Dosarul Bojin. STENOGRAME: "Am furat tara? ! Ce am facut? ! Doua aranjate mari si late"

Ultima actualizare: 15-12-2014 01:34

Cinci persoane, printre care un consilier judetean din Timis, un director de la CFR Calatori si omul de afaceri George Didila au primit mandate de arestare preventiva pentru fapte de coruptie.

Toti au fost ridicati de procurori, intr-o ancheta ampla in care au fost audiati, pe langa presedintele Consiliului Judetean Timis, social-democratul Titu Bojin, si 17 primari, din acelasi judet.

Potrivit unor documente ale anchetatorilor, obtinute MEDIAFAX, presedintele Consiliului Judetean (CJ) Timis, Titu Bojin, l-a determinat pe directorul ABA Banat, Luci Ervin, apropiat al sau, "sa isi exercite in mod defectuos atributiile de serviciu" astfel incat firma lui George Didila, Ecomet West, sa primeasca, in urma fraudarii procedurilor de achizitie publica, trei contracte pentru furnizarea de produse, institutia publica inregistrand astfel un prejudiciu de 69.901 lei.

"In vederea derularii procedurilor de achizitie produse, cu SC Ecomet West SRL, Luci Ervin a solicitat la ANAR (Administratia Nationala 'Apele Romane' - n.r.), autoritatea centrala, modificarea listelor privind necesarul de produse al institutiei locale, prin includerea unor produse care deja erau livrate si depozitate la acel moment la ABA Banat, de catre societatea mai sus mentionata", se mai precizeaza in documentele citate.

Din interceptarile unor convorbiri telefonice purtate de Didila cu Ervin, redate in aceleasi documente, reiese ca omul de afaceri il presa constant pe seful ABA Banat sa rezolve rapid problema platilor. 

Una dintre discutii, purtata in 3 iunie, a fost urmatoarea:

"Luci Ervin: S-a rezolvat!

Didila George: Ce s-a rezolvat domne, ca nu vrea sa semneze factura, domne!

Luci Ervin: Factura nu se ia ca nu e incheiata procedura. Fara factura, doar cu aviz si se las alea acolo.

Didila George: Domnule director, va rog eu...

Luci Ervin: Trebuie facuta cu alta data, ulterior.

Didila George: Sunteti la birou, domnule?

Luci Ervin: Da, sunt la birou.

Didila George: Ajung si eu in 5 minute. Va rog sa ma asteptati.”

Ulterior, la 24 iunie, Ervin l-a sunat pe Didila George si i-a transmis ca problema legata de plata contractului referitor la achizitia publica de lanterne de catre ABA Banat s-a rezolvat.

Cu privire la alte proceduri de achizitie care urmareau sa fie incheiate de catre institutia publica, directorul institutiei i-a comunicat interlocutorului sau ca asteapta modificarea unei liste de catre autoritatea centrala, noteaza procurorii anticoruptie, in documentele citate.

Omul de afaceri se arata insa nemultumit de ritmul in care inainteaza lucrurile, spunand printre altele: "asta este balci, nu e altceva! E carnatul deja lung si miroase!"

"Didila George: Ce ati facut, dom’le, cu treaba asta?

Luci Ervin: E in regula…Ce? E in regula, prima problema e in regula. Trebuie sa…ma auziti? Primele, cu lanternele, urmeaza celelalte, sa modificam lista si cealalta cum am zis…cum am ramas stabiliti de aici, cand ati plecat cu…ultima problema. Cum ati zis dumneavoastra. Ce cum? Pana pot modifica aia…

Didila George: Asa. si cand modificati, domn director?! Spuneti si mie cand?! Ca ati zis sa se mute omu’ la Bucuresti, nu v-am deranjat. Astazi eu am zis sa va dau un telefon. Bun, v-am dat un telefon, sa-mi spuneti cand ma duc la dumneavoastra sa va duc hartiile si gata, dom’le. asta este balci, nu e altceva! E carnatul deja lung si miroase! Deci, spuneti-mi si mie cand ma duc?! Luni, marti, cand ma duc la dumneavoastra?

Luci Ervin: Cred ca marti o sa ne…sa-mi trimiteti alea, sa le am toate. Pana marti, imi vine de la Bucuresti raspunsul"

Intr-o alta discutie, din 9 iulie, George Didila reclama intarzieri la plata facturilor, spunandu-i sefului ABA Banat ca are de returnat bani luati cu camata.

"Luci Ervin: … Acum platim o factura si maine a doua.

Didila George: Dom’le, dar plateste-le odata pe amandoua, sa terminam odata balciul asta, dom’le!

Luci Ervin: Acum, uite asta fac…

Didila George: Primesc prima data…plateste-le, dom’le, pe amandoua si terminati dracu’ odata cu balciul asta! Ca iese, dracu’ altceva, aude lumea in gura noastra pentru nimic! Ajungem la alte…in gura altora! Pentru ce, dom’le?! Ce am facut?!

Luci Ervin: Da…

Didila George: Lumea interpreteaza altfel! Telefoanele astea sunt ascultate! Eu stiu…ce am facut?! Am furat tara?! Am facut milioane de euro?! Ce am facut?! Doua aranjate (?) mari si late! Pentru asta ma chinuiti intr-un hal…Eu am luat bani cu camata din alta parte. Dati-mi banii, sa-i dau banii acolo omului si nu-mi trebuie nimic. Ca n-am nici un adaos.

Luci Ervin: Hai, mai…

Didila George: Adaosul meu este zero! L-ati dat jos.

(…)

Didila George: Ce ai inteles? Vreau sa stiu, platesti astazi?

Luci Ervin: Da, da, da.

Didila George: Plateste-le pe amandoua, mai omule, mai"

Cele 5 persoane retinute in dosarul presedintelui CJ Timis, printre care consilierul judetean Marcel Mihoc, Teodor Gavris, fost director in CFR Calatori si omul de afaceri George Didila, au fost arestate preventiv.

Decizia nu este definitiva, putand fi contestata la Curtea de Apel Bucuresti.

In dosarul de coruptie privind atribuirea unor contracte, la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) au avut loc audieri maraton, incepand de miercuri dupa-amiaza, la finalul carora procurorii au decis ca presedintele Consiliului Judetean Timis, Titu Bojin, sa fie cercetat sub control judiciar, pe o perioada de 60 de zile, incepand din 11 decembrie pana in 8 februarie 2015 inclusiv, iar alte cinci persoane sa fie retinute.

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) arata, intr-un comunicat de presa transmis agentiei Mediafax, ca in urma audierilor incepute miercuri, procurorii au dispus retinerea omului de afaceri George Didila, care controleaza mai multe societati, el fiind suspectat de instigare la abuz in serviciu, abuz in serviciu, dare de mita, instigare la folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii.

Procurorii au emis ordonante de retinere si pe numele lui Marcel Mihoc, consilier judetean in CJ Timis, cercetat pentru instigare la abuz in serviciu si complicitate la abuz in serviciu, precum si pentru Alexandru Teodor Gavris, director in cadrul Societatii Nationale de Transport Feroviar de Calatori. Arestat la domiciliu intr-un alt dosar, Gavris este acuzat de instigare la abuz in serviciu si abuz in serviciu.

In acelasi dosar au fost retinuti Gabriel Telu Protopopu, consilier in cadrul Corpului de Control al Directoratului de la Societatea Nationala de Transport Feroviar de Calatori, pentru abuz in serviciu, instigare la abuz in serviciu si instigare la folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, Daniel Ninel Cosmineanu, sef al Biroului Aprovizionare de la CFR Calatori Cluj, pentru luare de mita, folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii si de abuz in serviciu.

Presedintele CJ Timis este obligat, ca in perioada controlului judiciar, sa nu plece din tara fara incuviintarea procurorilor, sa mearga la DNA central ori de cate ori este chemat, sa se prezinte la Politia Remetea Mare in zilele stabilite cu politistii, sa anunte anchetatorii daca isi schimba locuinta, sa nu ia legatura cu celelalte persoane cercetate sau suspectate in cauza, sa nu detina, sa nu foloseasca si sa nu poarte arme.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au facut perchezitii, miercuri, la sediul Consiliului Judetean Timis, la 17 primarii din judet si la Asociatia Dezvoltare Intercomunitara Apa-Canal Timis (care functioneaza in sediul CJ).

De asemenea, au fost facute perchezitii la locuinta presedintelui CJ Timis, Titu Bojin, din comuna Remetea Mare, la locuinta lui George Didila din Bucuresti, si la sediul firmei controlate de acesta, SC Ecomet West SRL, tot din Capitala.

Anchetatorii au descins si la depourile CFR Calatori din Bucuresti, Timisoara, Cluj, Brasov, Sibiu, Ploiesti, Arad, Suceava si Iasi, Presedintele CJ Timis a fost ridicat, miercuri dimineata, de anchetatori din sediul Consiliului Judetean Timis si dus la DNA central, unde a fost audiat mai multe ore, in final fiind lasat sa plece, dupa ce in cazul sau anchetatorii au luat masura controlului judiciar.

Tot la DNA central au fost audiati consilierul judetean Marcel Mihoc (PSD) si vicepresedintele Autoritatii pentru Valorificarea Arhivelor Statului Stan Popa.

In acelasi dosar, la DNA Timis au fost audiati 17 primari din judet, precum si Claudiu Ilas - managerul Muzeului Satului Banatean, Martian Corneliu Doros - director in cadrul Directiei de Prestari Servicii Timis, Ervin Luci - director la Administratia Bazinala a Apelor Banat, Horatiu Mircea Simion - directorul regional al Directiei Regionale Drumuri si Poduri Timisoara si Aurel Costin Purceld - directorul economic al Directiei Regionale Drumuri si Poduri Timisoara.

Astfel, au fost audiati primarul orasului Buzias, Alger Viorel Ilas, primarul orasului Recas, Paul Teodor, primarul comunei Boldur, Constantin-Cristian Stoi, primarul comunei Parta, Mihai Petricas, primarul comunei Otelec, Csaba-Zoltan Szabo, primarul comunei Victor Vlad Delamarina, Ioan Sima, primarul comunei Satchinez, Dan Florin Ion, primarul comunei Beba Veche, Ioan Bohancanu, primarul comunei Margina, Ionel Costa, primarul comunei Jimbolia, Darius Adrian Postelnicu, primarul comunei Comlosu Mare, Ovidiu Nicolae Stefanescu, primarul comunei Cheveresu Mare, Marcel Muia, primarul comunei Carpinis, Ioan Sima, primarul comunei Sandra, Luchian Savu, primarul comunei Lovrin, Vasile Graur, primarul comunei Birda, Gheorghe Marius Stoian, si primarul comunei Voiteg, Tudor Nicolae Marinescu.

Potrivit unor documente ale procurorilor, obtinute de Mediafax, Titu Bojin, folosindu-se de functia de presedinte al CJ Timis si de pozitia de lider al filialei judetene a PSD, ar fi identificat primarii din Timis, conduse de alesi locali din PSD, cu care George Didila, prin SC Ecomet West SRL, a incheiat contracte de achizitii publice, cu atribuire directa. In acest demers, Didila ar fi fost sprijinit atat de Titu Bojin, cat si de consilierul judetean Marcel Mihoc.

Procurorii il suspecteaza pe Bojin ca directiona alocari bugetare din bugetul Consiliului Judetean Timis catre unitati administrativ teritorial din judet, in vederea finantarii contractelor pe care acestea le aveau in derulare cu SC Ecomet West SRL.

Anchetatorii au mai stabilit ca, in cazul in care primariile care au incheiat contracte cu SC Ecomet West SRL tergiversau plata contractelor incheiate, George Didila apela tot la Titu Bojin pentru a determina primarii sa plateasca, cu celeritate, aceste contracte.

Intrucat unele dintre primariile care au incheiat astfel de contracte cu SC Ecomet West SRL nu aveau prevazute in buget fonduri pentru plata produselor achizitionate, consilierul judetean Marcel Mihoc ar fi promis, la data incheierii contractelor, alocarea fondurilor necesare cu ocazia rectificarilor bugetare, se mai arata in documentele citate.

Sumele de bani obtinute din contracte erau virate in conturile societatii Ecomet West SRL, administrata de catre Marius Didila, care il anunta pe George Didila, iar acesta ii transmitea lui Bojin si Mihoc situatia incasarilor din contractele incheiate, potrivit acelorasi documente.

Pe de alta parte, potrivit anchetatorilor, depourile CFR Calatori din Bucuresti si noua judete, perchezitionate in acest dosar, ar fi dat preferential contracte de furnizare de produse in valoare de peste 191.000 de lei.

In toate cazurile, contractele ar fi fost atribuite, la interventia lui Teodor Gavris, fost director Tractiune din CFR Calatori, de catre sefii depourilor companiei, firmei Ecomet West SRL, controlata de George Didila.

Dupa ce ii determina pe sefii depourilor sa atribuie contracte firmei lui Didila, Gavris facea demersurile necesare pentru ca subunitatile companiei feroviare sa primeasca fondurile necesare achitarii contravalorii produselor achizitionate, sustin anchetatorii.

Titu Bojin este presedinte al Consiliului Judetean Timis din anul 2012, dupa ce anterior a condus, timp de zece ani, Directia Apelor Banat.

De asemenea, el a fost primar al localitatii Remetea Mare inca din anul 1986. Bojin a fost si consilier judetean in CJ Timis, timp de trei mandate. Bojin este membru al PSD inca de la formarea PDSR, in 1992, iar din anul 2008 este presedinte al filialei Timis a partidului. El este si membru in Comitetul Executiv National al PSD si membru in Consiliul National al PSD.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO