Ce riscă România după avertismentul fără precedent primit de la Comisia Europeană

Ultimul update: Marti 02 Octombrie 2018 19:52
Data publicarii: Marti 02 Octombrie 2018 18:13
Categorie: Actualitate

România primeşte un avertisment fără precedent de la Bruxelles.

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, anunţa că Executivul de la Bucureşti ar putea ajunge în faţa Curţii Europene de Justiţie, pe motiv că modificările legislative de la noi ar afecta sistemul judiciar şi combaterea corupţiei.

Oficialul european nu a vorbit concret despre tipul de sancţiuni, însă acestea pot merge de la amenzi, până la decizia radicală de suspendare a dreptului de vot în Uniunea Europeană.

Situaţia din România a fost dezbătută aprins în Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne din Parlamentul European, iar îngrijorările cu privire la modificările legislative de la Bucureşti sunt în creştere.

Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele CE: "S-au făcut progrese, însă ele nu sunt ireversibile. Ar fi o tragedie dacă în ultimul kilometru al maratonului ați începe să alergați în cealaltă direcție. Dacă se adoptă fără modificări legile Justiției și Codurile penale, asta ar afecta sistemul judiciar, inclusiv capacitatea de a combate corupția și alte infracțiuni. Dacă vom ajunge la concluzia că regulile sunt încălcate, nu vom ezita să luăm măsurile necesare, chiar să aducem în fața instanței Guvernul român."

O astfel de măsură ar fi nefastă pentru România. Curtea Europeană pentru Justiţie ar putea judeca dacă legislaţia de la Bucureşti care vizează sistemul judiciar afectează sau nu independenţa justiţiei şi statul de drept. În cazul în care se vor constata derapaje, România ar putea fi amendata şi, în cel mai negru scenariu, risca să i se ridice dreptul de vot în Uniune. Până acum, doar Polonia şi Ungaria au fost ameninţate, ca urmare a derapajelor de la valorile Uniunii Europene, însă demersul nu a fost dus până la capăt.

În timpul dezbaterilor din Comisie, Timmermans - membru al familiei socialiştilor europeni - şi-a certat colegii europarlamentari veniţi din România pentru atitudinea lor.

Gabriela Zoană, europarlamentar PSD: "Sunt îngrozită de faptul că anumiţi români îşi denigrează absolut gratuit propria ţară. Nu ştiu dacă la dvs. în ţară întâlniţi astfel de parlamentari.

Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele CE: "Înseamnă că nu aveţi argumente pentru a respinge criticile noastre şi vă ascundeţi în spatele ţării sau al poporului. Am văzut prim-ministrul făcând asta în plenară, nu cu foarte mult timp în urmă, şi văd acest lucru din nou astăzi. Nu funcţionează cu mine."

Oficialul european nu a evitat nici subiectul fierbinte al violențelor de la mitingul diasporei, din Piaţa Victoriei.

Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele CE: "Nu am fost cu toţii şocaţi de imaginile cu protestatarii paşnici şi cum au fost trataţi de serviciile de securitate şi de poliţie în Bucureşti? Nu sunt oameni pe care i-ai defini ca huligani sau care ar crea probleme de ordine publică. Au fost protestatari paşnici. Sper că se va face o investigaţie şi aşa ceva nu se va repeta. Folosirea violenţei nu este niciodată soluţia bună în politică, în niciun un caz într-o Uniune Europeană bazată pe statul de drept.

Cât priveşte referendumul pentru modificarea Constituţiei care va avea loc sfârşitul săptămânii:

Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele CE: "Cred cu tărie în valorile familiei. Sunt soţ, sunt tată, am 4 copii, dar nu vreau ca valorile familiei să fie folosite ca arme ca să justifice homofobia sau să justifice alte forme de familie altele decât relaţiile dintre femei şi bărbaţi. Nu este competența Comisiei Europene să intervină, dar vreau doar să subliniez ceva ce interesează pe toţi: să fim atenţi ca acest lucru să nu fie folosit ca un instrument care să alimenteze ura împotriva minorităţilor sexuale."

Premierul Viorica Dăncilă s-a întâlnit, marți, la Strasbourg, cu Frans Timmermans. Iar miercuri dimineaţă, în plenul Parlamentului European, va avea loc o dezbatere privind statul de drept în România, urmând ca luna viitoare, legislativul comunitar să voteze o rezoluţie pe această temă.

Tăriceanu: ”Nu sunt încântat de postura în care s-a aflat România, dar să nu ne mire”
Tăriceanu: ”Nu sunt încântat de postura în care s-a aflat România, dar să nu ne mire”
VIDEO PROTVPLUS.RO
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Răzvan Gheorghe
Răzvan Gheorghe s-a descurcat cu brio la primele probe deși a suferit unele accidentări. Cum a făcut față traseului din semifială?

04:51
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Rareș Paraschivu
Rareș Paraschivu, care și-a eliminat propriul frate în prima rundă, s-a înscris în lupta pentru un loc in finală fără prea mari emoții.

04:43
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Marius Crăciun
Go Monkey! Ce agilitate, Marius Craciun s-a întrecut pe el însuși și a reușit să apase buzzer-ul

03:06
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Ismail Kesu
Susținut de familie, Ismail Kesu a trecut fără probleme primele obstacole, însă nu a mai putut la ultima probă

05:13
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Gabriel Bozga
Un performer al calificărilor, vloggerul Gabriel Bozga a apăsat buzzer-ul și a reușit să-și asigure un loc în finala Ninja Warrior

03:50
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Cosmin Atomei
Băiatul atomic, Cosmin Atomei a fost parte de o galerie de excepție și-a reușit să treacă de probe, apăsând buzzer-ul. Ce performanță, bravo! >

03:05
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Cătălin Tătar
Prietenii au fost alături de el și de data asta, iar pentru Cătălin Tătar totul a mers ca pe roate când dintr-o dată >

01:23
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Bogdan Pascal
Bogdan Pascal a făcut spectacol la Ninja Warrior Romania. Ce performanță, bravo!

03:40
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Andrei Nașcu
Brokerul Andrei Nașcu a avut parte de un ghinion teribil la prima probă. Ce s-a întâmplat după?

00:42
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Andrei Ciobanu
Adrenalină maximă! Lovit la o probă, muzicianul Andrei Ciobanu a reușit să finalizeze traseul Ninja Warrior și a apăsat buzzerul

05:29
Protest in Piata Victoriei
Proteste în Piața Victoriei și în Cluj. Scandări împotriva PSD și a Guvernului
Rezultate LOTO 6 din 49, 21 octombrie 2018. Numerele norocoase
Tată și cei doi copii ai săi, morți într-un accident. Apoi, hoții le-au jefuit casa
Când se schimbă ora. Urmează să trecem la ora de iarnă
Cetățean turc băgat în spital de un bărbat. Agresorul i-a șantajat familia timp de mai multe luni
Cum a murit Ilie Balaci. Medicii s-au luptat zeci de minute pentru a-l resuscita
episcopul Sloboziei
Enoriaşi pedepsiţi de episcop după referendum, în biserica reparată din banii lor
Zeci de kilograme de droguri, găsite într-o casă din Arad. Ce a păţit proprietarul
Festival mediteraneean la Craiova. "Păi cu 70 lei un om mănâncă o săptămână la noi"
S-a descoperit cauza incendiului violent din Sibiu. Cine este responsabil pentru dezastru
Maşinile vechi, scoase pe străzi. Cât a făcut un şofer cu un autoturism de acum 80 de ani
Starea bărbatului împușcat în zona fesieră, după o cursă nebună, în București