Ce era cilindrul misterios care a lovit o maşină în Craiova. A venit tocmai din Polonia

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

Parchetul militar a început o anchetă la Craiova, după ce noaptea trecută mai multe rachete de semnalizare au căzut într-un cartier aflat în apropierea unui poligon.

Parbrizul unei maşini a fost străpuns de un astfel de obiect din fier, lung de 30 de centimetri, şi doar norocul a făcut ca un copil să scape neatins. Miercuri dimineaţă, autorităţile au găsit încă două rachete pe o altă stradă.

Imaginile au fost suprinse în Craiova, cu puţin timp înainte ca un obiect din fier să distrugă parbrizul unei maşini.

"Am crezut că sunt lampioane, au fost mai mult de 10 - 12, ardeau, lăsau dâra de fum şi apoi se stingeau şi cădeau pe pământ. Şi unul a căzut printre noi."

Oamenii au dat alarma, iar la fața locului au ajuns poliţiştii şi pirotehniştii.

La aproximativ doi kilometri de locul în care au căzut rachetele, militari polonezi şi romani participau la o instrucţie pe timp de noapte. Rachetele ar fi trebuit să marcheze momentele tactice. Când ajung la o anumită înălţime acestea luminează, apoi se deschide o paraşuta şi coboară încet pe pământ.

Miercuri dimineaţă au mai fost găsite şi alte proiectile.

Incidentul este cercetat şi de o comisie a Batalionului 26 Infanterie, batalion din care fac parte soldaţii romani care au participat la exerciţiul comun cu polonezii.

În total, trei rachete au fost găsite în acel cartier din Craiova. Una a străpuns parbrizul acelei maşini, iar celelalte două au fost descoperite în grădina unui bloc. Acum, procurorii militari încearcă să stabilească dacă vorbim despre o defecţiune tehnică sau despre o eroare umană.

Antrenamentul comun romano - polonez a avut loc pe un poligon de la marginea oraşului Craiova, după un scenariu tactic aprobat. Şoferul care are maşina distrusă a depus o plângere şi, potrivit unor surse, ar urma să fie despăgubit.

Comunicatul Ministerului Apărării

În seara zilei de 8 mai 2018, o subunitate din cadrul Contingentului Militar Polonez dislocat în România, în cooperare cu militari din cadrul Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab” din garnizoana Craiova, au executat o activitate curentă de instrucție tactică pe timp de noapte în terenul de instruire Obedeanu.

Antrenamentele nu au presupus executarea de trageri cu armamentul individual sau cu cel montat pe tehnica blindată din dotare.

În scopul semnalizării momentelor tactice și identificarea reperelor din teren, subunitatea poloneză a folosit mijloace de iluminare (tip „rachete de semnalizare’’) în conformitate cu scenariul tactic aprobat.

Referitor la incidentul semnalat în mass-media, privind pagube materiale produse unui vehicul parcat în cartierul Craiovița Nouă, într-o zonă aflată la aproximativ 2 km de locul de desfășurare a instruirii, a fost demarată o anchetă sub coordonarea Parchetului Militar în vederea stabilirii legăturii de cauzalitate între activitatea de instrucție și incidentul raportat.
De asemenea, o comisie de cercetare administrativă numită de comandantul Batalionului 26 Infanterie “Neagoe Basarab” cercetează circumstanțele evenimentului.

* * *

Contingentul polonez este parte componentă a iniţiativei comune, având misiunea de a contribui la asigurarea prezenţei consolidate în Sud-Estul Alianţei, în conformitate cu măsurile adoptate în cadrul Summit-ului NATO de la Varşovia din 2016.
Detașamentul este format din 225 de militari şi 47 de mijloace tehnice în compunerea Batalionului 26 Infanterie “Neagoe Basarab” din cadrul Brigăzii Multinaţionale Sud-Est.
Durata unei rotații în România pentru fiecare contingent este de aproximativ şase luni.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO