au fost redeschise.Litoralul, maturat de o furtuna adusa parca din zona polara

×
Codul embed a fost copiat

A fost prapad atat pe uscat, cat si pe mare. In Dobrogea, vantul a spulberat zapada, iar cei care nu au avut incotro si au iesit din case abia se mai tineau pe picioare.

Vineri

10:30 Porturile constantene au fost redeschise, in cursul noptii de joi spre vineri, ca urmare a imbunatatirii conditiilor meteorologice, dupa ce toate operatiunile fusesera sistate de mai bine de 48 de ore din cauza viscolului.

Astfel, potrivit Capitaniei Zonale Constanta, manevrele in porturile Constanta Nord, Constanta Sud - maritim si fluvial, si Mangalia au fost reluate aproape de miezul noptii de joi spre vineri, in timp ce in portul Midia acestaea au fost reluate vineri dimineata.

07:45 Zeci de masini au fost blocate pe drumurile nationale si judetene, iar valurile de cativa metri au inchis toate porturile.

Citește și
viscol
Iarna grea in Vaslui si Botosani. Aproape toate drumurile blocate, zeci de soferi ramasi in nameti
Puterea clanului Corduneanu. Liderul decedat al grupării a fost anchetat pentru trafic de droguri, cămătărie, trafic de persoane și acte de violență, dar condamnat doar pentru „spionarea soției”

Cei care au avut ghinionul sa ramana sinistrati, in mijlocul campului, intre dunele de zapada, s-au temut pe buna dreptate ca le-a sosit ceasul.

Litoralul a fost maturat de o furtuna extrem de puternica, adusa parca dintr-o zona polara: valuri uriase muscau din tarm, ace de gheata suierau pe plaja, iar faleza Cazinoului din Constanta parea doar o poteca pierduta in zapada. Viscolul, care se intetise, paraliza totul printr-o simpla atingere.

Porturile maritime din Constanta, Mangalia si Midia au ramas inchise pentru ca avertismentul de furtuna s-a prelungit. 17 localitati din Constanta si Tulcea nu au energie electrica, iar pe mai multe drumuri judetene si comunale se circula cu mare dificultate. Si pe Autostrada Soarelui este prapad

21:09 Judetele Vrancea, Galati, Buzau, Braila si Ialomita se afla de joi seara pana vineri la ora 2.00 sub cod galben de ninsori si intensificari ale vantului, potrivit unei atentionari emise de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM).

Astfel, in intervalul joi, ora 20.00 - vineri, ora 2.00, in nord-estul Munteniei si in sudul Moldovei va ninge slab, vantul va sufla cu pana la 50 - 60 de kilometri pe ora, viscolind si spulberand zapada, iar vizibilitatea va fi redusa.

Meteorologii mai anunta ca in urmatoarele zile, vremea va fi geroasa, mai ales noaptea si dimineata, in estul si in centrul tarii.

20:00 Zeci de masini sunt blocate pe drumurile nationale si judetene, iar valurile de cativa metri au inchis toate porturile. Nefericitii care au avut ghinionul sa ramana sinistrati in mijlocul campului, intre dunele de zapada, s-au temut pe buna dreptate ca le-a sosit ceasul.

Litoralul a fost maturat si joi de o furtuna extrem de puternica, adusa parca dintr-o zona polara: valuri uriase muscau din tarm, ace de gheata suierau pe plaja iar faleza cazinoului din Constanta parea doar o poteca pierduta in zapada. Viscolul, care se intetise, paraliza totul printr-o simpla atingere.

Viscolul a pus stapanire pe intreg litoralul. Pe faleza, abia daca poti sa vezi la doi pasi iar marea ramane in continuare extrem de agitata.

Valurile de 6-7 metri, ridicate de vant la tarm, i-au incitat pe multi sa priveasca spectacolul naturii desi nu avea nimic poetic. Porturile maritime din Constanta, Mangalia si Midia au ramas inchise pentru ca avertismentul de furtuna s-a prelungit. 17 localitati din Constanta si Tulcea nu au energie electrica iar pe mai multe drumuri judetene si comunale se circula cu mare dificultate. Si pe Autostrada Soarelui este prapad.

In multe localitati oamenii sunt pur si simplu disperati.

"Impreuna cu un utilaj de deszapezisre incercam sa deblocam zona Topraisar-Mereni. Am reusit sa trecem de acest damb de zapada unde se afla un microbuz plin cu oameni si mergem mai departe unde un alt microbuz este inzapezit."

Cei care s-au saturat sa mai astepte un ajutor au pus disperati mana pe lopeti. Asta chiar daca nici ei nu erau prea convinsi ca mai pot face ceva.

Din pacate vremea rea a facut ca o gravida de 27 de ani din localitatea Pestera sa nu poata ajunge la timp la spital si sa piarda sarcina. Femeia a fost la un pas de moarte dupa ce noaptea trecuta a suferit o puternica hemoragie. Rudele ei au cerut ajutor insa drumul era blocat de nameti. Au trecut sase ore de cosmar pana cand utilajele au reusit sa le deschida calea medicilor. Doctorii au dus-o pe tanara la Spitalul din Medgidia.

Alte 3 echipaje de la salvare au solicitat sprijinul echipajelor de la deszapezire pentru a putea ajunge la bolnavii in stare critica.

Ora 17:45: Autoritatile din Focsani au instituit stare de alerta in oras, primarul Decebal Bacinschi spunand ca decizia a fost luata pentru a putea suplimenta numarul utilajelor de deszapezire, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit primarului din Focsani, Decebal Bacinschi, decizia instituirii starii de alerta in municipiu a fost luata in Comitetul Local pentru Situatii de Urgenta. Bacinschi a explicat ca starea de alerta presupune o mobilizare generala a tuturor fortelor si resurselor umane pentru inlaturarea efectelor viscolului.

"Starea de alerta nu o interpretati ca stare de alerta. Am primit comunicat de cod portocaliu si pentru a preintampina o situatie complicata, am dat aceasta stare de alerta sa pot sa aduc utilaje, sa completez numarul utilajelor, sa curat strazile, bulevardele, tot orasul. Daca in noaptea aceasta se opreste, maine am facut bec in tot orasul. Asa am stabilit in Comitetul Local pentru Situatii de Urgenta, pentru ca nu vreau sa ma trezesc de Craciun cu tot orasul blocat, de aceea am instituit aceasta stare", a declarat Decebal Bacinschi.

Ora 17:00: Si in judetele Galati, Braila, Ialomita si Constanta vremea isi face de cap. Rafale de vant aduc pe sosele zapada din camp, iar circulatia este un cosmar. Sase drumuri nationale si 20 de drumuri judetene sunt inchise in aceste regiuni, din cauza sulurilor de zapada depuse pe carosabil. In unele locuri vizibilitatea a scazut sub 200 de metri, iar pe litoral, furtuna s-a dezlantuit cu putere.

Ora 13:16:

Codul portocaliu va fi prelungit pana la ora 19.00 pentru judetele Vrancea si Buzau, pentru celelalte zone urmand ca aceasta avertizare sa fie ridicata, a anuntat la Guvern conducerea Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM).

Incepand cu joi, ora 20.00, pentru judetele Buzau, Galati, Braila si Ialomita va fi emis cod galben de vant puternic, care va fi mentinut pana spre miezul noptii.


Update 12:50
:

Rafalele de vant napraznice aduc pe sosele zapada din camp, si circulatia este de cosmar.

DN24D intre Galati si Barlad si DN22 Ramnicu Sarat - Braila sunt blocate complet, in timp ce in alte locuri vizibilitatea a scazut sub 200 de metri, iar pe litoral furtuna s-a dezlantuit cu putere.

Porturile maritime din Constanta, Mangalia si Midia au ramas in continuare inchise, pentru ca avertismentul de furtuna s-a prelungit pana joi seara.

15 localitati din judetul Constanta nu au energie electrica, iar pe opt drumuri judetene si comunale se circula cu mare dificultate. Si pe Autostrada Soarelui e jale: vantul bate cu 100 km/h.

 

11:40:

Fenomene meteorologice asteptate in Braila, Buzau si Ialomita sunt: viscol si vant puternic, care va prezenta intensificari sustinute, cu viteze de peste 70 km/h la rafala, temporar viscolind si spulberand zapada. Vizibilitatea va fi scazuta local sub 200 m, izolat sub 50 m.

Codul portocaliu este in vigoare pentru judetele mentionate mai sus la ora 13.00.

Meteorologii au emis un cod galben in intervalul: miercuri, 19.12, ora 02 pana joi, 20.12, ora 20.

Fenomene vizate: intensificari ale vantului si ninsori.

In intervalul mentionat, in Dobrogea, in sudul si estul Munteniei si in sudul Moldovei vantul va avea intensificari sustinute, cu rafale ce vor depasi 60, 70 km/h.

In aceste zone va ninge, cu precadere incepand din dupa-amiaza zilei de miercuri, 19 decembrie, in judetele Constanta, Tulcea, Giurgiu, Ialomita si Calarasi va fi viscol, iar vizibilitatea va fi redusa.

Ninsoarea a cazut in perdele dese, pe litoral, si cu greu se mai putea distinge ceva la 40-50 de metri in fata.

Pe o asemenea vreme vitrega, drumarii au lucrat fara oprire ca sa curete soselele de zapada adusa de viscol.

Nici marea nu s-a linistit o clipa. Furtuna s-a mentinut, ridicand valuri de peste 5 metri inaltime la tarm.

Porturile maritime din Constanta, Mangalia si Midia au ramas in continuare inchise traficului.

La primele ore ale diminetii in judetul Constanta, 15 localitati nu erau alimentate cu energie elestrica, iar pe opt drumuri judetele si comunale se circula cu dificultate.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Peisaj de iarna in Timisoara: avalanse de zapada si masini distruse de gheata de pe acoperis
Peisaj de iarna in Timisoara: avalanse de zapada si masini distruse de gheata de pe acoperis

Din cauza temperaturilor care au crescut, zapada de pe acoperisuri a inceput sa se topeasca si a facut prapad.

Iarna grea in Vaslui si Botosani. Aproape toate drumurile blocate, zeci de soferi ramasi in nameti
Iarna grea in Vaslui si Botosani. Aproape toate drumurile blocate, zeci de soferi ramasi in nameti

Iarna isi arata chipul aspru in nordul Moldovei. La Vaslui si Botosani a fost groaznic. Aproape toate drumurile au fost blocate si zeci de soferi inconstienti care s-au avantat in viscol au ramas ai nimanui prin troiene.

Iarna prinde forta de la o zi la alta. Drumurile nationale din Suceava si Botosani sunt blocate
Iarna prinde forta de la o zi la alta. Drumurile nationale din Suceava si Botosani sunt blocate

In Suceava, Maramures, dar mai ales in Botosani sunt blocaje pe majoritatea drumurilor nationale si judetene. Meteorologii au emis avertizare de cod galben pentru intreaga tara, de precipitatii abundente, intensificari ale vantului, viscol si polei.

Recomandări
Un stat NATO vrea să ia sisteme de apărare antirachetă pentru Ucraina din țări care nu sunt pregătite să le ofere direct
Un stat NATO vrea să ia sisteme de apărare antirachetă pentru Ucraina din țări care nu sunt pregătite să le ofere direct

Unul dintre principalii aliați europeni ai Ucrainei a declarat că ar putea cumpăra sisteme de apărare antiaeriană Patriot, fabricate în SUA, din alte țări pentru a le trimite în Ucraina.

 

Arma folosită în premieră de americani pentru a doborî rachete iraniene este prezentă și la baza de la Deveselu
Arma folosită în premieră de americani pentru a doborî rachete iraniene este prezentă și la baza de la Deveselu

Navele de război ale Marinei SUA au folosit un interceptor de rachete pentru prima dată în luptă în weekend, în timp ce apărau Israelul de un atac iranian fără precedent, scrie Business Insider.

Momentul exploziei violente de la blocul din Craiova. O parte din etajul imobilului s-a prăbușit. „A bubuit pur și simplu”
Momentul exploziei violente de la blocul din Craiova. O parte din etajul imobilului s-a prăbușit. „A bubuit pur și simplu”

O acumulare de gaze de la o butelie a provocat explozia de la blocul din Craiova, în urma căreia o femeie a murit și trei persoane au ajuns la spital. O parte din etajul imobilului s-a prăbușit după deflagrație.