Ce riscă România după avertismentul fără precedent primit de la Comisia Europeană

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Marti 02 Octombrie 2018 18:13
Categorie: Actualitate

România primeşte un avertisment fără precedent de la Bruxelles.

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, anunţa că Executivul de la Bucureşti ar putea ajunge în faţa Curţii Europene de Justiţie, pe motiv că modificările legislative de la noi ar afecta sistemul judiciar şi combaterea corupţiei.

Oficialul european nu a vorbit concret despre tipul de sancţiuni, însă acestea pot merge de la amenzi, până la decizia radicală de suspendare a dreptului de vot în Uniunea Europeană.

Situaţia din România a fost dezbătută aprins în Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne din Parlamentul European, iar îngrijorările cu privire la modificările legislative de la Bucureşti sunt în creştere.

Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele CE: "S-au făcut progrese, însă ele nu sunt ireversibile. Ar fi o tragedie dacă în ultimul kilometru al maratonului ați începe să alergați în cealaltă direcție. Dacă se adoptă fără modificări legile Justiției și Codurile penale, asta ar afecta sistemul judiciar, inclusiv capacitatea de a combate corupția și alte infracțiuni. Dacă vom ajunge la concluzia că regulile sunt încălcate, nu vom ezita să luăm măsurile necesare, chiar să aducem în fața instanței Guvernul român."

O astfel de măsură ar fi nefastă pentru România. Curtea Europeană pentru Justiţie ar putea judeca dacă legislaţia de la Bucureşti care vizează sistemul judiciar afectează sau nu independenţa justiţiei şi statul de drept. În cazul în care se vor constata derapaje, România ar putea fi amendata şi, în cel mai negru scenariu, risca să i se ridice dreptul de vot în Uniune. Până acum, doar Polonia şi Ungaria au fost ameninţate, ca urmare a derapajelor de la valorile Uniunii Europene, însă demersul nu a fost dus până la capăt.

În timpul dezbaterilor din Comisie, Timmermans - membru al familiei socialiştilor europeni - şi-a certat colegii europarlamentari veniţi din România pentru atitudinea lor.

Gabriela Zoană, europarlamentar PSD: "Sunt îngrozită de faptul că anumiţi români îşi denigrează absolut gratuit propria ţară. Nu ştiu dacă la dvs. în ţară întâlniţi astfel de parlamentari.

Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele CE: "Înseamnă că nu aveţi argumente pentru a respinge criticile noastre şi vă ascundeţi în spatele ţării sau al poporului. Am văzut prim-ministrul făcând asta în plenară, nu cu foarte mult timp în urmă, şi văd acest lucru din nou astăzi. Nu funcţionează cu mine."

Oficialul european nu a evitat nici subiectul fierbinte al violențelor de la mitingul diasporei, din Piaţa Victoriei.

Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele CE: "Nu am fost cu toţii şocaţi de imaginile cu protestatarii paşnici şi cum au fost trataţi de serviciile de securitate şi de poliţie în Bucureşti? Nu sunt oameni pe care i-ai defini ca huligani sau care ar crea probleme de ordine publică. Au fost protestatari paşnici. Sper că se va face o investigaţie şi aşa ceva nu se va repeta. Folosirea violenţei nu este niciodată soluţia bună în politică, în niciun un caz într-o Uniune Europeană bazată pe statul de drept.

Cât priveşte referendumul pentru modificarea Constituţiei care va avea loc sfârşitul săptămânii:

Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele CE: "Cred cu tărie în valorile familiei. Sunt soţ, sunt tată, am 4 copii, dar nu vreau ca valorile familiei să fie folosite ca arme ca să justifice homofobia sau să justifice alte forme de familie altele decât relaţiile dintre femei şi bărbaţi. Nu este competența Comisiei Europene să intervină, dar vreau doar să subliniez ceva ce interesează pe toţi: să fim atenţi ca acest lucru să nu fie folosit ca un instrument care să alimenteze ura împotriva minorităţilor sexuale."

Premierul Viorica Dăncilă s-a întâlnit, marți, la Strasbourg, cu Frans Timmermans. Iar miercuri dimineaţă, în plenul Parlamentului European, va avea loc o dezbatere privind statul de drept în România, urmând ca luna viitoare, legislativul comunitar să voteze o rezoluţie pe această temă.

Tăriceanu: ”Nu sunt încântat de postura în care s-a aflat România, dar să nu ne mire”
Tăriceanu: ”Nu sunt încântat de postura în care s-a aflat România, dar să nu ne mire”
VIDEO PROTVPLUS.RO
apartament de bloc
Tinerii din România stau îngrămădiţi în case mici. "Suntem 3 într-o cameră, e greu"
Fiara care a ajuns în România și s-a înmulțit necontrolat. A făcut masacru în Deltă
Experiment terifiant. Cât de uşor se transformă bradul de Crăciun în torţă
Consilieră înjurată de viceprimarul Capitalei, în şedinţă. "O daţi în smardoială"
"Meşterul Manole" din Focşani a îngropat maşina în drumul pe care îl repara
Incendii aproape identice în București și Botoșani. Zeci de copii, intoxicaţi
conflict timis
Polițiști loviți cu coasa de 2 bărbați. Care a fost motivul conflictului sângeros
Accident în lanț la ieșirea din Cluj-Napoca. Eroarea comisă de un șofer
Incendiu puternic lângă groapa de gunoi a Clujului. 5 case au fost mistuite de flăcări
Bărbat de 30 de ani, urmărit cu focuri de armă. Motivul pentru care a refuzat să oprească
Imagini alarmante pe străzile din Oradea. Cum au fost observați mai mulți tineri
Ministrul Teodorovici: Adoptarea bugetului pe 2019 se amână