Reactia dura a Bisericii la declaratiile lui Iohannis si Ciolos despre casatoriile gay si schimbarea Constitutiei

Dată publicare: 20-10-2016 08:43
Dată actualizare: 23-10-2016 07:06


Presedintele Klaus Iohannis a indemnat la toleranta si acceptare. Reactia vine in contextul in care Coalitia pentru Familie cere sa fie scris in Constitutie ca familia este formata exclusiv dintr-un barbat si o femeie.

Klaus Iohannis: "Fiindca eu apartin, provin dintr-o minoritate etnica si dintr-o minoritate religioasa, eu cred ca trebuie sa revenim la ceea ce se numeste toleranta si acceptarea celuilalt. Acceptarea celuilalt cu bune si rele. Este gresit sa dam ascultare sau sa mergem pe calea fanatismului religios si a solicitarilor ultimative. Eu nu cred in ele si nu le sprijin. Eu sunt adeptul tolerantei, increderii si deschiderii spre celalalt."

Seful statului a adaugat ca inca nu a venit randul sau sa se pronunte daca este de acord sau nu cu schimbarea Constitutiei.

Indemnul presedintelui vine in contextul in care in aceasta primavara trei milioane de romani au semnat pentru modificarea constitutiei in asa fel incat sa scrie negru pe alb ca familia se intemeiaza pe casatoria dintre un barbat si o femeie si nu pe cea intre soti, asa cum este textul acum. Coalitia pentru familie, care sustine acest demers, a criticat mesajul presedintelui.

Vlad Mirita, Coalitia pentru familie: "Cred ca domnul presedinte a raspuns sub o presiune a momentului si cred ca va reveni asupra declaratiilor pentru ca mi se par exagerate si nu cred ca presedintele Romaniei poate sa mentina astfel de declaratii."

La randul ei, Biserica Ortodoxa Romana, care sustine modificarea Constitutiei, a reactionat: "Un demers civic, perfect legal si validat de Curtea Constitutionala a Romaniei nu poate fi considerat in niciun caz o 'cale a fanatismului religios' sau o dovada de intoleranta. Pledarea pentru definirea mai clara a naturii familiei este justificata nu doar de ratiuni ale moralei crestine, ci si de realitatea dramatica a prabusirii demografice atat in Romania, cat si in celelalte tari europene."

Mesajul presedintele Klaus Iohanis a fost preluat si de presa internationala iar joi si premierul Ciolos a declarat intr-un interviu acordat hotnews.ro ca este important sa repectam alegerile fiecaruia dintre noi.

Dacian Ciolos, premierul Romaniei: "Eu pledez pentru toleranta cu respectarea ideii de familie. Avem o Constitutie, cred ca familia este un nucleul al societatii in Romania si nu cred ca ar trebui sistematic pusa in contradictie cu ideea de torelanta. Ea se manifesta respectand alegerile pe care altii le fac."

In timp ce solicitarea pentru modificarea Constitutiei se afla in dezbatere la Senat, saptamana viitoare Curtea Constitutionala va discuta din nou cererea de recunoastere a casatoriei intre doi barbati: un american si un roman. Iata ce a declarat tatal romanului, intr-un interviu pentru emisiunea "Romania, te iubesc".

Adrian Coman: "Cel mai mult ma doare si m-a durut tot timpul faptul ca incriminarile care li se aduc sunt vulgare, cum si-o fac, cum si-o dreg, lumea ii judeca doar pur si simplu prin prisma faptului unui raport sexual, in rest zero, nimic nu conteaza, ca-i om..."

Pana acum in Uniunea Europeana 19 tari recunosc parteneriatul civil intre persoane de acelasi sex.
 


VIDEO PROTVPLUS.RO