Cîţu: Economia României ar putea avea o structură mai sănătoasă după această perioadă

Florin Cîțu - 6
Inquam Photos / Octav Ganea

Economia României va avea o alta structură după ce trece această perioadă, una poate mai sănătoasă pe termen lung, care ne va ajuta să fim între primele economii din Europa, a declarat, marţi, ministrul Finanţelor, Florin Cîţu.

"Este un mix. (în comportamentul companiilor n.r.) Primesc de la companii că o parte dintre cetăţeni vor merge în şomaj tehnic, dar tot aceleaşi companii vor şi linii de credit. E clar că sunt mulţi manageri care văd oportunităţi. Deja avem câteva exemple de companii în România care au schimbat sau au adăugat la linia de producţie şi producţia de măşti şi alte materiale. Există o cerere foarte mare pentru producţia de dezinfectanţi. Este clar că sunt companii care pot să beneficieze de această perioadă şi noi le ajutăm. Sunt în acelaşi timp companii care văd şi perioada de după şi sunt oferte pentru investiţii. Eu zic că aceste linii de creditare sunt foarte bine venite şi ar trebui să se uite toţi cei care vor să investească în acest moment la ele, pentru că reprezintă o oportunitate. Trebuie să continuăm să construim acest proces de capitalizare. Binenţeles că economia va avea altă structură după ce trece această perioadă, asta este, dar va fi o structură poate mai sănătoasă pe termen lung şi o structură care ne va ajuta să fim şi noi, poate, între primele economii din Europa după această perioadă", a precizat Cîţu, la Realitatea Plus, potrivit Agerpres.

El a susţinut că ţările care vor putea să-şi restarteze economia imediat vor fi cele care vor reveni imediat pe plus şi vor fi câştigătorii după această criză.

"Continuăm ceea ce am anunţat chiar şi MFP, ceea ce am spus încă de la preluarea mandatului - informatizarea ANAF. Este pentru mine în continuare o prioritate şi acum se vede clar că dacă reuşeam acest lucru încă din primele luni astăzi situaţia ar fi fost mai simplă (...) astăzi vedem cum se transformă economia şi vedem cum va arăta economia viitorului în următorii 20 de ani. Este era tehnologiei şi veţi vedea că ne mutăm cu toţii, forţat acum, în acea direcţie. Peste 10 ani structura bugetului României va fi total diferită şi aici este vorba de investiţii pe care le facem şi în acest moment", a subliniat şeful de la Finanţe.

Cîţu a susţinut că în prezent nu a fost oprit niciun şantier în România, menţionând totodată discuţiile cu BEI pentru deschiderea construcţiei la spitalele regionale.

Citește și
coronavirus
Cercetătorii vor studia cum s-a răspândit coronavirusul în ''Wuhanul german''

"Încă nu s-a oprit niciun şantier. Ministrul Transporturilor a spus foarte clar că nu se opreşte niciun şantier în România, continuăm cu investiţiile în autostrăzi, suntem în discuţii cu BEI pentru a deschide cât de curând construcţia spitalelor regionale, deci toate aceste proiecte sunt pe masă, nimic nu s-a schimbat", a subliniat ministrul Finanţelor Publice.

Acesta a subliniat că autorităţile sunt pregătite pentru două scenarii după criză, unul în care economia îşi va reveni imediat şi altul pentru cazul în care "economia a fost gripată".

"Depinde cum va fi economia după această perioadă, dacă este o economie care îşi revine imediat, aşa numita formă V, avem o scădere şi apoi revenim imediat.(...) Totul depinde de cum va arăta economia după ce vom ieşi din starea de urgenţă. Măsurile le vom lua atunci, dar suntem pregătiţi pentru ambele scenarii, pentru scenariul în care economia îşi revine imediat şi atunci bineînţeles că injectăm lichidităţi în sistem şi mergem pe investiţii ca aceste companii să îşi revină imediat sau, dacă economia nu îşi revine şi a fost gripată, atunci trebuie să revenim pe susţinerea celor care nu au un loc de muncă. Totul depinde de momentul în care trecem peste această perioadă, dar vă spun că avem ambele scenarii luate în calcul, ne uităm la amândouă. Nu mai vrem să fim surprinşi, de aceea suntem pentru ambele scenarii pregătiţi", a mai spus Cîţu.

Citește și...
Cele mai populare teorii ale conspirației despre originile coronavirusului
Cele mai populare teorii ale conspirației despre originile coronavirusului

Cu peste 845.634 de cazuri pozitive și 41.437 de decese, focarul COVID-19 a provocat o adevărată isterie globală. Italia, Spania și SUA sunt țările cele mai afectate, în plus față de China, care este epicentrul focarului.

Cercetătorii vor studia cum s-a răspândit coronavirusul în ''Wuhanul german''
Cercetătorii vor studia cum s-a răspândit coronavirusul în ''Wuhanul german''

O echipă de virusologi germani va studia cum s-a propagat coronavirusul într-o zonă din vestul Germaniei unde s-a înregistrat un număr semnificativ de persoane infectate, pentru a încerca astfel să determine cum avansează acest virus.

Turkmenistan a interzis folosirea cuvântului
Turkmenistan a interzis folosirea cuvântului "coronavirus". Nu a raportat niciun caz de infectare

Guvernul din Turkmenistan au interzis folosirea cuvântului coronavirus, măsură luată pentru a bloca orice informație cu privire la pandemie, informează Reporteri Fără Frontiere.

Când trebuie să purtăm mască. Recomandările lui Virgil Musta pentru lupta cu COVID-19
Când trebuie să purtăm mască. Recomandările lui Virgil Musta pentru lupta cu COVID-19

Aveți grijă dacă lucrați în spații închise ori circulați prin zone aglomerate: ar fi bine să purtați mască, spun medicii.

Recomandări
Autoritățile anunță că vom primi mai mulți bani prin programul guvernamental „Rabla”. Prima de casare crește cu 15%
Autoritățile anunță că vom primi mai mulți bani prin programul guvernamental „Rabla”. Prima de casare crește cu 15%

Autoritățile anunță că le vor da mai mulți bani celor care vor să își cumpere o mașină nouă prin programul guvernamental „Rabla”.

Gara de Nord va fi modernizată:
Gara de Nord va fi modernizată: "Vin după 22 de ani în România, sunt șocat și nici nu mai vreau să pun piciorul"

Gara de Nord, cea mai mare poartă de intare în București, va fi modernizată. Deocamdată a fost lansată licitația pentru acest proiect.

”Ucigașele de tancuri” sunt în drum spre Ucraina. Soldaţii ucraineni se antrenează deja de câteva săptămâni
”Ucigașele de tancuri” sunt în drum spre Ucraina. Soldaţii ucraineni se antrenează deja de câteva săptămâni

Rușii par tot mai aproape de cucerirea Bahmutului, în estul Ucrainei, după ce ar fi cucerit un sat din apropiere. Potrivit ministrului de externe de la Kiev, Ucraina va primi de la aliați, "în primul val", între 120 și 140 de tancuri.