Pietonul are unde sa bea, dar n-are pe unde sa treaca. Terasele din Capitala s-au "latit", dar fara autorizatie

12-05-2014 19:08


Dupa doua zile cu temperaturi de vara, Bucurestiul s-a umplut de terase. Sprinteni si cu ochii dupa amatorii de bere rece, patronii au scos rapid mesele si scaunele la soare.

Doar ca nu toti au actele in regula, asa ca autoritatile au inceput controalele. Luni, inspectorii au gasit nereguli mari, in special in zonele bune ale Capitalei. Au dat peste terase care functioneaza fara autorizatie ori care s-au extins atat de mult incat pietonii nu mai au pe unde sa treaca.

Discutie inspector - patron:

- "Pentru ziua de azi functionam autorizat?"
- "Nu, de ce?"

- ''Hai sa imi prezentati si mie niste documente" 
- "Aveti ceva cu mine?"
- "Nu, niciodata nu am ceva cu cineva".

Discutia a fost surprinsa intr-o cafenea de pe Calea Victoriei. Inspectorii sustin ca patronul nu are autorizatie de functionare pentru terasa.

In plus, inca de acum o luna el a neglijat o somatie prin care primaria Capitalei ii cerea ca in maximum 72 de ore sa demonteze terasa pentru a face loc lucrarilor de modernizare a bulevardului.

Tot in centru si angajata unei cofetarii recunoaste ca firma sa NU are aprobarile la zi.

In valtoarea controlului a intrat si Welter, un neamt stabilt la noi. De doua saptamani si-a deschis un restaurant si a scos pe trotuarul din fata cateva mese. Constiincios, omul a luat autorizatie, dar nu a respectat-o.

Conform regulamentului general, patronii teraselor de pe trotuare trebuie sa lase un culoar pentru pietoni de cel putin un metru si jumatate. Drept urmare, trotuarul trebuie sa aiba o latime de minimum 3 metri.

Nikolas Welter, patron terasa: "Intamplator, eu am restaurant in Germania. In orice loc pe trotuar ai voie daca faci terasa, dar nu numai in Germania, si in Franta si in Austria".

Pentru ca s-a intins mai mult decat ii era plapuma, omul va primi o amenda de 3000 de lei. Are insa dreptate.

In Paris exista cafenele vechi de secole ampasate printre pietoni. La fel se intampla si in Barcelona pe celebra La Rambla, dar si in cartierul Nyhavn din Copenhaga.
 

VIDEO PROTVPLUS.RO