Cei sase romani care au murit in accidentul din Italia lucrau in conditii mizere, aproape ca sclavi

Dată publicare: 27-11-2012 19:18
Dată actualizare: 30-11-2012 01:02


Drama celor 6 romani, morti in accidentul de tren din Italia,
scoate la iveala detalii cutremuratoare. Cativa prieteni care lucrasera cu ei spun ca erau exploatati ca niste sclavi.

Patronul ii platea la limita, doar cat sa poata supravietui, desi cand au plecat din tara i-a amagit cu lefuri decente. Cativa n-au mai rezistat si s-au intors in Romania. Insa victimele tragediei nu aveau bani de drum.

Cosmin are 27 de ani si a plecat in octombrie la cules de citrice in Italia, ca sa stranga bani pentru a-si boteza baietelul de 2 luni. A semnat un contract cu o firma din Bucuresti care i-a promis cel putin 800 de euro pe luna. Odata ajuns acolo si-a dat seama ca realitatea este alta. Intr-o baraca mizera, construita pe niste grajduri, i-a cunoscut pe cei sase romani.

In loc de 25 de euro pe zi primeau cel mult 7-8.

"De la Bucuresti ni s-a spus 25 euro pe zi. Cand am ajuns acolo ni s-a spus ca programul e zi lumina, de la 6.30 pana seara la 6.30."

Oamenii stateau si cate zece intr-o camera.

"Conditii mizerabile. Erau grajduri acolo inainte, au pus acum paturi. Luam 7-8 paini pentru o saptamana. Era foarte greu. Nu aveam voie sa vorbim cu nimeni, era un fel de puscarie, eram ca sclavii."

Dupa zece zile Cosmin n-a mai rezistat. Cei sase colegi ai lui ar fi vrut si ei sa plece, mai ales ca doi urmau sa se casatoreasca. Pacaliti de patronul care scotea sume fabuloase din chinul lor nu apucasera insa sa stranga mai nimic asa ca au decis sa ramana.

In microbuzul mortii se afla si Ionela, o tanara de 22 de ani din Gorj.

"Trebuia sa fie invers, copiii sa inmormanteze parintii, nu parintii sa inmormanteze copiii. O astept acasa, asa cum este, ce sa fac. Nu mai am ce face", spune tatal ei.

Parintii unuia dintre cei morti, soferul de 43 de ani al microbuzului, au privit ingroziti cum angajatii firmelor de la pompe funebre se bateau pentru preluarea cadavrelor.

Mama soferului isi aduce aminte ca, inainte de a muri, fiul a sunat-o sa-i spuna ca patronul se poarta mizerabil cu ei. Cine comenta ramanea flamand.

Ministerul Roman de Externe a precizat astazi ca statul italian va suporta cheltuielile cu repatrierea. Cioclii de la pompele funebre si-au pierdut licentele.

Tags: romani, italia,


VIDEO PROTVPLUS.RO