Coșmar pentru oamenii din localitățile inundate: „Dumnezeu ne dă, Dumnezeu ne ia”

07-05-2019 13:47


E disperare în localitatea Livezile din judeţul Bistriţa Năsăud, unde un copil de patru ani a fost luat de ape. Pompierii îl caută acum în albia unui rău umflat de ploi.

Este dezastru şi în Moldova, unde sute de oameni au de suferit, din cauza viiturilor. Judeţele cele mai afectate sunt Vaslui, Bacău şi Neamţ. Localnicii aflaţi în mare pericol au fost evacuaţi cu bărcile, de către cei de la ISU.

S-a dat alarma în cursul prânzului, în Localiatea Livezile, unde un copil de patru ani a căzut în râul Bistriţa. Debitul apei a crescut enorm în ultimele ore iar martorii au povestit că cel mic se afla în cureta din spatele grădinii împreună cu un alt copil mai mare.

Acesta a strigat şi a cerut ajutor când l-a văzut pe băiatul de 4 ani că a căzut în apă. Nu a reuşit să îl scoată la timp pentru că în zonă curenţii sunt extrem de puternici. În ajutorul părinţilor, dar şi a localnicilor, au venit pompierii care au început imediat căutările cu o barcă.

Ei speră să îl găsească în viaţă. Apă în unele zone atinge şi doi metri. E prăpăd şi în Moldova unde oamenii disperaţi încearcă să îşi salveze vieţile din calea apelor.

A turnat cu găleata și în Vaslui. Viitura formată pe râul Bârlad a făcut ca 17 locuinţe şi peste 40 de gospodării să fie inundate. Opt oameni au fost evacuaţi cu bărcile, de cei de la ISU. Cea mai gravă situaţie este în comună TodireŞti. Apa a ajuns aici până la geamurile caselor.

Săteni din Todirești:A plouat tare şi apoi a venit viitura de la Neamţ. E jale. Nu am văzut de când suntem aşa ceva, să ajungă apa aici. A crescut aproape de nivel, dar să treacă şoseaua, nu ştim ce s-a întâmplat.”

Neculai Anolache, proprietar casă inundată:Dimineaţa, la 4, a apărut deodată apa mare. Nu am putut salvat nimic. A venit la juma' de metru odată. E greu de tot. Dumnezeu ne dă, Dumnezeu ne ia. Nu avem cu cine ne bate.”

Petru Simiuc, primar comuna Todirești: „La ora actuală are 1 metru în zona asta, dar e întinsă şi pe zona de şes. Nu putem asigura transport şcolar, apa a trecut peste podurile ce traversează râul bârlad, e imposibil.”

Şi în comună Băcești a fost prăpăd.

Eduard Todică, prefect județul Vaslui: Am apelat şi la o barcă pentru evacuarea unor animale din gospodării. O parte au fost salvate, restul au fost înecate.”

Localnici: „La vecini a intrat până la geam, lui Culiță i-au murit gâştele, capra.”

Proprietară casă inundată: „Stăm uzi la picioare de azi-noapte de la ora 1. E şi rece afară. Când venea în iulie, era mai cald. Acum e şi frig.”

Proprietar casă inundată: La 2 a venit vecinul să ne scoale că ne ia apa. Când am ieşit afară, era la jumătatea grădinii, în drum tot. După o oră nu am mai putut să mai intru, apă în casă.”

În judeţul Bacău e dezastru în 3 comune. Apa a inundat aproape o sută de curţi şi gospodarii.

Vasile Botezatu: Am cumnatul în partea aia acolo şi tot m-am rugat de dânsul, dară dacă nu a vrut, nu poţi să intri. Îl tot sun şi nu răspunde. Atât a zis dimineaţă să vin să îl ajut că îi intră în casă.”

Iulian Dăncuţă, localnic: „A venit deodată potopul. A intrat pe hol şi urma să intre în casă.”

Zeci de pompieri din Bacău şi Oneşti cu mai multe pompe au sărit în ajutorul gospodarilor.

Localnic: „Aseară după ce s-a întunecat ploua torenţial. Extraordinar de mult. Uitaţi aici grădină. Mi-a stricat jumate din grădină.”

Şi în Neamţ au fost afectate de inundaţii zeci de gospodarii şi două persoane au fost evacuate de urgenţă. O ambulanţa şi un echipaj SMURD au rămas blocate într-un cătun din comună Mălureni, judeţul Argeş, din cauza unei viituri puternice. Cei cinci salvatori au fost solicitaţi să ajute un om care suferise un infarct, însă manevrele de resuscitare au eşuat.

Între timp, o rupere de nori a dus la formarea unui torent în zonă, şi echipajele nu s-au mai putut întoarce. Abia în zori maşina SMURD a putut pleca, iar ambulanta a aşteptat ca un escavator să-i croiască drum.  

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO